Η παγκόσμια άνοιξη των ΑΠΕ

Η παγκόσμια άνοιξη των ΑΠΕ

Στο 36% αναμένεται να φτάσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως το 2030. Τα επενδυτικά κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στον τομέα μέχρι το 2020, προβλέπεται να αυξηθούν στα 392 δισ. δολ., από  312 δισ. το 2015, ήτοι κατά 25%.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA)  και το Κέντρο συνεργασίας των σχολείων και των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (FS-UNEP), η παγκόσμια αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να βαδίσει με υγιή ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4,9% κατά την περίοδο 2018-2025.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη επιλογή για επενδύσεις.

Η κρατική χρηματοδότηση και οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις θεωρούνται μεταξύ των κυριότερων μοχλών τόνωσης της εν λόγω αγοράς, σε συνδυασμό με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αναβάθμιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ανά την υφήλιο. Η Ευρώπη αναμένεται να εμφανιστεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της αγοράς

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών της Fitch Solutions και Macro Research, η συνολική ισχύς των ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικών) αναμένεται να διπλασιαστεί από τα τέλη του 2018 έως το 2028 και να φτάσει σχεδόν τα 2,4 TW (Terra Watt) μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 

Σχεδόν το ήμισυ της νέας δυναμικότητας (48%) θα αφορά σε φωτοβολταϊκά, με τα αιολικά να ακολουθούν στο 44% των νέων εγκαταστάσεων.

Συνολικά, πάνω από 675 GW νέων φωτοβολταϊκών αναμένεται να προστεθούν την επόμενη δεκαετία, σε σχέση με τα 482 GW νέων αιολικών.

Τα αιολικά θα παράγουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, παρά την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ των τελευταίων.

Η έρευνα της Fitch Solutions και Macro Research προβλέπει ότι το  50% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (εκτός των υδροηλεκτρικών) ως το 2028 θα παράγεται από αιολικά, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής, παρά τις τεχνολογικές βελτιώσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.

Η επέκταση των ΑΠΕ στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας θα πραγματοποιηθεί σε ευρεία βάση. Σε 44 χώρες θα προστεθεί ανανεώσιμη ισχύς πάνω από 1 GW, ενώ σε 79 χώρες θα προστεθούν περισσότερα από 100 MW.

Δέκα χώρες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ταϊβάν και η Βραζιλία, θα καλύψουν το 86% της νέας προστιθέμενης ισχύος την επόμενη δεκαετία.

Σχεδόν το 50% της νέας, ανανεώσιμης ισχύος, σχεδόν 590 GW, θα εγκατασταθούν στην Κίνα, ενώ θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με το 12% των νέων εγκαταστάσεων (140GW) και την Ινδία με το 10% (115GW).

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα κατατέθηκε στην Κομισιόν το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο περιγράφει το πλαίσιο για επενδύσεις που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2030.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top