Κλειδί η αποθήκευση ενέργειας στα σπίτια

Κλειδί η αποθήκευση ενέργειας στα σπίτια

Κλειδί θεωρείται η αποθήκευση ενέργειας στα σπίτια. Η αγορά οδηγεί τις επιχειρηματικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται προνομιακό πεδίο για επενδύσεις, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των περισσοτέρων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, με αυτόνομα συστήματα ΑΠΕ και ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικής ισχύος, στο σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.

Η αγορά αναμένει από την ΡΑΕ να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση του πρώτου σχεδίου κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου που θα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μελέτη που παρουσίασε ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Στέλιος Ψωμάς, αναδείχτηκε η οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων αυτοπαραγωγής με αποθήκευση που αποτελεί ήδη γεγονός στην Ελλάδα, ακόμα και για τα μικρά οικιακά συστήματα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ψωμάς, στα μικρά οικιακά ή εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας.

Δίκτυα

Επιπλέον, συμβάλει στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων καθώς και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου,  κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται  εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες.

Το όφελος που προκύπτει μπορεί να αποδοθεί και σε νούμερα, αν κάνουμε τη σύγκριση ενός οικιακού συστήματος με αποθήκευση, με ένα αντίστοιχο χωρίς αποθήκευση.

Οι υποθέσεις-παραδοχές που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι οι εξής:

-Ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 6.000 kWh

-Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 4 kWp

-Χωρητικότητα μπαταρίας: 4 kWh

-Ετήσια ενεργειακή απόδοση: 1.400 kWh/kWp

-Προφίλ κατανάλωσης: τυπικό οικιακό

Σε αυτή τη βάση, οι υπολογισμοί δίνουν την εξής εικόνα:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top