Ο εκπαιδευτής που διαχειρίζεται και αναλύει τους «ισοβίτες» σκύλους της Θεσσαλονίκης

Ο εκπαιδευτής που διαχειρίζεται και αναλύει τους «ισοβίτες» σκύλους της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Νο1 πόλη σε εγκαταλείψεις κουταβιών και παράνομων ζευγαρωμάτων η Θεσσαλονίκη, ωστόσο στις τάξεις της υπάρχουν οι αδέσποτοι «ισοβίτες» που έχουν προκαλέσει θανατηφόρα τραύματα σε ανθρώπους, αλλά και σκύλους. «Υπάρχει «μέσα» σκύλος με 35 καταγεγραμμένα δαγκώματα» τονίζει στο GRTimes.gr ο εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος δήμων στη Θεσσαλονίκη για τον αδέσποτο πληθυσμό, Γιάννης Διονυσόπουλος.

«Οι σκύλοι που έχουν σκοτώσει, δεν θα βγουν ποτέ έξω, όπως ένας που είναι «μέσα» με 35 καταγεγραμμένα δαγκώματα. Δεν είναι σωστό να βάλουμε σε κίνδυνο της κοινωνία και τους ανθρώπους που τον φροντίζουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όμως ο αριθμός των σκύλων που είναι τελείως προβληματικοί είναι αρκετά μικρός» αναφέρει στο GRTimes.gr ο εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος δήμων στη Θεσσαλονίκη για τον αδέσποτο πληθυσμό, Γιάννης Διονυσόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει ο κ. Διονυσόπουλος το 60% των καταγγελιών που πραγματοποιούνται από πολίτες είναι εσφαλμένες, διότι μπορεί από τα πέντε σκυλιά που γαβγίζουν μόνο το ένα να είναι επιθετικό, οπότε πρέπει να απομακρυνθεί μόνο εκείνο και όχι όλα.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους περιφερειακούς δήμους, που χαρακτηρίζονται από τους επαγγελματίες του κλάδου ως ένα αποθετήριο ανεκπαίδευτων σκύλων. «Ένας που έχει τον σκύλο του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά θέλει να τον παρατήσει θα πάει στο Ρετζίκι ή στον Χορτιάτη που δεν θα τον δει κάποιος. Ωστόσο, σε μερικούς δήμους το τρίπτυχο επαγγελματίες, δήμος, φιλοζωική πετυχαίνει και τα αποτελέσματα είναι υπαρκτά» λέει κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος των δήμων.

Οι «ισοβίτες» μένουν, η επιστήμη προοδεύει και βοηθάει

Η ομάδα του Γιάννη Διονυσόπουλου εξειδικεύεται στο κομμάτι της διαχείρισης, αξιολόγησης, ανάλυσης και εκπαίδευσης της κατάστασης και συμπεριφοράς του αδέσποτου πληθυσμού. Επίσης, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες πραγματοποιούνται και μερικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την εκτενέστερη ενημέρωση του κόσμου.

«Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη είναι σ’ ένα ειδικό καθεστώς. Δεν έχει πάρα πολλούς σκύλους, αλλά εξαιτίας του δάσους του Σέιχ Σου, σημειώνονται βίαιες συμπεριφορές, όπως η επίθεση σ’ ένα άντρα πριν μερικά χρόνια από τρία σκυλιά, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Τα συγκεκριμένα είναι «μέσα» με εισαγγελική παρέμβαση και τα έχουμε αξιολογήσει εμείς. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, όπως ν’ αλλάξουμε τις συνήθειες τους ή τους ανθρώπους που τα ταΐζουν, όμως μόλις πλησιάσει κάποιος επιτίθονται απευθείας. Εκεί δεν υπάρχει θεραπεία» προσθέτει ο εκπαιδευτής και αναλυτής σκύλων.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος γεμάτος χαρά τονίζει πως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που βελτιώνονται και στη συνέχεια υιοθετούνται κιόλας. Βασικά κριτήρια βαθμολογίας, ώστε να βγουν στην κοινωνία ως κατάλληλα είναι η ευαισθησία στο άγγιγμα ή στην επαφή, κ.α..

Αρχικά, η «συμπεριφορική» αξιολόγηση ενός σκύλου ξεκινάει στον δήμο, όταν δεχθεί μία καταγγελία. Έπειτα, το σκυλί καταλήγει σ’ έναν ιδιώτη, ο οποίος έχει ξενοδοχείο ζώων και συνεργάζεται με τον εκάστοτε δήμο. Αφότου, φτάσει εκεί, οι ειδικοί ακολουθούν επιστημονικές μεθόδους, ώστε να βελτιωθεί η συμπεριφορά και στη συνέχεια να δοθεί για υιοθεσία – γιατί δεν χρειάζεται ο δήμος να πληρώνει τον σκύλο, εφόσον έχει καλή συμπεριφορά-, ενώ διασφαλίζεται και αν μπορεί ο σκύλος να επανενταχθεί στην κοινωνία. «Σχηματίζουμε το προφίλ, δίχως να χρησιμοποιούμε καμία λεκτική, ψυχολογική ή σωματική πίεση! Ακόμη και κολάρο αν χρειαστεί να περάσουμε, θα πρέπει να γίνει οικειοθελώς» προσθέτει ο Γιάννης Διονυσόπουλος.

Τα προβλήματα που επωμίζονται οι δήμοι Θεσσαλονίκης από τα αδέσποτα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από την καραντίνα του κορωνοϊού και έπειτα υπήρξαν εκατοντάδες εγκαταλείψεις, ενώ αυτές συνεχίζονται μέχρι τώρα από ιδιοκτήτες σκύλων που απλά δεν τους «έκαναν» και τους παράτησαν. Επίσης, η Θεσσαλονίκη ήταν από τις πρώτες πόλεις σε εγκαταλείψεις κουταβιών, με βασικότερο πρόβλημα το παράνομο ζευγάρωμα, ενώ υπάρχει σχετικός νόμος.

Ο κ. Διονυσόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων στο GRTimes.gr πως η Ελλάδα αν και έχει κοντά 1,7 εκατομμύρια αδέσποτα που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, παρότι χρήζει βελτίωσης.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το κυρίως πρόβλημα το επωμίζεται ο δήμος, διότι πολίτες και νόμοι δεν τον βοηθούν με το πλαίσιο που υπάρχει. Ένας δημότης Καλαμαριάς δεν θα παρατήσει το σκύλο του στον δήμο Καλαμαριάς, αλλά στον δήμο Δέλτα. Ναι μεν οι σκύλοι είναι σε δήμους, αλλά η διαχείρισή τους καθίσταται αρκετά δύσκολη και γι’ αυτό τον λόγο θα έπρεπε να υπάρχει διαχείριση σε εθνικό επίπεδο» λέει με ένα αίσθημα αγανάκτησης ο εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος δήμων στη Θεσσαλονίκη για τον αδέσποτο πληθυσμό.

Τέλος, ο κ. Διονυσόπουλος συμπληρώνει πως το κομμάτι των καταγγελιών στους δήμους διαχειρίζεται με τρόπο ώστε να μειώνεται ο χρόνος απόκρισης και εάν χρειαστεί περισυλλογής, να απομακρύνονται μόνο οι σκύλοι που έχουν προβληματική συμπεριφορά, ενώ όταν υπάρχουν περιορισμοί και η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει επιπρόσθετα στοιχεία, τροποποιούνται οι συνθήκες για να παρθούν αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζει να κλέβει τις σκυλοτροφές για τα αδέσποτα του Σέιχ Σου – Νέο βίντεο με τον δράστη

Βίντεο ντοκουμέντο – Κλέβουν την τροφή που αφήνει φιλοζωική για τα αδέσποτα στο Σέιχ Σου

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Έρχονται μηνύσεις για την κλοπή της τροφής από τα αδέσποτα του Σέιχ Σου

DiscoverDogs 2022: Στη ΔΕΘ «έδωσαν» ραντεβού οι πιο εντυπωσιακοί σκύλοι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ευκαρπία: Μία σύλληψη μετά από επίθεση σκύλου σε 77χρονη

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σκύλου σε ανήλικο

Χαλκιδική: Ρίχνουν φόλες μετά από επίθεση σκύλου σε παιδί

Ανήλικος πέθανε μετά από επίθεση σκύλου – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

Τραγωδία στο Βόλο: Τι λέει ο σύζυγος για την επίθεση του σκύλου

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη για επίθεση σκύλων σε δύο γυναίκες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top