Μήνυμα του πρωθυπουργού το απόγευμα για την πορεία της πανδημίας

Μήνυμα του πρωθυπουργού το απόγευμα για την πορεία της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας καθώς και τις πρωτοβουλίες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του τέταρτου πανδημικού κύματος, θα απευθυνθεί στους πολίτες, σήμερα το απόγευμα με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.

Σταθερή η στρατηγική που ακολουθείται για την πανδημία

Η στρατηγική για την ανάσχεση του κορωνοϊού βασίζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV και τόνισε ότι είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν. Απέκλεισε παράλληλα ένα lockdown κατά την τακτική της Αυστρίας και ανέφερε μεταξύ άλλων:

–Είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων. Πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου στο μέσο όρο της ΕΕ. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

-Έχουμε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική.

–Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της επιδημίας. Σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν.

–Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας -λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εισηγήσεις των ειδικών, όσο και τη διεθνή πρακτική- αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια, αλλά και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία. Εστιάζει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας με εκτεταμένους ελέγχους και στη συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ. Ακολουθούνται συγκεκριμένα τέσσερις άξονες:

Πρώτον η οικονομία δεν θα ξανακλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για περιορισμό των ελευθεριών στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής.

Δεύτερον, τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ. Δίνεται έμφαση στην τήρησή τους και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων, σε ολόκληρη τη χώρα.

Τρίτον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Δεν υπάρχει, όμως στο τραπέζι και δεν συζητείται από την κυβέρνηση υποχρεωτικότητα. Εκείνο που συζητείται -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη- είναι αν το πιστοποιητικό Covid θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Για το θέμα ωστόσο αυτό αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα με βάση και τις σχετικές συζητήσεις στην ΕΕ.

Τέταρτον, η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πολύ μεγάλη και αυξημένη πίεση. Ήδη υπάρχουν σήμερα στη διάθεση των δημοσίων νοσοκομείων 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019. Παράλληλα, όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές.

Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στα νοσοκομεία

Λόγω της αυξημένης πίεσης στο Σύστημα Υγείας και τις έκτακτες ανάγκες σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα. Όπου, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- το υπουργείο προχωρά στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, στις ειδικότητες που το ΕΣΥ χρειάζεται έκτακτη υποστήριξη. Είτε με την εθελοντική συμμετοχή είτε με την επίταξη οι έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπογραμμίζουν πηγές.

Ψηφιακές υπηρεσίες στον κόσμο της εργασίας

Το ψηφιακό κράτος επεκτείνεται καλύπτει σταδιακά ολοένα και περισσότερο τον κόσμο της εργασίας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Από προχθές οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ψηφιακά τις επισκέψεις τους στα καταστήματα του ΟΑΕΔ μέσα από την νέα υπηρεσία «myOAEDραντεβού» για υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι ήδη ο ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ παρέχουν συνολικά περίπου 100 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που σημαίνει 4,5 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στα υποκαταστήματα κάθε μήνα. Αφορούν ανάμεσα στα πολλά άλλα αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, βεβαιώσεις και δελτία ανεργίας, εγγραφή σε ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, αιτήσεις για ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, αιτήσεις για εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό του ΟΑΕΔ, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, αιτήσεις συνταξιοδότησης και προκαταβολής σύνταξης, δυνατότητα παρακολούθησης στην πορεία αίτησης συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ακόμη ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας:

-Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο ενιαίος αριθμός 1555 που αφορά την εξυπηρέτηση

πολιτών για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα.

-Ενισχύεται η συνεργασία με τα ΚΕΠ με την προσθήκη νέων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ. -Αναβαθμίζονται οι ιστοσελίδες του υπουργείου και των υπολοίπων φορέων.

-Υλοποιήθηκε η υπηρεσία myOAEDlive και myEFKAlive που σύντομα θα επεκταθεί και στον ΟΠΕΚΑ.

-Προχωρά η αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διευκολύνει την εργασία χιλιάδων επαγγελματιών, ασφαλισμένων αλλά και των υπαλλήλων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top