Με «άρωμα Ελλάδας» το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Με «άρωμα Ελλάδας» το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης είναι στραμμένα στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Όπως τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πρέπει να μπει οριζόντιο πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός για να γίνει αυτό, ώστε οι τιμές στην Ευρώπη να είναι αντίστοιχες με τις τιμές στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. O κ. Σκρέκας εξήγησε ότι την πρόταση της Ελλάδας στηρίζουν πλέον 15 χώρες εκ των οποίων οι τέσσερις μεγάλες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία και αυτό σημαίνει πως έχουμε την ειδική πλειοψηφία για να ζητήσουμε από την Επιτροπή να καταθέσει επισήμως την πρότασή της για το αίτημα των χωρών αυτών.

Μάλιστα το σημερινό συμβούλιο θα έχει άρωμα Ελλάδας καθώς θα συζητηθεί η φορολογία των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων. Δηλαδή ουσιαστικά, ο ελληνικός μηχανισμός που υιοθετεί η Ευρώπη και η χώρα μας εφαρμόζει από τον Ιούλιο με εκπληκτικά αποτελέσματα, όπως υπογραμμίζουν πηγές.

Ο υπουργός, σχετικά με τα κράτη μέλη που δε συμφωνούν δήλωσε ότι πολλά εκφράζουν την αντίρρησή τους από φόβο και σημείωσε ότι ο στόχος της πρότασής μας δεν είναι να φύγουν οι ροές από την Ευρώπη. Επεσήμανε ακόμη πως δεν μπορεί όμως η Ευρώπη να πληρώνει την τιμή του φυσικού αερίου σε ποσοστό ως και 100% περισσότερο από ό,τι άλλες ήπειροι. Ανέφερε πως από το 1,1 δισεκ. ευρώ που θα δοθεί τον Οκτώβριο ως ενίσχυση στους καταναλωτές, το ένα δισεκ. προέρχεται από την ανάκτηση υπερεσόδων και μόνο τα 100 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επισημαίνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στην ελληνική πρόταση γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να βγάλει τον χειμώνα υπογράμμισε πως έστω και με καθυστέρηση λαμβάνονται τελικά σωστές αποφάσεις. «Γι αυτό το παλεύουμε. Έχουμε ελπίδες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ευρωπαίους αξιωματούχος ανέφερε σχετικά με την επιστολή των «15» που ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα σήμερα και ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα action plan την Τρίτη που θα δίνει την πλήρη εικόνα βασιζόμενη στις αποφάσεις τους. Από κει και πέρα, «βλέπουμε πως θα προχωρήσουν τα πράγματα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος συμπερασματικά τόνισε ότι «βρισκόμαστε στα χέρια της Επιτροπής» για το τι νομοθετική πρόταση θα υποβάλλει στο Συμβούλιο.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πως η Ελλάδα με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στα συμβούλια κορυφής όσο και με την επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν επιμένει πρωτίστως:

-Στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τόσο του φυσικού αερίου που εισάγεται με αγωγούς στην Ευρώπη, όσο και του LNG.

-Στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου.

-Στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Στη ανάγκη στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

«Πολλές φορές μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι στην περίπτωση αυτή -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην πανδημία- η ΕΕ έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων και έχει επισημάνει ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει, πλέον, άλλος χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Λογαριασμοί ενέργειας: «Λυγίζουν» οι πολυκατοικίες από τα χρέη-Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Μ. Σχοινάς για ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη θα βρει τις λύσεις συλλογικά, ενωμένα και συνεκτικά

ΕΥΑΘ: Τετραπλάσιες επενδύσεις, αντίβαρο στο ενεργειακό κόστος

Κ. Σκρέκας: “Αλλάζω συσκευή”, “Εξοικονομώ” και ενεργειακές κοινότητες για επιχειρήσεις (VIDEO)

Επικοινωνία Ντράγκι-Μελόνι για την ενεργειακή κρίση

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Εξοικονόμηση ενέργειας: Αρχίζει ο 12ος e-κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος EUREM

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top