Κορωνοϊός-ΙΣΧ: Ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 22/12–Εμπορικοποιούνται τα Rapid Test

Κορωνοϊός-ΙΣΧ: Ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 22/12–Εμπορικοποιούνται τα Rapid Test

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Άνοδο σημειώνουν οι εμβολιασμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, καθώς ραντεβού στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου έχουν κλειστεί μέχρι και έναν μήνα μετά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριο Πυρπασόπουλο όσοι θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να το κάνουν μετά τις 22 Δεκεμβρίου. «Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη και ο κόσμος το έχει κατανοήσει αυτό, διότι αρκετοί είτε έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα είτε έχουν νοσήσει. Οι περισσότεροι έχουν φοβηθεί, λόγω της τεράστιας διασποράς και γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε αύξηση των εμβολιασμών».

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου, αυτή την περίοδο στελεχώνεται από επτά γιατρούς, από τον ιδιωτικό τομέα. «Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτες με ανεμβολίαστους. Με καλούν 150-200 άτομα την ημέρα και 1/3 αναφέρουν ότι κόλλησαν κορωνοϊό. Οι περισσότεροι έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που ζορίζονται αρκετά» τονίζει στο GRTimes.gr ο κ. Πυρπασόπουλος.

Το Rapid Test ως επιχειρηματικό προϊόν

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής αναφέρει ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν ο λήπτης του βιολογικού δείγματος είναι εκπαιδευμένος να κάνει σωστή λήψη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διασπορές. Επίσης, κάνει λόγο για εμπορευματοποίηση του rapid test και πως όλοι το αναζητούν στην πιο συμφέρουσα τιμή, χωρίς κάποιο άλλο κριτήριο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Πυρπασόπουλος Μάριος εξηγεί στο GRTimes.gr τα κενά που υπάρχουν στα rapid test. «Το κράτος έδωσε ως τιμή χρέωσης για τα rapid test, το πόσο των 10 ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές αυξομειώθηκαν με αποτέλεσμα το προϊόν να εμπορευματοποιηθεί και ταυτόχρονα να το εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες ως κάτι που φέρνει κέρδος και όχι ως ιατρικό προϊόν. Κυκλοφορούν διάφοροι τύποι rapid test, άλλοι πιο φθηνοί, άλλοι πιο ακριβοί και πολλές φορές τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν σωστά. Πραγματοποιούν το τεστ, βγαίνει, αρνητικό, χωρίς συμπτώματα και την 5η ή 6η μέρα βγαίνει θετικός. Από τους γιατρούς δεν «περνάει» κάτι τέτοιο, επειδή υπάρχει ιατρική εμπειρία. Να τονίσω, ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά, ωστόσο εφόσον ξεφύγουν 2-3, γίνεται διασπορά. Παράλληλα, λάθη σημειώνονται και στην διενέργεια των rapid test, γιατί οι άνθρωποι που τα πραγματοποιούν (π.χ. φαρμακοποιοί) δεν είναι το ίδιο εξοικειωμένοι με τέτοιες εξετάσεις σε σχέση με τους γιατρούς».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top