Η Ευρώπη έτοιμη να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Ευρώπη έτοιμη να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξήγησε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. «Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης – σημαντικό για τα κράτη-μέλη – που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Παράλληλα, «η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή άλλων προμηθευτών ενέργειας, π.χ. LNG που επίσης η τιμή του είναι ακριβή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και η Επιτροπή την εξετάζει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε η ΕΕ να μην πληρώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές, αλλά παράλληλα να παραμείνει ανταγωνιστική για τους προμηθευτές LNG για να μη στραφούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Οι ελληνικές προτάσεις στην ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας

Αύριο Παρασκευή, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών ενέργειας, στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα -όπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας- θα ζητήσει τη λήψη γενναίων αποφάσεων που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση αλλά και το εύρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που απειλεί τη συνοχή και τις προοπτικές του συνόλου της Ευρώπης. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και τώρα είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα και διστακτικότητα.

Επισημαίνεται σχετικά ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βασικές στην ατζέντα του Συμβουλίου Ενέργειας. Στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνονται και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Σολτς πριν μερικές ημέρες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων

« Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας και πάλι τις προσδοκίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων. Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους». Αυτό, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη καταγράφηκε και το β’ τρίμηνο εφέτος στην ελληνική οικονομία, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% να βασίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του α’ τριμήνου σε 8% από 7% της πρώτης εκτίμησης.

Σε μηνιαία σύγκριση (β’ τρίμηνο προς α’ τρίμηνο), το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2%. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ τής σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% σε ετήσια βάση προήλθε από τις μεταβολές των εξής μεγεθών:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 11% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 0,8%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 8,7%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%).

Μεταξύ β’ και α’ τριμήνου εφέτος καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,4%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1%).

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%).

Γ. Οικονόμου: Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός

«Η επιδότηση θα εξακολουθεί να είναι για όλους. Και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει και κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε για να βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Ήδη, τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης στην Ευρώπη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Alpha. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως από εκεί και πέρα το πρόγραμμα θα προσαρμόζεται δυναμικά στις εξελίξεις, «έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και να τηρείται αυτό που έχουμε πει: Ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα εξακολουθεί να καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση, είτε αυτή προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είτε από το μηχανισμό τιμολόγησης που έχουμε βρει».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε ότι φαντάζεται πως στη ΔΕΘ θα ερωτηθεί ο πρωθυπουργός «και θα απαντήσει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, είναι να παρουσιάσουμε τα δεδομένα όλης της υπόθεσης. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός. Σκοπός είναι αυτά τα εργαλεία να τα αξιοποιείς για να έχει η χώρα σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις, για να αποτρέπεις την ακυβερνησία ή τις αδύναμες κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο σκοπός. Αυτή είναι η σωστή επιλογή, κυρίως στους καιρούς που ζούμε. Το θεσμικά σωστό είναι να μην εγκλωβίζεις τη χώρα σε μια διαρκή περίοδο ακυβερνησίας ή έλλειψης σταθερότητας ή που να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει την ετοιμότητα , τη δυνατότητα, την αμεσότητα να παίρνει τις αποφάσεις που χρειάζεται, χωρίς εσωστρέφεια και εσωτερικές διαδικασίες κάθε τρεις και λίγο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Οικονόμου: Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Στο ΟΑΚΑ ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού 

Στην Πιερία αύριο ο Τάκης Θεοδωρικάκος – Το πρόγραμμά του 

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση θυμήθηκε τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις εκλογές»

Τα γήπεδα του Καλαφάτη, τα μεταμεσονύχτια ραντεβού του ΠΑΣΟΚ και ο Πολάκης στη Σίνδο

Ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου στην επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Ι. Κασουλίδη

Α. Τσίπρας: Η χώρα συνεχίζει να βαδίζει σε ένα ασταθές μονοπάτι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top