Κορωνοϊός: Πρωτοφανής ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων – Φόβος για έλλειψη

Κορωνοϊός: Πρωτοφανής ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων – Φόβος για έλλειψη

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Πρωτοφανής αύξηση ζήτησης στα αντιγριπικά εμβόλια η οποία αποδίδεται στη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει για την πανδημία του κορωνοιού, καταγράφεται φέτος στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι χιλιάδες πολίτες σπεύδουν καθημερινά στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, με τον κίνδυνο να μη καταφέρουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να εμβολιαστούν όσοι βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να είναι πλέον ορατός. Επιπλέον, μεγάλες είναι οι λίστες αναμονής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία με τους πολίτες που προστίθενται καθημερινά να αυξάνονται.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, φέτος υπάρχει σημαντική αύξηση ζήτησης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και όπως έκανε γνωστό, φέτος η Ελλάδα προμηθεύτηκε με 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, 25% δηλαδή περισσότερα με πέρυσι που ήταν 3,2 εκατομμύρια, καθώς η περισσότερη ζήτηση που θα υπήρχε ήταν αναμενόμενη.

“Τα εμβόλια έρχονται ανά παρτίδες στη χώρα μας. Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, θα παραλάβουμε την τελευταία παρτίδα και τότε θα ξέρουμε αν τελικά  επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ή όχι. Από ότι φαίνεται δε θα φτάσουν και θα πρέπει μετά να περιμένουμε για το αν θα υπάρξει κάποια επιπλέον εισαγωγή από άλλες χώρες που έχουν περίσσεμα”, εξήγησε ο κ. Ευγενίδης.

Σημειώνεται ότι, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που με απόφαση του υπουργείου Υγείας, για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης απαιτείται ιατρική συνταγή. Στόχος ήταν να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια όποιος άλλος επιθυμεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι “υπάρχει λίστα από συνταγές και αναμένουμε τα εμβόλια για να γίνουν στους ασφαλισμένους. Γι΄ αυτό υπάρχει και ο φόβος μήπως δε μπορέσουν να καλυφθούν”. Τόνισε δε, ότι εφόσον φτάσει μια συνταγή στο φαρμακεία, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να την εκτελέσει και δεν ελέγχει αν ο πολίτης ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οπότε το βάρος πέφτει στους γιατρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι παραγγελίες των εμβολίων στην χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη γίνονται στην αρχή κάθε χρονιάς.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ