Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα των παιδιάτρων για τον στρεπτόκοκκο στη Β. Ελλάδα

Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα των παιδιάτρων για τον στρεπτόκοκκο στη Β. Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Να μην πανικοβάλλονται οι γονείς εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών με στρεπτόκοκκο και να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρό τους κάνει έκλυση η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη.

Στο «κόκκινο» φτάνει αυτό το διάστημα η ανησυχία των γονέων μόλις εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα για ίωση το παιδί τους, με αποτέλεσμα το μυαλό τους να «πηγαίνει» άμεσα στην εκδήλωση στρεπτόκοκκου.

Να μην υπάρχει πανικός, αλλά επαγρύπνηση

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, η οποία επιβεβαίωσε από τη μία ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά στρεπτόκοκκου, αλλά από την άλλη σημείωσε ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται.

«Μέχρι στιγμής έχουμε γύρω στους 22 θανάτους, από τους οποίους οι 12 είναι ενήλικες και άλλοι τόσοι παιδιά. Γενικότερα οι περισσότερες λοιμώξεις από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α΄ αντιμετωπίζονται καθημερινά και θεραπεύονται. Επίσης, υπάρχει ποικιλία στην κλινική εκδήλωση, όπως η φαρυγγίτιδα, η οποία θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να μεταπέσει σε διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η οποία μας φοβίζει αρκετά» ανέφερε η κ. Τζέτζη.

Παράλληλα, η πρόεδρος έκανε λόγο για συνεχή ενημέρωση των γονέων και επαγρύπνηση, αλλά χωρίς πανικό. «Η εικόνα ποικίλει, από μία απλή φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα. Η φαρυγγίτιδα με συνοδό εξανθήματα, λέγεται οστρακιά. Ακόμη μία εκδήλωση λοίμωξης μπορεί να το είναι το μολυσματικό κύριο, το οποίο είναι μία δερματική λοίμωξη του δέρματος, ωστόσο αυτές οι κλινικές εκδηλώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο και απαιτεί τη χορήγηση αντιβιοτικού (διάρκεια θεραπείας 8 ημερών). Να σημειωθεί ότι 48 ώρες μετά την έναρξη του αντιβιοτικού  φάρυγγας αποστειρώνεται και το παιδί δεν μεταδίδει πια. Εφόσον είναι δεν σημειωθεί πυρετός για ένα 24ωρο, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό».

Όσο πιο εξασθενημένο είναι το ανοσοποιητικό, τόσο πιο βαριά η εκδήλωση του στρεπτόκοκκου

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο εξασθενημένο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου. Εάν υπάρχει λοίμωξη από κορωνοϊό και μετά λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, είναι αρκετά εύκολο να γίνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, με αποτέλεσμα το μικρόβιο να εισχωρήσει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και να κατευθυνθεί σε διάφορα σημεία, όπως τους πνεύμονες και το αίμα.

Όσον αφορά την εξέταση αυτή πρέπει να πραγματοποιείται από κοντά και όχι από το τηλέφωνο. «Η βασική κλινική εξέταση δεν γίνεται από το τηλέφωνο, αλλά από κοντά. Μόλις δει ο γονιός τα πρώτα συμπτώματα άμεσα μιλάει με τον παιδίατρο, ώστε να πραγματοποιηθεί διάγνωση, διότι αν είναι οστρακιά πρέπει να γίνει και εργαστηριακός έλεγχος σε αυτή την περίπτωση.

Strep Test μόνο σε παιδιατρεία και νοσοκομεία

Τέλος, ο ευκολότερος τρόπος για να φανεί εάν έχει εκδηλώσει στρεπτόκοκκο ένα παιδί ή ένας ενήλικας είναι με την μέθοδο του strep test, τα οποία είναι σαν τα rapid test, δηλαδή βγαίνουν εύκολα και άμεσα.

«Τα strep test είναι γρήγορα και αρκετά εύκολο, ωστόσο πρέπει πάντα να πραγματοποιούνται κατόπιν κλινικής εξέτασης, και μόνο από γιατρό (παιδίατρο ή μικροβιολόγο)» συμπλήρωσε η Όλγα Τζέτζη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Όταν δείτε αυτό το σύμπτωμα, παίρνετε τηλέφωνο τον γιατρό

Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα στο σχολείο της 9χρονης που πέθανε από στρεπτόκοκκο

Τραγωδία στο Διδυμότειχο: Πέθανε 9χρονη από στρεπτόκοκκο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top