Μειώνεται η θετικότητα – Αδικαιολόγητη η χαλάρωση απέναντι σ’ έναν ιό που παραμονεύει

Μειώνεται η θετικότητα – Αδικαιολόγητη η χαλάρωση απέναντι σ’ έναν ιό που παραμονεύει

Μειώνεται η θετικότητα – Αδικαιολόγητη η χαλάρωση απέναντι σ’ έναν ιό που παραμονεύει

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το σημαντικό είναι η θετικότητα που διαπιστώνεται και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση», υπογράμμισε παράλληλα.

Πρόσθεσε πως «είναι μία θετική εξέλιξη αλλά η ισορροπία  παραμένει εύθραυστη. Όλα δείχνουν όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι βαδίζουμε στην τελευταία αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Στην πορεία αυτή έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο: σύμμαχοί μας είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σ’ έναν ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει».

Οριζόντιοι εμβολιασμοί σε νησιά έως 10.000 κατοίκους

Κληθείσα να απαντήσει κατά πόσον η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες ημέρες, η Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο για μίνι πολιτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, που αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι. Υπογράμμισε, δε, πως οι επισκέπτες, που θα έλθουν στην χώρα μας – δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό – θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, ενώ υπενθύμισε ευκαιρίας δοθείσης ότι «το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική εκστρατεία, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κατά τον Ιούνιο αναμένονται στην χώρα μας οι επιπρόσθετες 1,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και σημείωσε ότι ημερησίως γίνονται πλέον 55.000 και περισσότεροι εμβολιασμοί.

Τόνισε, δε πως οριζόντιοι εμβολιασμοί προβλέπονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων. Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η κ. Πελώνη τόνισε ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου και αναμένει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Νέα μείωση πάνω από 80% στις μεταναστευτικές ροές

«Ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τόνισε ότι «τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, μήκους 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, μπορούν να διασχίσουν με κάθε καιρό δύο φορές το Αιγαίο χωρίς να ανεφοδιαστούν, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, υποβρύχιες κάμερες, είναι ιδανικά για επιτήρηση και βέβαια διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για τη διάσωση των ναυαγών. Είναι με άλλα λόγια κατάλληλα σκάφη για τις κατάλληλες αποστολές στα θαλάσσια σύνορά μας».

Όπως είπε: «με την εμπειρία του Έβρου αλλά και του Αιγαίου θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια γιατί σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα». Αναφέρθηκε όμως και στο διπλό μήνυμα της πατρίδας μας που εκπέμπουν οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού και είναι «προβολή ισχύος για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και νομιμότητας αλλά ταυτόχρονα και προβολή συνεργασίας με όποιον γειτονεύει και βέβαια βοήθειας σε όποιον κινδυνεύει».

Πρόσθεσε επίσης πως «οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από τα τέλη του 2019 και ολόκληρο το 2020. Και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, έχουμε, ήδη, για το πρώτο τρίμηνο μια επιπλέον μείωση η οποία ξεπερνά το 80%. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας στο Αιγαίο και τα δικά της ανατολικά σύνορα. Γι αυτό, εξάλλου, και συγχρηματοδοτεί την συγκεκριμένη αγορά, έχοντας ήδη εντάξει τα σκάφη αυτά στις ευρύτερες αποστολές της Frontex».

Σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών για τις συναντήσεις στην Άγκυρα

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τη δημόσια αντιπαράθεση που είχαν κατά τις κοινές δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας επισημαίνοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία την Τετάρτη και χθες μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», υπογραμμίζουν οι πηγές.

Δασικοί χάρτες- αλλαγές στον χαρακτηρισμό εκτάσεων που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους

Επίσης, κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζουν την κύρωση των δασικών χαρτών «εμβληματική μεταρρύθμιση και το πλέον αξιόπιστο εργαλείο προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών». Όπως υπογραμμίζουν «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, αλλάζει δόγμα και διορθώνει σφάλματα που υπάρχουν.

Έτσι, ύστερα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα. Πρόκειται άλλωστε για εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση. Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές, αλλά χορτολιβαδικές.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν τον χαρακτηρισμό εκτάσεων, κυρίως στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στη Μάνη, στο Βόρειο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ