Ο Αστρονομικός Σταθμός του Χολομώντα στο πρόγραμμα “ScyLight” (VIDEO)

Ο Αστρονομικός Σταθμός του Χολομώντα στο πρόγραμμα “ScyLight” (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Η ένταξη του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα του ΑΠΘ στο πρόγραμμα “ScyLight” της ESA συζητήθηκε σήμερα το απόγευμα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και αντιπροσωπείας του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της νέας γενιάς ασφαλών, δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέθοδο της κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων, με τον Αστρονομικό Σταθμό Χολομώντα του ΑΠΘ στη Χαλκιδική να είναι ένας από τους τρεις που επιλέχθηκαν να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, με την ένταξη του Χολομώντα στο πρόγραμμα, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα μπει στον χάρτη των τηλεσκοπίων που θα δίνουν και θα συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, θα δώσει μεγάλο κομμάτι έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδoς και τη δυνατότητα στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτά τα δεδομένα, να έχουν πιο άμεση πρόσβαση και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ερευνητών.

“Είναι μια σημαντική ημέρα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και για την Βόρειο Ελλάδα”, ανέφερε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, μιλώντας για τη σημερινή σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Χολομώντα στο δίκτυο του ESA για την παρατήρηση του διαστήματος με τηλεσκόπιο. “Είναι μια σημαντική ημέρα γιατί βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι ούτως ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η υποδομή να είναι έτοιμη”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το πλάνο περιλαμβάνει κατασκευαστικά έργα και αγορά εξοπλισμού έτσι ώστε να εγκατασταθεί η υποδομή στο δάσος του Ταξιάρχη, στον Χολομώντα. “Αυτό σημαίνει έρευνα, ανάπτυξη, νέα παιδιά που θα ασχοληθούν με αντικείμενα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά όπως τα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και των τηλεπικοινωνιών”, επισήμανε σχετικά με την ένταξη στο πρόγραμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “είναι σημαντικό ότι κρατάμε τα νέα και τα καλά μυαλά στη χώρα μας προκειμένου να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν”.

“Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια σχεδιάζει βήμα – βήμα την στρατηγική της με το μότο: ‘διάστημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό'”, ανέφερε η η Χριστίνα Γιαννόππαπα, σύμβουλος της Κυβέρνησης στα θέματα διαστήματος, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός γίνεται σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξηγώντας ότι έχουν επιλεγεί τρία τηλεσκόπια στην χώρα μας, στον Χελμό, στον Σκίνακα και στον Χολομώντα.

“Η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στην καινοτομία και στην επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιών” δήλωσε μεταξύ άλλων, η διευθύντρια τηλεπικοινωνιών του ESA, Ελοντί Βιό.

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ