Γέφυρα Σερβίων: Έκλεισε για όλα τα οχήματα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (VIDEO)

Γέφυρα Σερβίων: Έκλεισε για όλα τα οχήματα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (VIDEO)

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, από το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαρτίου, απαγορεύεται η διέλευση παντός τύπου οχημάτων από την γέφυρα Σερβίων.

Η Περιφερειακή Αρχή, προχώρησε σε αυτή την απόφαση, έπειτα από εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που διαπίστωσαν ότι υπάρχει συνεχής διεύρυνση των ρωγματώσεων στους τένοντες της γέφυρας με κίνδυνο την κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος. Με την βοήθεια της Τροχαίας Κοζάνης η ρύθμιση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων γίνεται από τη γέφυρα Ρυμνίου, ενώ η κίνηση για τα ΙΧ φορτηγά γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς Μέτσοβο – Καλαμπάκα.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «εργαζόμαστε ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή».

Η υψηλή Γέφυρα Σερβίων είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων, αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και συνδέει τη δυτική Μακεδονία με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Α) Η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος, στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Λάρισας, από τη Χ/Θ 18+900 έως τη Χ/Θ 20+300  (Υψηλή Γέφυρα Σερβίων), λόγω εκτέλεσης εργασιών ενίσχυσης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Λάρισας και μετά από Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης.

B) Η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται, ακολουθώντας ένα εκ των τεσσάρων κάτωθι ενδεικτικώς αναφερόμενων δρομολογίων:

  • Από Αθήνα, Λάρισα κ.τ.λ., για Κοζάνη μέσω του αυτοκινητοδρόμου (Ε92) για Τρίκαλα-Καλαμπάκα, Εθνική Οδός Τρικάλων – Γρεβενών, Εγνατία Οδός προς Κοζάνη και αντιστρόφως.
  • Από Αθήνα, Λάρισα κ.τ.λ., για Κοζάνη μέσω της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, Ελασσόνας, Δεσκάτης, Γρεβενών, Εγνατίας Οδού για Κοζάνη και αντιστρόφως.
  • Από Αθήνα, Λάρισα κ.τ.λ., για Κοζάνη μέσω ΠΑΘΕ, (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και από κόμβο με Εγνατία Οδό (Ανισόπεδο Κόμβο Κλειδίου) προς Βέροια και Κοζάνη και αντιστρόφως.
  • Τα επιβατηγά αυτοκίνητα καθώς και τα λεωφορεία και φορτηγά οχήματα με μέγιστο ύψος 4 μέτρα από Αθήνα, Λάρισα για Κοζάνη από το 30ο χλμ της Ε.Ο. Κοζάνης-Λάρισας (διασταύρωση Αυλών)- Αυλές- Γούλες- Ρύμνιο- Γέφυρα Ρυμνίου- Επαρχιακή Οδός Ρυμνίου – Αιανής, Αιανή – Δημοτική Οδός Αγίου Αθανασίου, Δημοτική Οδός Αιανού, Επαρχιακή Οδός Κοζάνης-Αιανής- Κυκλικός Κόμβος εισόδου πόλεως Κοζάνης- Βατερό- Ενωτική Οδός ή Εγνατία Οδός και αντιστρόφως.

Γ) Η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης παντός οχήματος, στις οδούς εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ρυμνίου, Αιανής και Λευκοπηγής, που διέρχονται τα οχήματα σύμφωνα με το ενδεικτικώς αναφερόμενο 4Ο  δρομολόγιο της ανωτέρω (Β) παραγράφου.

Δ) Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας επί της Γέφυρας Ρυμνίου, ορίζεται τα 40 χλμ/ώρα, μετά την τοποθέτηση της κατάλληλης σήμανσης.

SOS από τον δήμαρχο Βελβεντού: Δεν έχουν συντηρηθεί ούτε οι εναλλακτικές διαδρομές

Ανέτοιμες να υποδεχτούν τον όγκο των οχημάτων που αναμένεται να διοχετευθούν από σήμερα- μετά το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας-είναι οι εναλλακτικές διαδρομές που συνδέουν την Θεσσαλία με την Δυτική Μακεδονία και τα Βαλκάνια (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) στο ύψος του Βελβεντού και των Σερβίων.

Αυτοκίνητα και φορτηγά από το Βελβεντό και τα Σέρβια θα συνδέονται με την Κοζάνη είτε μέσω μιας άλλης γέφυρας, αυτής του Ρυμνίου, διασχίζοντας μια διαδρομή 60 χιλιομέτρων- 25 χλμ περισσότερα από αυτή που έκαναν διαμέσου της Υψυλής Γέφυρας, είτε μέσω του επαρχιακού δρόμου Πολυφύτου που είναι 45 χιλιόμετρα απόσταση.

Πρόκειται για μια περιοχή αγροτική και κτηνοτροφικοί όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τους δρόμους για να μετακινηθούν στα χωράφια τους, τις μονάδες τους αλλά και για να εργαστούν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Πολυφύτου. Από σήμερα νταλίκες που μεταφέρουν πρώτες ύλες για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, φορτηγά ανεφοδιασμού καυσίμων, λεωφορεία με εργαζόμενους μαθητές και φοιτητές αλλά και κάτοικοι που πηγαινοέρχονται καθημερινά στην έδρα του νομού στην Κοζάνη για υγειονομικούς ή άλλους λόγους θα περνούν μέσα από μικρούς οικισμούς, διασχίζοντας επαρχιακούς δρόμους με δύσκολα περάσματα.

«Σε ένα δίμηνο από τώρα θα ξεκινήσει η συγκομιδή»

«Σε ένα δίμηνο από τώρα θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Πως θα πάνε τα προϊόντα στη βόρεια Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι τεράστιο θέμα» αναρωτιέται ο δήμαρχος Βελεβντού Μανώλης Στεργίου στο ethnos.gr και συνεχίζει: «Και οι δύο δρόμοι είναι ανέτοιμοι να υποδεχτούν τόσο μεγάλο όγκο οχημάτων και χρειάζονται άμεση βελτίωση. Οι εναλλακτικές διαδρομές δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι για κάθε ενδεχόμενο. Έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια συντηρημένοι αυτοί οι παράλληλοι δρόμοι. Είναι ασυντήρητοι και αυτό οφείλεται στην ανετοιμότητα της Περιφέρειας να προετοιμάσει τις εναλλακτικές διαδρομές τα τελευταία τρία χρόνια. Χθες κατέθεσα μια σειρά από έγγραφα με τα οποία ζητούσα και ξαναζητούσα από την Περιφέρεια να γίνει η συντήρηση του δρόμου Πολυφύτου προκειμένου να τον έχουμε έτοιμο σε περίπτωση που είτε κάποιος φοβόταν να περάσει από αυτήν είτε σε περίπτωση που αυτή έκλεινε-όπως τώρα- και ήθελε να φτάσει στην έδρα του νομού. Τουλάχιστον 10 φορές το έχω ζητήσει εγγράφως χωρίς να υπολογίζω τις προφορικές οχλήσεις».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο παραμένει άγνωστο αν η γέφυρα του Ρυμνίου η οποία και θα δεχτεί από σήμερα τον μεγαλύτερο όγκο οχημάτων μπορεί να δεχτεί αυτόν τον κυκλοφοριακό φόρτο. «Προφανώς και αυτή η γέφυρα θα πρέπει να ελεγχθεί για τις αντοχές της και για το φόρτο που μπορεί να δεχτεί. Δεν υπάρχει κάτι αυτή την στιγμή. Αν όμως η ένταση της κυκλοφορίας αυξηθεί προφανώς και υπάρχει θέμα».

«Κάθε φορά που βρέχει κατεβαίνουν καινούργια φερτά υλικά και κλείνουν το δρόμο»
Την ίδια ώρα ο δρόμος Πολυφύτου-η επόμενη εναλλακτική διαδρομή- υπέστη ζημιές μετά από μία θεομηνία του 2020 και τα ρέματα κατέβασαν εκατοντάδες τόνους φερτών υλικών με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περάσματα. Έκτοτε ο δήμος Βελβεντού ζήτησε να γίνει καθαρισμός ρεμάτων, ο οποίος όμως δεν έγινε σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Ζητήσαμε να τον κάνουμε εμείς ως δήμος αλλά δεν μας επιτρεπόταν γιατί η αρμοδιότητα των ρεμάτων ανήκουν στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Πήραμε πρωτοβουλία στα όρια της νομιμότητας και κάναμε ανοίγματα για να περνούν τα οχήματα των εργαζομένων αλλά κάθε φορά που βρέχει κατεβαίνουν καινούργια φερτά υλικά και κλείνουν το δρόμο. Χρησιμοποιούμε σκαπτικά μηχανήματα για να ανοίξουμε τα περάσματα για τους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους και τους κατοίκους του Βελβεντού».

Περιφέρεια: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό για να προσφέρουμε ασφαλείς εναλλακτικές διαδρομές

Στο μεταξύ μετά από σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι τεχνικές υπηρεσίες ανέλαβαν την υποχρέωση να κάνουν ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό για να προσφέρουν ασφαλείς εναλλακτικές διαδρομές στους διερχόμενους οδηγούς.

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βελβεντού οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και ανήσυχοι. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας με τον εγκλεισμό και όλους τους περιορισμούς που είχαμε πάμε να ανοίξουμε λίγο και μας έρχεται καινούργιο βάσανο». Σημειώνεται ότι ειδικά το Βελβεντό δεν έχει διέξοδο ούτε προς την Πιερία γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκκρεμεί η κατασκευή 4,5 χιλιομέτρων χωματόδρομου. «Δεν έχει ασφαλτοστρωθεί για να μπορούμε να πάμε στην Κατερίνη. Το Βελβεντό είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Εδώ χρειαζόμαστε γενναίες πολιτικές αποφάσεις που να χουν και ένα αντίκρισμα στη πράξη και στην καθημερινότητά μας».

Πως φτάσαμε στο κλείσιμο της γέφυρας

Κατασκευαστικές ατέλειες οδήγησαν στο κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων όπως ενημέρωσε το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. «Από την αυτοψία του καθηγητή του ΑΠΘ Κατάκαλου βρέθηκε ότι η ρωγμή στο σημείο οφείλεται στην έλλειψη οπλισμού. Κατά την κατασκευή της δεν τοποθετήθηκε οπλισμός μεταλλικός στο σκαλοπάτι του προβόλου, στο καταληκτικό του σημείο που δέχεται και την μεγαλύτερη πίεση από το κατάστρωμα. Και από την στατική του καταπόνηση έχει υποστεί ρωγμή και είναι εγκληματικό αυτό που συνέβη. Παράλληλα, είχε αφεθεί κατά το καλούπωμα της γέφυρας ένα ξύλο του καλουπιού και εξαιτίας της υγρασίας είχε ως αποτέλεσμα την οξείδωση των δυο τενόντων» είπε ο κ. Κασαπίδης.

O περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης αποφάσισε τελικά να εισηγηθεί προς την Ελληνική Αστυνομία την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από την υψηλή γέφυρα των Σερβίων. Τα νεότερα στοιχεία των μετρήσεων των ρωγμών οδήγησαν τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στη σημαντική, από κάθε πλευρά, αυτή απόφαση, μετά την ξαφνική αποχώρησή του από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ethnos.gr

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ : FACEBOOK/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κλείνει άμεσα η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων ύστερα από πληροφορίες για διεύρυνση των ρωγμών

Σε κρίσιμη κατάσταση η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – «Οδύσσεια»… για μαθητές η μετακίνηση προς το σχολείο

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Κοζάνη: Σοβαρό πρόβλημα στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων–Πότε θα αποκατασταθεί

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top