Ο Κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής

Ο Κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής

Ένα θερμό λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, κατά το δείπνο των ηγετών μετά την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα και οι μετέπειτα δηλώσεις του κ. Ερντογάν πως δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση διέλυσαν κάθε αχνή έστω προσδοκία προσέγγισης και δικαιολόγησαν την απόσταση ασφαλείας που τηρήθηκε ακόμη και στην αναμνηστική φωτογραφία των 44 ηγετών, που μετείχαν στη σύνοδο. Κατά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά τους ηγέτες της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα.

«Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Πράγα. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αθήνα κατανοεί το μήνυμα της Άγκυρας ότι «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» – ένα σχόλιο που έχουν καταδικάσει αξιωματούχοι στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσης ως «απειλή» κατά γειτονικής χώρας, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των εργασιών της χθεσινής συνόδου Μητσοτάκης και Ερντογάν τήρησαν αποστάσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος αντάλλαξε μεν χειραψίες και χαμόγελα με πολλούς από τους μετέχοντες, όμως το κλίμα ήταν αρνητικό έναντι της Τουρκίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα επισημαίνουν πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου στην Πράγα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις και την αυξανόμενη ένταση στη ΝΑ Μεσόγειο και τόνισε ότι τα δύο μέρη (Ελλάδα και Τουρκία) θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επισημάνει την ακραία ρητορική και τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Άγκυρας στις δικές του αλλεπάλληλες επαφές και σήμερα, κατά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα ενημερώσει αναλυτικά τους ηγέτες της ΕΕ, τόσο για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής όσο και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας.

Κυρ. Μητσοτάκης για την ενέργεια: Απαιτείται κοινή απάντηση όπως στην πανδημία

Όπως τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν χθες συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή, «τη θεματική με τη μεγαλύτερη ίσως βαρύτητα και κρισιμότητα στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και γενικότερα. Μια θεματική που είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις του πρωθυπουργού για την ενεργειακή κρίση, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, αλλά και την κλιματική αλλαγή, προτάσεις όπως η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις πολιτικές του έχει εμπεδωθεί στο διεθνές προσκήνιο ως μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα σε αυτή την ατζέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου συμπροήδρευσε με τον πρόεδρο της Ελβετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου. Σε όλες του τις επαφές, ο πρωθυπουργός έθιξε το κρίσιμο για όλους θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, σοβαρά επιμέρους ζητήματα για τα δυτικά Βαλκάνια, καλλιέργησε την εμβάθυνση διμερών σχέσεων και ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα τους συνομιλητές του, ανταλλάσσοντας απόψεις για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πράγα: «Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών (VIDEO)

Ολιγόλεπτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερντογάν στην Πράγα για το Κυπριακό (VIDEO)

Οικονόμου για ναυάγια σε Λέσβο-Κύθηρα: Θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις

Μητσοτάκης για Ενέργεια μπροστά σε Σολτς: Κοινή απάντηση-Απόφαση για πλαφόν στο αέριο μέχρι τέλος του μήνα (VIDEO)

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως στην πανδημία

Πράγα: Κράτησαν τις… αποστάσεις Μητσοτάκης – Ερντογάν στην «οικογενειακή» φωτογραφία

Σύνοδος της Πράγας-Μητσοτάκης: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να είναι ακρογωνιαίος λίθος

Χατζηβασιλείου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να μπει σε… διαγωνισμό ρητορικής με τον Ταγίπ Ερντογάν (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top