Νεκρά ψάρια ξέβρασε παραλία στην Χαλκιδική – Ίδιο φαινόμενο με μύδια στην Καβάλα 

Νεκρά ψάρια ξέβρασε παραλία στην Χαλκιδική – Ίδιο φαινόμενο με μύδια στην Καβάλα 

Μετά τα νεκρά μύδια στις παραλίες τόσο του Περιγιαλίου της Καβάλας όσο και του Θερμαϊκού Κόλπου, την εμφάνισή τους έκαναν και νεκρά ψάρια στην περιοχή των Μυκονιάτικων στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Το πρωτοφανές περιστατικό εντόπισαν λουόμενοι που έκαναν το μπάνιο τους στην παραλία της Καλλικράτειας, ενώ αναφορές υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και για άλλες παραλίες του δήμου Προποντίδας.

Οι συγκεκριμένες εικόνες σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλονται σε δύο φαινόμενα που συνδέονται μεταξύ τους, όπως τονίστηκε και νωρίτερα σε ρεπορτάζ του GRTimes.gr για τα νεκρά μύδια στην περιοχή της Καβάλας. Η πρώτη αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν τα νερά λόγω του καύσωνα και δεύτερον η ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων φυτοπλακγκτόν.

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ τονιζόταν χαρακτηριστικά:

Θερμοκλινές: Δεν αποκλείεται να δούμε και νεκρά ψάρια στη στεριά

Μια δεύτερη απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών, είναι και η παρουσία του φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο βυθό και που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μαζικούς θανάτους ψαριών. Όπως εξηγεί στο GRTimes ο Ωκεανογράφος και καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Συλαίος: «η στήλη νερού, εξαιτίας του ότι υπερθερμαίνεται δημιουργεί επιφανειακά στρώματα, που αργότερα οδηγούνται σε μεγαλύτερο βάθος και αυτό δημιουργεί μια περιοχή με έντονη θερμοκρασιακή μεταβολή. Το ανησυχητικό είναι ότι όταν πεθάνει το πλαγκτόν, όλη αυτή η μάζα θα πάει στο βυθό και θα καταναλώσει το οξυγόνο. Έτσι σε περιοχές όπου το οξυγόνο είναι χαμηλό στον πυθμένα, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και μαζικούς θανάτους ψαριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γιατί παραλίες Καβάλας και Θερμαϊκού γέμισαν νεκρά μύδια

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top