Lockdown στη Θεσσαλονίκη: “Σαρωτικοί” οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για τήρηση μέτρων (ΦΩΤΟ +VIDEO)

Lockdown στη Θεσσαλονίκη: “Σαρωτικοί” οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για τήρηση μέτρων (ΦΩΤΟ +VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Τη δική τους καθημερινή μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, δίνουν στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως και στο γενικό lockdown την περασμένη άνοιξη, έχουν αναλάβει ξανά ένα καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται συνεχώς τόσο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όσο όμως και στις υπόλοιπες περιοχές – σε όσες περισσότερες γειτονιές ή πλατείες γίνεται – με τους ελέγχους να εντείνονται διαρκώς μετά το σκληρό lockdown στο οποίο βρίσκεται από την Τρίτη η Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε, ότι η Περιφερειακή Ενότητα πέρασε στο «γκρι» επίπεδο του χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας για τον κορωνοϊό, μετά τα επιδημιολογικά δεδομένα που συνεχίζουν να δείχνουν ραγδαία διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο και τις φωτογραφίες του GRTimes.gr που βρέθηκε στις περιοχές του Ευόσμου και της Καλαμαριάς μαζί με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί απόλυτα στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο δε λείπουν οι ελάχιστες εξαιρέσεις και σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαιώνονται οι σχετικές παραβάσεις και τα ανάλογα πρόστιμα.

Μάλιστα, μία χαρακτηριστική περίπτωση που “απεικονίζει” τις παραπάνω… εξαιρέσεις, είναι αυτή ενός νεαρού που κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου και μπροστά στη κάμερα του GRTimes.gr, αποδείχθηκε ότι έχει βρεθεί από τη Δυτική Θεσσαλονίκη στην άλλη μεριά της πόλης, μη έχοντας εργασία, φορώντας τη μάσκα στο… πηγούνι και χωρίς κανέναν αποδεικτικό που να δικαιολογεί την μετακίνησή του. Όπως είναι αυτονόητο, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έπραξαν τα δέοντα και έπειτα από αυστηρές συστάσεις προχώρησαν και στη βεβαίωση προστίμου.

Σημειώνεται ότι, οι αστυνομικοί που βρίσκονται όλο το 24ωρο επί ποδός διενεργούν ελέγχους τόσο σε πεζούς και σε οδηγούς οχημάτων, όσο και σε πολίτες που επιβαίνουν σε αστικά λεωφορεία, για το αν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα ή αν έχουν στείλει το μήνυμα μετακίνησης στο 13033. Παράλληλα, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται συνεχώς σε πάνω από 20 σημεία εισόδων και εξόδων της πόλης. Ακόμα, από τις 21:00 το βράδυ που τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας και αίρεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται “ακροβολισμένες” σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, διενεργώντας ελέγχους.

Τονίζεται τέλος, πως οι αστυνομικοί έλεγχοι, από μόνοι τους δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί και να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Εξάλλου, δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη για να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων. Για αυτό, κοινή παραδοχή είναι, πως τον σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη, που σε συλλογικό επίπεδο, κρίνεται ως ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες του GRTimes.gr από τους ελέγχους:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top