Καταδίκη ΧΑ: Νίκη της Δημοκρατίας

Καταδίκη ΧΑ: Νίκη της Δημοκρατίας

Χαράλαμπος Αποστολίδης- Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές τουλάχιστον μέχρι και εάν, ανώτερο Δικαστήριο τις αναθεωρήσει ή τις εξαλείψει.

Η Δημοκρατία βασίζεται στην διάκριση των τριών εξουσιών-λειτουργιών. Νομοθετική (Βουλή), Εκτελεστική (Κυβέρνηση), Δικαστική (Δικαστές).

Υπάρχουν συνταγματικές εγγυήσεις για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Αυτή (πρέπει να) λειτουργεί ανεξάρτητα από πιέσεις, παρεμβάσεις κλπ κλπ.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει με βάση αυτό που λέγεται “κοινή γνώμη” (ιδιαίτερα επικίνδυνο κριτήριο) πολιτικές ή κοινωνικές πιέσεις ή παρεμβάσεις.

Υπ’ αυτήν την έννοιαν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις υπέρ της εκδόσεως Δικαστικών αποφάσεων, με την παρουσία μάλιστα υψηλόβαθμων στην ιεραρχία πολιτικών ή κομματικών ή οικονομικών φορέων ή προσώπων, βλάπτουν την Δικαιοσύνη και κατ’ ακολουθίαν την Δημοκρατία.

Και στην εσχάτη των περιπτώσεων όπου οι πολίτες ασκούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αυτό δεν πρέπει να υποδαυλίζεται από πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις.

Τονίζω ότι διαφορετική έννοια η νομική αποτίμηση μιας υπόθεσης και διαφορετική η πολιτική εκτίμησή της.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση ευτυχώς η νομική κρίσις συνέπεσε με την “λαϊκή” κρίση για τα εγκλήματα του φασιστικού μορφώματος της κατ’ ευφημισμόν λεγομένης “Χρυσής Αυγής”.

Η Δικαστική αυτή απόφαση με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, μείζονα και ελάσσονα σκέψη και κρίσεις, διαχωρίζει και διαφορίζει την Δικαστική λειτουργία από τα λεγόμενα “λαϊκά δικαστήρια”.

Κάτω από αυτές τις σκέψεις, η Ελληνική Δικαιοσύνη απέδειξε, ότι είναι ανεξάρτητη και με αυτήν την απόφασή της, άλλαξε στα λεξιλόγια το λήμμα Χρυσή Αυγή από πολιτικό κόμμα σε εγκληματική οργάνωση.

Είμαι υπερήφανος τόσο ως νομικός, όσο και ως πολίτης γι’ αυτήν τη δικαστική απόφαση. Στα ελληνικά και παγκόσμια ποινικά χρονικά είναι ίσως η μεγαλύτερη δίκη και καταδίκη ναζιστικού μορφώματος, μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης. Είναι προπομπός και παράδειγμα για τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, να ακολουθήσουν το δρόμο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο τα ναζιστικά μορφώματα- εφιάλτες, που δυστυχώς, σαν το αυγό του φιδιού, εκκολάπτονται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ