Φρούτα Εποχής – Λαχανικά: Τα πιο «Hot» προϊόντα και οι τιμές τους

Φρούτα Εποχής – Λαχανικά: Τα πιο «Hot» προϊόντα και οι τιμές τους

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Τεράστιες ήταν οι επιπτώσεις του καιρού στα οπωρολαχανικά και ιδίως στα φρούτα εποχής, με μείωση της παραγωγής και υψηλό κόστος πώλησης σε συγκεκριμένα είδη. Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τους παραγωγούς, οι οποίοι ξεκαθάρισαν το τοπίο και έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές.

ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ

Στον τομέα των οπωρολαχανικών, οι τιμές κυμαίνονται γενικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τους παραγωγούς, τους μεσάζοντες, αλλά και τους καταναλωτές. Επίσης, εξαιτίας της επάρκειας των προϊόντων, το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής πάει στα «αζήτητα». «Η έλλειψη τουριστών έχει επηρεάσει και τον δικό μας κλάδο, όπως και η εσωτερική αγορά που βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της οικονομικής, αλλά και της υγειονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Η κατανάλωση έχει μειωθεί αισθητά» τονίζει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Χαραλαμπίδης.

«Οι πατάτες και τα κρεμμύδια είναι τελείως υποτιμημένα, με τις τιμές πώλησης τους να έχουν πέσει στα “τάρταρα”. Η τιμή της πατάτας κυμαίνεται στα 0,30 – 0,35 λεπτά από εμάς και ο μανάβης την πουλάει στα 0,50 – 0,60, χωρίς να υπάρχει κέρδος. Επίσης, τα ξερά κρεμμύδια κυμαίνονται στα 0,30 λεπτά το κιλό. Πολλές φορές παραγωγοί και πωλητές «μπαίνουν μέσα» με τις τιμές πώλησης σε καταναλωτές» προσθέτει ο ίδιος.

Επί προσθέτως, τα προϊόντα εισαγωγής είναι συνήθως πατάτες Αιγύπτου, σταφύλια από το άλλο ημισφαίριο, είτε βανίλιες και κορόμηλα που η τιμή τους φτάνει έως και τα 5 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς.

ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ

Για τα φρούτα εποχής, οι τιμές που αλλάζουν σε καθημερινή βάση, διαφοροποιούνται αισθητά, όπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης:

Νεκταρίνια από 50 λεπτά μέχρι 1,50 ευρώ

Ροδάκινα από 50 λεπτά μέχρι 1,50 ευρώ

Βερίκοκα από 50 λεπτά μέχρι 1,80 ευρώ

Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν αποκλίσεις, λόγω των διαφορετικών ποιοτήτων που υπάρχουν στην αγορά (π.χ. ‘Α Διαλογής, ‘Β Διαλογής. ‘Γ Διαλογής).

Πεπόνι από 0,30 λεπτά μέχρι 0,80 λεπτά

Καρπούζι από 0,20 λεπτά μέχρι 0,30 λεπτά ( Ιδιαίτερα χαμηλή η τιμή του)

Κεράσια από 1 ευρώ μέχρι 3 ευρώ

Μπανάνες από 0,65 λεπτά μέχρι 1,15 ευρώ

Ακτινίδια από 1,50 ευρώ με 2 ευρώ

Πορτοκάλια από 0,35 λεπτά έως 0,55 λεπτά

Μήλα από 0,70 λεπτά έως 1,10 ευρώ

Λεμόνια από 0,50 λεπτά έως 0,70 λεπτά

Όπως προκύπτει από συνομιλίες του GRTimes.gr με εκπροσώπους παραγωγών φρούτων εποχής από όλη τη χώρα, σημειώνεταιέλλειψη παραγωγής σε φρούτα που επηρεάστηκαν αρκετά, λόγω του καιρού που επικράτησε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ιδίως, οι συγκομιδές από νεκταρίνια, ροδάκινα και βερίκοκα είχαν τα περισσότερα προβλήματα, διότι ο παγετός τα έπιασε πάνω στην ανθοφορία και ουσιαστικά τα έκαψε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχο. «Η παγωνιά του Μαρτίου κατά βάση δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα σε βερίκοκα και ροδάκινα, ενώ τεράστιο θέμα προκλήθηκε και σε κεράσια, μυλοειδή και αχλάδια» τονίζει ο κ.Μόσχος.

Ύστατη αναφορά γίνεται για την πληθώρα φρούτων που υπάρχει, με έως και τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες σε καθημερινή βάση στους πάγκους, ενώ η ποιότητα τους είναι «εξαιρετική» όπως την χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να επισκιάζουν τα προϊόντα εισαγωγής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών: «Η ποικιλία που υπάρχει με την είσοδο της Άνοιξης είναι μεγάλη. Υπάρχουν καρπούζια, πεπόνια στην αγορά, ενώ τα μήλα και τα αχλάδια πωλούνται με το κιλό σε πολύ χαμηλές τιμές, εξαιτίας του 50%-50% που είχαμε τόσο καιρό, όταν και λειτουργούσαν μόνο οι μισοί πάγκοι».

Το αβοκάντο δημοφιλέστερο εξωτικό φρούτο της αγοράς

Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θράκης & Θεσσαλίας, Άγγελος Δερετζής αναφέρεται μιλώντας στο GRTimes.gr,  στα πιο «hot» προϊόντα της εποχής : «Την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά αυτή την εποχή την έχουν το βερίκοκο, το κεράσι και η φράουλα. Από τα εξωτικά στην κορυφή είναι το αβοκάντο, ενώ μπανάνα έπεσε αισθητά. Οι τιμές σε αυτά τα φρούτα μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ υψηλές, όμως λόγω του ολικού ανοίγματος των λαϊκών αγορών, θα πέσουν σημαντικά και θα είναι φιλικές προς τους καταναλωτές».

Ελπίδα ανάκαμψης στην κίνηση των λαϊκών αγορών

Θετικό είναι το κλίμα που καταγράφεται στους παραγωγούς λαϊκών αγορών, διότι σημειώνεται υψηλή καταναλωτική κίνηση μετά το πλήρες άνοιγμά των λαϊκών. «Υπολογίζουμε ότι θα αυξηθεί η ζήτηση Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με πέρσι» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όμως, αρνητικό πρόσημο εντοπίζεται στις τεράστιες ποσότητες οπωρολαχανικών και φρούτων που χάθηκαν με το 50%-50%.

Κλείνοντας, οι Προέδροι των Σωματείων, αναλύουν στο GRTimes.gr την τελευταία εικόνα που έχουν από τις λαϊκές αγορές. «Λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων, προκλήθηκε έλλειψη παραγωγής και οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν. Στις λαϊκές αγορές με το 50%-50% έμεναν μεγάλες ποσότητες στην άκρη, με αποτέλεσμα, λόγω του πλήρους ανοίγματος των λαϊκών αγορών οι τιμές να έχουν πέσει μεταξύ των ανταγωνισμών και να ωφελούνται κατά βάση οι καταναλωτές».

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας κορεσμός στην αγορά, ωστόσο σε μία με δύο εβδομάδες οι λαϊκές θα ορθοποδήσουν, αν και οι ελπίδες ανάκαμψης για την ώρα, δεν συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top