Kάμπινγκ: Τι συμβαίνει με τις ελεύθερες εστίες κατασκήνωσης και τις προκρατήσεις 

Kάμπινγκ: Τι συμβαίνει με τις ελεύθερες εστίες κατασκήνωσης και τις προκρατήσεις 

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Με περισσότερη αισιοδοξία βλέπουν οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ το φετινό καλοκαίρι, με την αυξημένη ζήτηση να έρχεται από Έλληνες, ενώ οι τουρίστες που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας μεμονωμένα είναι ελάχιστοι.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Camping, Αντώνης Δεληδημητρίου, μιλάει στο GRTimes.gr για την νέα τάση του κάμπινγκ, τις προκρατήσεις, τα ξένα γκρουπ που έρχονται κάθε χρόνο για να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς μας χώρους, αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ελεύθερες εστίες κατασκήνωσης από ταξιδιώτες με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα 

Προκρατήσεις

«Υπάρχει μία αισιοδοξία ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Τα αποτελέσματα θα φανούν από τον Σεπτέμβρη ούτως ή άλλως. Συνολικά υπάρχουν 300 επιχειρήσεις, που από τις 15 του Μάη δεν λειτουργούσε σχεδόν καμία. Αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει τουλάχιστον 200 κάμπινγκ και μέχρι 15 με 20 Ιουνίου θα είναι όλα έτοιμα να υποδεχτούν τον κόσμο» δηλώνει στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Camping, κ. Αντώνης Δεληδημητρίου.

Αρκετές είναι οι προκρατήσεις από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου και είναι από Έλληνες. Όσο, για τους τουρίστες από χώρες τους εξωτερικού είναι ελάχιστοι και ιδίως από τις χώρες των Βαλκανίων.

Σημαντικό για την έλευση τουριστιών είναι το άνοιγμα των εξωτερικών γραμμών. Επίσης ο κ. Δεληδημητρίου τονίζει την ικανοποίησή του για την κατάσταση που επικρατεί από την προηγούμενη εβδομάδα στον Προμαχώνα, όπου υπήρχαν αρκετές πύλες ανοιχτές, χωρίς να σημειωθούν καθυστερήσεις.

Eστίες Eλεύθερης Kατασκήνωσης

Τεράστιο πρόβλημα παρουσιάζεται με τις εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης από ταξιδιώτες με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. «Το πρόβλημα όσο πάει και χειροτερεύει, διότι είναι ουσιαστικά τουρίστες που δεν καταγράφονται σαν αφίξεις, ενώ δεν γνωρίζουμε που κινούνται σε περίπτωση κρούσματος. Στην Ακρόπολη πρόσφατα αναφέρθηκαν δέκα αυτοκινούμενα σε περιοχή που απαγορεύεται το κάμπινγκ για να δουν τον Παρθενώνα».

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στον Κόρακα Τορώνης με δεκαπέντε αυτοκινούμενα που βρισκόντουσαν σταθμευμένα παράνομα τους περισσότερους να είναι διαφορετικής εθνικότητας σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου.

Γκρουπ Ξένων Τουριστών

Οι αγαπημένοι προορισμοί των ταξιδιωτών για κάμπινγκ είναι η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική, όπου παρουσιάζονται αρκετοί μόνιμοι. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για το Πήλιο. Αρκετοί μόνιμοι ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα, ιδίως οι Βόρειοι λαοί με βάση την Πελοπόννησο λόγω του πιο θερμού κλίματος.

«Είχαμε πολλές κρατήσεις από γκρουπ με ξένους περιηγητές, οι οποίοι ξεκινούν το ταξίδι τους από Νότια και πιο συγκεκριμένα από την Πελλοπόνησο, διότι το κλίμα είναι πιο θερμό και σιγά σιγά κατευθύνονται βόρια. Αυτά τα γκρουπ έρχονται συνήθως Απρίλιου, Μάιο, αλλά λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με τον κορωνοϊό ακύρωσαν και μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρξει μία καλή επιδημιολογική εικόνα με τον ιό» προσθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Camping. Κατά βάση οι Ξένοι Περιηγητές έρχονται από την Δυτικοκεντρική (Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία) Ευρώπη με tour operators για να θαυμάσουν την αρχαία ιστορία της χώρας μας.

Η νέα τάση του κάμπινγκ

Καμπανάκι για περισσότερο ανταγωνισμό έρχεται από την γερμανική αγορά και την τεράστια αύξηση των πωλήσεων σε τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα. Αυτή την περίοδο, δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα, ενώ οι παραδόσεις θα έχουν καθυστερήσεις άνω του ενός χρόνου. «Τον Μάρτιο ξεπούλησαν τα πάντα. Μόνο μεταχειρισμένα μπορεί να βρεθούν στην αγορά. Οι ξένοι λόγω της πανδημίας έχουν μία τάση να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι και να κάνουν διακοπές στην φύση, με αποτέλεσμα να βελτιώσουμε κι εμείς με τη σειράς μας ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες παροχής και τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Camping προσθέτει ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για την «ελεύθερη ξενοδοχεία», τις ελεύθερες κατασκηνώσεις, αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές περιοχές με επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις για τον καλύτερο έλεγχο των πολιτών. Όσο για τον τουρισμό «Θα εκτιναχθούμε και πάλι από το 2023. Αυτό το καλοκαίρι και το επόμενο θα είναι μεταβατικές σεζόν».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ