Έτοιμο το 2023 το Μητροπολιτικό Πάρκο του Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Έτοιμο το 2023 το Μητροπολιτικό Πάρκο του Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Έως τις αρχές του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμο και να έχει παραδοθεί στους πολίτες το μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο, που δημιουργείται στο πρώην στρατόπεδο του δήμου Παύλου Μελά

Τον χώρο που θα δημιουργηθεί το μεγάλο Μητροπολιτικού Πάρκο στο Δήμο Παύλου Μελά επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο που στην ολοκλήρωσή του θα αποδώσει έναν χρηστικό πνεύμονα πράσινου ακάλυπτου χώρου στο πολεοδομικό συγκρότημα της δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και έναν χώρο ανάδειξης, διατήρησης και καλλιέργειας της ιστορικής μνήμης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η περιοχή παρέμβασης είναι η έκταση του πρώην Στρατοπέδου του Παύλου Μελά, περίπου 344 στρεμμάτων, σε κομβική τοποθεσία στον πυρήνα του βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ). Η έκταση αυτή εντάσσεται στην Δημοτική Κοινότητα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση και με την Δημοτική Κοινότητα Πολίχνης του ίδιου δήμου, την Δημοτική Κοινότητα Αμπελοκήπων του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και την Δημοτική Κοινότητα Νεαπόλεως του δήμου Νεαπόλεως – Συκεών.

Στην ιδιαίτερα αυτή πυκνοκατοικημένη περιοχή η δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου θα λειτουργήσει υπερτοπικά δημιουργώντας πνεύμονα ζωής όχι μόνο για τον δήμο Παύλου Μελά αλλά καλύπτοντας τις ανάγκες πολύ μεγαλύτερης περιοχής που θα περιλαμβάνει και τους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς και τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης του έργου εκπονήθηκε Ειδικό Χωρικό Σχέδιο από τον δήμου Παύλου Μελά για την επιβολή ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων που αποβλέπουν στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη της περιοχής με κάλυψη των αναγκών παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης και την μη ανατροπή της πολεοδομικής και χωροταξικής λειτουργίας της ευρύτερης περιοχής.

Καράογλου: Με εντολή Μητσοτάκης έτοιμο θα παραδοθεί στους πολίτες αρχές του 2023

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, επισκέφθηκε τα κτήρια που θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία των μουσείων Προσφυγικού Ελληνισμού, Εθνικής Αντίστασης και αρχαιολογικών ευρημάτων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Επίσης ενημερώθηκε για την πορεία των μελετών αναφορικά με την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου σε χώρο πολιτισμού και ιστορίας, συζήτησε για την αξιοποίηση έξι ακόμη κτηρίων που βρίσκονται εντός της έκτασης και του παρουσιάστηκε το πλάνο των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την αναστήλωση και επανόρθωση του μεγάλου κτηρίου στρατωνισμού Α2 που ξεχωρίζει επί της οδού Λαγκαδά.

Βάσει του σχεδιασμού που υλοποιείται, μέσω των παρεμβάσεων θα διατηρηθεί η φυσική τοπογραφία, θα αποκατασταθούν οι χώροι πρασίνου, θα αναδειχθεί το κτηριακό απόθεμα και το πρώην στρατόπεδο “Παύλου Μελά” θα μετατραπεί σε υπερτοπικό πάρκο.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, η εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2022 και στις αρχές της επόμενης χρονιάς να δοθεί για χρήση, λειτουργία και για χαρά στους πολίτες.

“Ένας χώρος 330 στρεμμάτων, μαγευτικός σε ότι αφορά τη φύση και το τοπίο και βεβαίως γεμάτο με ιστορικές μνήμες, αφού γνωρίζουμε ότι έχει συνδεθεί ο χώρος αυτός με τη θυσία εκατοντάδων αντιστασιακών που εδώ φυλακιζόντουσαν και εκτελούνταν στην περίοδο της γερμανικής κατοχής”, ανέφερε. Όπως είπε στη συνέχεια, επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο χώρος των στρατοπέδων που βρίσκεται μέσα στα πολεοδομικά συγκροτήματα να παραδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. “Ήταν ένα αίτημα που διαχρονικά στηρίξαν όλοι οι αυτοδιοικητικοί και συνεχίστηκε”, επισήμανε προσθέτοντας ότι το έργο έχει ξεκινήσει και πως βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό μιας και η πόλη επιτέλους θα αποκτήσει το Μητροπολιτικό της Πάρκο, το οποίο δεν υπάρχει. Είναι αλήθεια και μια πραγματικότητα που πρέπει να ομολογούμε, ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη παρά το ότι είναι η “καρδιά” της πόλης με την έννοια ότι εδώ χτυπάει ο παλμός της νέας γενιάς και των εργατικών ανθρώπων, έχει πολλά προβλήματα σε σχέση με τις υποδομές της. Τώρα δίνεται η ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος με το Μητροπολιτικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης. Τριακόσια τριάντα μέτρα πρασίνου, με κτήρια, μουσεία και όλες τις υποδομές όπου θα μπορεί ο κάθε Θεσσαλονικιός όπου και αν κατοικεί να έρχεται και να περνάει ευχάριστες ώρες”, τόνισε.

Οι στόχοι της ανάπλασης εστιάζουν στις ακόλουθες παραμέτρους:

Α. Διατήρηση της μνήμης και του ιστορικού χαρακτήρα του δομημένου και αδόμητου τοπίου εντός του οριοθετημένου ιστορικού τόπου, μέσω της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των κηρυγμένων νεότερων μνημείων

Β. Επιδίωξη της διατήρησης, ανάδειξης και εμπλουτισμού του υπάρχοντος πρασίνου και υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού με γνώμονα την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την αειφόρο διαχείριση του τοπίου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Παύλου Μελά

Γ. Πρόβλεψη ώστε η συνολική δόμηση να μην υπερβαίνει την ήδη υφιστάμενη στο σύνολο του χώρου, με δυνατότητα ωστόσο αναδιάταξής της όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο την βελτίωση της πολεοδομικής λειτουργίας της περιοχής.

Οι χρήσεις που προβλέπονται περιλαμβάνουν:

• Ελεύθερους χώρους και αστικό πράσινο
• Χώρους εκπαίδευσης
• Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις
• Κτίρια αναψυχής
• Διοίκηση επιπέδου Δήμου
• Εμπορικά καταστήματα εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων
• Μικρής κλίμακας περιοδικές / εποχικές εκθέσεις, υπαίθριες ή μη.
• Θρησκευτικούς χώρους.
• Την ίδρυση και λειτουργία Μόνιμης Έκθεσης αφιερωμένης στην Εθνική Αντίσταση, ένα μοναδικό πλεονέκτημα για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα, με σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις σημερινές διεθνείς απαιτήσεις και τα σύγχρονα μουσειολογικά και μουσειογραφικά δεδομένα. Η κεντρική ιδέα λειτουργίας της θα συναιρεί το ανθρωποκεντρικό και εθνικό στοιχείο και θα επιτελεί τόσο τις συμβατικές λειτουργίες ενός εκθεσιακού χώρου όσο και εκείνες της έρευνας αλλά και της εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας του κοινού.

Η λειτουργία της Έκθεσης για την Εθνική Αντίσταση σε άμεση εγγύτητα με το Πολιτιστικό Κέντρο της Μονής Λαζαριστών και τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζεϊτενλικ δημιουργεί έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο στην περιοχή ικανό να προσελκύει επισκέπτες από όλη την πόλη αλλά και ευρύτερα. Η θέση του, δίπλα σε κεντρικό οδικό άξονα αλλά και στην μελλοντική επέκταση του μετρό εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη προσβασιμότητα του κοινού.

Η ανάπτυξη του προγράμματος ανάπλασης των εκτάσεων και των κτηριακών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου Παύλου Μελά ενσωματώνει τον χώρο του στρατοπέδου τόσο στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό όσο και την κοινωνική ζωή της πόλης, δημιουργώντας μια όαση υπερτοπικού πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με την ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή του ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει τη δυτική Θεσσαλονίκη δημιουργώντας ένα ακόμη, νέο τοπόσημο στο σύνολο των μνημειακών έργων του πολεοδομικού συγκροτήματος ολόκληρης της πόλης.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, “είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και τον λαό να να κάνουμε εδώ ένα Μητροπολιτικό Πάρκο το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης, αναψυχής, πολιτισμού, ιστορίας και μνήμης όπως είπε και ο υφυπουργός, μιας και εδώ στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί αγωνιστές της εθνικής αντίστασης θανατώθηκαν. Όλα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο έργο. Θα είναι ένα ισχυρό brand name της περιοχής που πέρα από την αναψυχή και την ποιότητα ζωής, θα αποτελέσει και εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη περιοχή”, τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο θα παραμείνουν συνολικά 25 κτήρια με ιστορικό ενδιαφέρον, τα οποία και θα αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια ενώ όπως επισήμανε ο κ. Δεμουρτζίδης, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για το μουσείο Εθνικής Αντίστασης (κτήριο Α2), ενώ, όσον αφορά τα υπόλοιπα έξι κτήρια, σε ένα από αυτά θα στεγαστούν αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων του μετρό και το μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού.

Για ένα όραμα της τοπική αυτοδιοίκησης που είχε μια ιστορική συνέχεια και είναι χρέος της πολιτείας στην πολύπαθη και εγκαταλελειμμένη Δυτική Θεσσαλονίκη από την οποία λείπουν βασικά πράγματα για τη ποιότητα ζωής των ανθρώπων, μίλησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top