Καφέ/Εστίαση: Τραπεζάκια έξω λοιπόν – Ο κόσμος «διψάει» για διασκέδαση

Καφέ/Εστίαση: Τραπεζάκια έξω λοιπόν – Ο κόσμος «διψάει» για διασκέδαση

Με τον καιρό σύμμαχο και τις ημέρες αργίας, ο κόσμος άδραξε την ευκαιρία και ανταποκρίθηκε στην επανεκκίνηση των εστιατορίων, των καφέ και μπαρ με ιδιαίτερη θέρμη. Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι πελάτες, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής και τα μέτρα προστασίας, δείχνουν ικανοποίηση με την έναρξη λειτουργίας, έστω και με περιορισμούς. Ωστόσο, βραχνάς φέρεται να αποτελεί, αμφότερα, αφενός η απαγόρευση της μουσικής αφετέρου το ωράριο λειτουργίας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ικανοποιημένοι δείχνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, των καφέ και των μπαρ, οι οποίοι διαθέτουν εξωτερικούς χώρους προς χρήση, κατά τη δεύτερη μέρα λειτουργίας τους, ύστερα από έξι μήνες που βρισκόταν σε αδράνεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τραπεζάκια έξω στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, στις αυλές, μπροστά στη θάλασσα ή στη λίμνη, με τον καιρό σύμμαχο και την ανάγκη του κόσμου για έξοδο, οι κουζίνες των εστιατορίων πήραν «φωτιά» και τα μπαρ μοσχοβόλησαν καφέ, δυόσμο και μέντα από τα δροσιστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ.

Το ρεπορτάζ του GRTimes.gr στην Περιφέρεια αποτυπώνει το κλίμα των δυο πρώτων ημερών, από την επανέναρξη των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες ανέβασαν ρολά έπειτα από αδράνεια… έξι μηνών.

Σέρρες – Γεμάτα καφέ και εστιατόρια

Η πόλη των Σερρών με τα φημισμένα της σουβλατζίδικα, τα μεζεδοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία με τους ακανέδες, τα καφέ και τα μπαράκια της, με την επανέναρξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος γέμισε με μαγειρικά αρώματα και χρώματα!

«Ο κόσμος βγήκε και μας τίμησε, και με τον καιρό σύμμαχο κινηθήκαμε ικανοποιητικά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων αποκλειστικά σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους και καθήμενους μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι, φορώντας μάσκες και πραγματοποιώντας self test το προσωπικό των επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης των Σερρών ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Κοτσαμπάς, τόσο το περιοριστικό ωράριο (σ.σ. η λειτουργία των καταστημάτων επιτρέπεται έως τις 22.45 και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει στις 23.00) όσο και η απαγόρευση της μουσικής αποτελούν βραχνά.

«Ιδίως, την πρώτη μέρα λειτουργίας, ο κόσμος δεν σηκωνόταν να φύγει’ τους εξηγούσαμε ότι πρέπει να αποχωρήσουν» αναφέρει ο κ. Κοτσαμπάς ενώ σ’ ότι αφορά τη μουσική προσθέτει «ακούσαμε πολλές διαμαρτυρίες και οι πελάτες έβαζαν μουσική από τα κινητά τους».

Σχετικά με την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, ένα μικρό ποσοστό δεν άνοιξε, και αφορούσε κυρίως εκείνες τις επιχειρήσεις που δούλευαν το προηγούμενο διάστημα με τη μέθοδο του take away και του delivery ενώ υπήρξαν και κάποια μικροπροβλήματα σ’ ότι αφορά την τροφοδοσία των καταστημάτων κυρίως σε θέματα μαναβικής.

Δράμα – Πειθαρχία στα εστιατόρια, όχι όμως και στα μπαρ

Το κέντρο της Δράμας, τα πάρκα και οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας πήραν και πάλι ζωή με τα τραπεζάκια έξω και τον κόσμο να απολαμβάνει τον καλό καιρό και τις υπηρεσίες των επιχειρηματιών του κλάδου υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Τις δυο πρώτες μέρες, από την επανέναρξη της λειτουργίας μας κινηθήκαμε αρκετά καλά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε μια είδους ‘κανονικότητα’» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας Γιώργος Χατζηπαντελής εξηγώντας ότι τόσο οι επιχειρηματίες και το προσωπικό τους όσο και οι πελάτες τους – οικογένειες και παρέες- τηρούν τα προστατευτικά μέτρα, φορούν μάσκες, χρησιμοποιούν αντισηπτικά, πραγματοποιούν self test κτλ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το 80% των εστιατορίων της Δράμας τέθηκε σε λειτουργία, εξηγώντας ότι το υπόλοιπο 20% ούτως ή άλλως δεν θα άνοιγε, διότι ο κύκλος εργασιών των εν λόγω επιχειρήσεων εστιάζει κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σ’ ότι αφορά τα καφέ και τα μπαρ της Δράμας, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας Ηλίας Ηλιάδης υπάρχει ικανοποίηση από την ανταπόκριση του κόσμου, ωστόσο, τις δυο πρώτες μέρες παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια τον αστυνομικό’ πρέπει ο κόσμος να πειθαρχήσει στα μέτρα» αναφέρει ο κ. Ηλιάδης εξηγώντας ότι στα καφέ και τα μπαράκια είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα των απαιτούμενων αποστάσεων.

«Είναι πρώτες μέρες, σιγά σιγά θα μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας κ. Ηλιάδης.

Βόλος – Αίσθηση καλοκαιριού

Γεμάτα τα τσιπουράδικα, τα ταβερνάκια, οι καφετέριες και τα μπαράκια στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, τον Βόλο. Οι κουζίνες των τσιπουράδικων πήραν «φωτιά», οι μεζέδες στα τραπέζια διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, και ο κόσμος τους απολάμβανε τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα προστασίας.

«Ήταν όλα γεμάτα, σαν καλοκαίρι, είχαμε και πολύ καλό καιρό» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος Εστίασης Καφέ – Μπαρ Νομού Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει το 50% των επιχειρήσεων δεν έχει ανοίξει, διότι δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους όπως απαιτείται για τη λειτουργία τους.

«Αυτοί θα ανοίξουν τώρα τον Οκτώβριο και αυτό που ζητάμε από την Κυβέρνηση, είναι να βοηθήσει και όλους όσοι παραμένουν σε αναστολή, αλλά και εκείνους που ανοίγουν, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη» αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Παράλληλα, ζητάει συνεργασία από όλους, κυρίως κατά τις πρώτες μέρες, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τους, όπως για παράδειγμα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Καστοριά – Με θέα τη λίμνη  

Τραπέζια έξω και στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, την Καστοριά, με θέα τη γαλήνια λίμνη αλλά και τα σοκάκια της παραδοσιακής συνοικίας Ντολτσό και βεβαίως τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης.

«Όλα κύλησαν ομαλά τις πρώτες ημέρες, είμαστε χαρούμενοι που σιγά σιγά θα μπούμε σε μια μορφή κανονικότητας» αναφέρει με συγκρατημένη αισιοδοξία στο GRTimes.gr ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς Άγγελος Γεωργιάδης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ένα 10% των επιχειρήσεων δεν έχει ανοίξει, διότι δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους. Σ’ ότι αφορά την απαγόρευση της μουσικής, ο κ. Γεωργιάδης λέει «θα κάνουμε λίγη υπομονή».

Υπενθυμίζεται, ότι στις επιχειρήσεις καφέ/μπαρ και στα εστιατόρια επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι, οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων έχουν οριστεί σε 90 εκατ. – 1,20 μ. και 1,8 μ. κατά περίπτωση, επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ) καθώς και η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι και η απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια. Το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 22.45.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ