Οι προκλήσεις της Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη και σχετίζονται με το ΝΑΤΟ

Οι προκλήσεις της Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη και σχετίζονται με το ΝΑΤΟ
Πολιτική, Σημαντικά   | 04/12/2020 | 17:27

«Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Web Summit της Λισαβόνας.

«Θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση. Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Aναφερόμενος στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν πλέον οι αγορές προς την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα που υστερεί στην ευρωζώνη. Και θεωρώ πως αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για μια χώρα που βίωσε μια πολύ δύσκολη δεκαετία. Αν κοιτάξει κανείς την καμπύλη αποδόσεων, οι αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας είναι ουσιαστικά κάτω του 1%. Φαντάζει αδιανόητο αν το συγκρίνουμε με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η εκτίμησή του χωρίς αμφιβολία είναι «ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο της κρίσης. Φαίνεται πως και οι αγορές συμμερίζονται την άποψη αυτή. Και αν το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μία μονάδα μέτρησης για την αξιοπιστία της χώρας, μπορώ σας διαβεβαιώσω ότι συνομιλώ σε καθημερινή βάση με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πιστεύω πως ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται το αφήγημα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα δώσουν στη χώρα τους πόρους που χρειάζεται για να υλοποιήσει τις βαθιές τομές που προωθεί η κυβέρνηση και θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία. «Για πρώτη φορά δεν έχουμε μόνο το σχέδιο. Έχουμε και τους δημόσιους πόρους – δηλαδή κοινοτικούς σε αυτή την περίπτωση – που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πράξη τον μετασχηματισμό αυτό. Η Ελλάδα ήταν πάντα αντιμέτωπη με ένα επενδυτικό έλλειμμα. Πώς γεφυρώνεται αυτό το χάσμα; Μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά και μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Το γεγονός ότι θα έχουμε 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια χρηματοδότησης μέσω των συνηθισμένων ευρωπαϊκών οργάνων, μας δίνει την πεποίθηση πως πλέον διαθέτουμε τη δύναμη πυρός, την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσουμε πρακτικά μια ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας», είπε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Μάθιου Καμίνσκι:

Ματ Καμίνσκι: Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Στην αρχή του έτους, φαινόταν πως η Ελλάδα έβγαινε από την οικονομική αστάθεια και τα πήγαινε πολύ καλά. Θα θέλατε να μας πείτε πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία; Και σε τι βαθμό η πανδημία προκάλεσε σοκ στα σχέδια ανάκαμψης της χώρας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστά επισημαίνετε πως η χώρα τα πήγαινε αρκετά καλά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Και μάλιστα πολύ καλύτερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αλλά, είναι βέβαιο πως η χώρα θα επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. Αναμένεται ύφεση, αντίστοιχη του μέσου όρου της ευρωζώνης. Επομένως, γνωρίζουμε πως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω πως παρά την πανδημία, προσπαθήσαμε – και θα έλεγα με επιτυχία – να διατηρήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Με τον όρο «μεταρρυθμιστική ατζέντα» αναφέρομαι στην αύξηση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για άμεσες ξένες επενδύσεις, τη μείωση των φόρων, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την αξιοποίηση των φυσικών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων με στόχο να προσελκύσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό. Κατά την πανδημία γίναμε μάρτυρες κάποιων success stories που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, πριν από έναν μήνα η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τρία μεγάλα data centers στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Οι επιχειρήσεις έχουν στραμμένο το βλέμμα στην εποχή μετά τον Covid, αξιολογούν ποιες χώρες θα είναι σε θέση να πετύχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και θεωρώ πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση.

Ματ Καμίνσκι: Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, πού εστιάζετε; Σε δημοσιονομικά ή περισσότερο σε μέτρα ώστε να γίνει η χώρα πιο ελκυστική στους επενδυτές; Ποιους μοχλούς έχετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις αφορούν την πλευρά της προσφοράς και σχετίζονται με τα υποκείμενα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί σε όρους φορολογίας. Επομένως, μειώσαμε τη φορολογία των επιχειρήσεων. Μειώσαμε τους φόρους επί των μερισμάτων. Επίσης κάναμε πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα παρέχοντας φορολογικά επενδυτικά κίνητρα  στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης. Θα δοθούν περαιτέρω φορολογικά κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Το 2020, μειώσαμε τους φόρους στο μισθολόγιο. Μειώσαμε επίσης τους φόρους για αυτούς που έχουν υψηλές αμοιβές γεγονός, που κάνει πιο καθιστά πιο ελκυστικό να προσλάβουν κάποιον στην Ελλάδα. Στο δημοσιονομικό σκέλος, είναι μεγάλη μας χαρά το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Υπάρχει λοιπόν ευρεία εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα που υστερεί στην ευρωζώνη. Και θεωρώ πως αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για μια χώρα που βίωσε μια πολύ δύσκολη δεκαετία. Αν κοιτάξει κανείς την καμπύλη αποδόσεων, οι αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας είναι ουσιαστικά κάτω του 1%. Φαντάζει αδιανόητο αν το συγκρίνουμε με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο. Επομένως, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μας, το έλλειμμα και το χρέος θα αυξηθούν αλλά οι αγορές δεν προβληματίζονται με την εξέλιξη αυτή, καθώς αυτή είναι η τάση παγκοσμίως. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Απομένουν σχεδόν τρία χρόνια έως τη λήξη της θητείας μας. Έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν συντρέχουν οι πολιτικοί περιορισμοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποιες κυβερνήσεις συνασπισμού στην Ευρώπη. Όταν επιλέγουμε μία πολιτική, επιδεικνύουμε αποτελέσματα ταχύτατα. Τόσο οι αγορές, όσο και οι ξένοι επενδυτές νιώθουν σαφώς πιο ασφαλείς με την Ελλάδα αυτές τις μέρες.

Ματ Καμίνσκι: Σε μια κλίμακα από τον 1 μέχρι το 10, με το δέκα να είναι το επίπεδο απόλυτης βεβαιότητας, πόσο βέβαιος είστε πως έχουμε αφήσει πίσω μας τους όρους «ελληνική κρίση» και «Grexit»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέκα. Για εμένα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ως προς αυτό. Έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την περίοδο. Φαίνεται πως και οι αγορές συμμερίζονται την άποψη αυτή . Και αν το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μια μονάδα μέτρησης για την αξιοπιστία της χώρας, μπορώ σας διαβεβαιώσω ότι συνομιλώ σε καθημερινή βάση με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πιστεύω πως ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται το αφήγημα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Ελλάδα. Μιλάμε για μια χώρα της ευρωζώνης που ακόμα οι αξίες είναι χαμηλά, επειδή η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση.. Και βέβαια έχει τομείς στους οποίους μπορούμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο βιώσιμος τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά την γνώμη μου διαθέτει εξαιρετικά ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό, που αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε οι κορυφαίοι στους τομείς όπου νιώθουμε ότι έχουμε το φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ματ Καμίνσκι: Εφόσον βρισκόμαστε στο Web Summit – τουλάχιστον ψηφιακά – ποια θέση έχουν η τεχνολογία και ο τεχνολογικός τομέας στα σχέδιά σας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι αυτονόητος ο συσχετισμός της Ελλάδας με την τεχνολογία. Αλλά θα ήθελα να σας δώσω ως παράδειγμα ένα project που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και το οποίο – κατά τη γνώμη μου – συμβολίζει τη μετάβαση από την παλιά Ελλάδα που έχει κατά νου ο κόσμος, στη νέα Ελλάδα που έχω οραματιστεί. Κλείσαμε μια συμφωνία με την Volkswagen. Πήραμε ένα ελληνικό νησί μεσαίου μεγέθους, την Αστυπάλαια – ένα νησί που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά είναι εκπληκτικά όμορφο – και αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως πεδίο δοκιμής για την πράσινη κινητικότητα. Το σχέδιο είναι να μετατρέψουμε το νησί σε ένα μέρος όπου θα υπάρχει μόνο ηλεκτροκίνηση. Ένα μέρος όπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα, ενδεικτικό της αλματώδους προόδου που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σε αυτό το πεδίο. Στο κομμάτι της τεχνολογίας, έχουμε κάνει σημαντικότατες επενδύσεις, όχι από άποψη υλικών πόρων αλλά από άποψη πνευματικής επένδυσης, για την παροχή κρατικών υπηρεσιών μέσω μιας ενοποιημένης πλατφόρμας, του gov.gr. Ματ, μπορώ να σε βεβαιώσω πως η υποδοχή που έτυχε από τους πολίτες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Οι πολίτες έπρεπε να πάνε στα γκισέ για να διεκπεραιώσουν με φυσικό τρόπο οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο. Αυτό αλλάζει πολύ γρήγορα. Η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, του κράτους, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για μένα.

Επεξεργαζόμαστε και ένα μεγάλο έργο για ψηφιακή ταυτότητα, στα πρότυπα της Εσθονίας. Κάνουμε την ζωή των ελλήνων πολιτών αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων πολύ πιο εύκολη στις συναλλαγές με το κράτος. Ταυτόχρονα, αξίζει να επισημάνουμε ότι υπάρχει ένα αναδυόμενο οικοσύστημα τεχνολογικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις. Παρατηρείται μεγάλη άνθηση στο μέτωπο των νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα. Είχαμε παραδείγματα startups που πουλήθηκαν σε ξένες επιχειρήσεις έναντι σημαντικού αντιτίμου. Επομένως, θεωρώ πως έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε τη δική μας θέση στην αγορά στον τομέα της τεχνολογίας. Ειλικρινά τα επιχειρήματά μου είναι πολύ απλά: Η πανδημία μας απέδειξε πως μπορεί κάποιος να εργαστεί από οπουδήποτε στον κόσμο. Γιατί να μην το κάνει από την Ελλάδα; Μιλάμε για μια χώρα με εξαιρετική συνδεσιμότητα. Μια ασφαλή χώρα  – όπως αποδείξαμε κατά την κρίση του Covid. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερα ταλαντούχους ανθρώπους τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Είχαμε 400.000 Έλληνες που έφυγαν από την χώρα στα δέκα χρόνια της κρίσης, πολλοί από αυτούς επιθυμούν να επιστρέψουν. Εμείς θα διευκολύνουμε την επιστροφή τους. Πολύ σύντομα θα ψηφίσουμε νομοθεσία που θα τους δώσει σημαντικά φορολογικά οφέλη, αν επιλέξουν να φύγουν από την χώρα που διαμένουν τώρα, να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα και να φορολογούνται εδώ.

Ματ Καμίνσκι: Και φυσικά η χώρα έχει ιδιαίτερα καλό καιρό και καλό φαγητό. Είναι κάτι που δεν αναφέρατε αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να το πω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο πακέτο ανάκαμψης και μάλιστα η Ελλάδα δικαιούται περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς θα το εντάξετε αυτό στα σχέδιά σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι καθοριστικής σημασίας για τα σχέδιά μας. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο με τα έργα στα οποία θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό σε πράσινες και ψηφιακές πρωτοβουλίες. Αλλά, όλα αυτά ευθυγραμμίζονται πολύ καλά με το μακροπρόθεσμο πρόγραμμά μας για τον μετασχηματισμό της χώρας. Επομένως, για πρώτη φορά δεν έχουμε μόνο το σχέδιο. Έχουμε και τους δημόσιους πόρους – δηλαδή κοινοτικούς σε αυτή την περίπτωση – που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πράξη τον μετασχηματισμό αυτό. Η Ελλάδα ήταν πάντα αντιμέτωπη με ένα επενδυτικό έλλειμμα. Πώς γεφυρώνεται αυτό το χάσμα; Μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά και μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Το γεγονός ότι θα έχουμε 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια χρηματοδότησης μέσω των συνηθισμένων ευρωπαϊκών οργάνων, μας δίνει την πεποίθηση πως πλέον διαθέτουμε τη δύναμη πυρός, την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσουμε πρακτικά μια ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το σχέδιο που υποβάλαμε και αναμένουμε παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ελπίζω πως το όλο θέμα της τελικής έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιλυθεί μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται τα χρήματα αυτά και νομίζω πως θα πρέπει να αρχίσουν να ρέουν προς κράτη μέλη το δεύτερο μισό του 2021.

Ματ Καμίνσκι: Όπως γνωρίζετε η Πολωνία και η Ουγγαρία ασκούν βέτο για το πακέτο επικαλούμενες το θέμα του κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως και εσείς. Σε ποιον βαθμό μπορεί να ασκηθεί πίεση στον πρωθυπουργό Όρμπαν ώστε να προχωρήσει το θέμα του Ταμείου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναστείλει τη συμμετοχή του Fidesz της Ουγγαρίας, δηλαδή του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκει ο πρωθυπουργός Όρμπαν, εύλογα θεωρώ. Πιστεύω στην ικανότητα της καγκελαρίου Μέρκελ να φτάσει σε ένα συμβιβασμό, να βρει μία λύση που θα συνάδει με την απόφαση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που ελήφθη φέτος τον Ιούλιο. Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι αυτό το ορόσημο για την ΕΕ θα καθυστερήσει, επειδή δύο κράτη μέλη διαφωνούν ως προς την ερμηνεία της συμφωνίας μας, η οποία – κατά την γνώμη μου – είναι απόλυτα σαφής. Η απόφαση αυτή ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Ήταν μια εντυπωσιακή απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακολουθείς στενά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμάσαι πως τον προηγούμενο Μάρτιο θα ήταν αδιανόητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει αυτό το βήμα, να δανειστεί δηλαδή ως υπερεθνική οντότητα και να διοχετεύσει επιχορηγήσεις απευθείας στα κράτη- μέλη. Συνέβη όμως. Και αυτό ενέπνευσε εμπιστοσύνη σε όλους, περιλαμβανομένων των κεφαλαιαγορών αλλά και εκείνων που αγοράζουν ευρωπαϊκό χρέος σε επίπεδο κρατών. Είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση.

Ματ Καμίνσκι: Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, το οποίο ήταν πάντα μια γειτονιά που παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον από άποψη ασφάλειας, σε βάθος δεκαετιών και αιώνων. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας ξεκίνησε τη συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σχετικά με το αν -ασχέτως του Τραμπ- έχει έρθει ο καιρός η Ευρώπη να χαράξει τον δικό της δρόμο στο θέμα της ασφάλειας.  Ποια είναι η δική σας γνώμη; Και ποια πιστεύετε ότι είναι η γνώμη άλλων Ευρωπαίων ηγετών; Είναι ο Μακρόν μια μοναχική φωνή στο ζήτημα της «στρατηγικής αυτονομίας» σε σχέση με τις ΗΠΑ ή υπάρχει ευρύτερη στήριξη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι είναι μια μοναχική φωνή. Πιστεύω πως θα πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου και τη συνειδητοποίηση πως υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους θα θέλαμε η Ευρώπη να δείξει ένα επίπεδο της αποκαλούμενης «στρατηγικής αυτονομίας». Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ένας τέτοιος τομέας για παράδειγμα. Και μπορώ να σκεφτώ και πολλούς ακόμα. Θεωρώ πως υπάρχει μια δυναμική ως προς αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τους τομείς που θεωρούμε στρατηγικής σημασίας και στους οποίους θα θέλαμε την ανεξαρτησία της Ευρώπης από άλλες μεγάλες δυνάμεις, είτε για οικονομικούς, είτε για γεωπολιτικούς λόγους.

Ματ Καμίνσκι: Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε την Ευρώπη σε θέματα που προέκυψαν στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. Πιστεύετε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την αποστολή του και την σχέση του αυτή τη δεκαετία και στο μέλλον, τώρα με την κυβέρνηση Μπάιντεν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς προσβλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει παραγωγικά στη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη και στο να κάνει πιο ενεργή την παρουσία των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία. Έχουμε λάβει τη στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έχουμε λάβει τη στήριξη της Ευρώπης. Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου. Είναι μία παράξενη θέση στην οποία βρίσκεται κανείς αλλά δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με τον ρόλο της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ όταν αγοράζει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία ή όταν χρησιμοποιεί ανοιχτά τρομοκράτες από τη Συρία για να συμμετέχει σε πολέμους. Θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει τελευταία, αυτά που έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση. Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12:0023/01

Το Film Office της ΠΚΜ στη διεθνή διαδικτυακή συνάντηση Conventa Trend Bar New Europe 2021 Περιφέρειες

11:5623/01

Θεσ/νίκη: Ουρές χωρίς… τέλος στην αγορά (ΦΩΤΟ-VIDEO) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

11:4523/01

Στοίχημα: Δυάδα από την Basket League Αθλητισμός

11:3023/01

Θεσπρωτία: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο Ελλάδα

11:1523/01

Τα νέα της Αυτοκίνησης στην TV100 (VIDEO) Media

11:0023/01

Τι θα ισχύσει με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Μήνυμα Κεραμέως Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

10:4523/01

3ο Συνέδριο Θεωρητικής Φυσικής από το Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη

10:3023/01

Εξαδάκτυλος: Μπορούμε να απωθήσουμε το τρίτο κύμα κορωνοϊού Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

10:1523/01

Γεραπετρίτης: Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0023/01

Ξηροί καρποί: Ποιοι τύποι είναι οι πιο υγιεινοί; Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

09:4523/01

Θεσ/νίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της οπαδικής επίθεσης με όπλο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

09:3023/01

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες και στις μεταλλάξεις Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:1523/01

Never walk alone: Η γερμανική φιλοζωική που αγκαλιάζει 5.000 αδέσποτα στην Ελλάδα Δήμοι ,Διεθνή ,Ελλάδα

09:0023/01

Tourism Awards 2021: Τα «Όσκαρ» του ελληνικού τουρισμού Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

08:4523/01

«Έρχεται» γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

08:3023/01

«ΜC Chargers»: «Φορτίζει» νέα deals σε Ελλάδα και εξωτερικό Ενέργεια ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

08:1523/01

Αγρότες: Ξανά στους δρόμους τα τρακτέρ – Ζητούν αποζημιώσεις για «Λέανδρο» και «Ι... Αγροτική Οικονομία ,Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

08:0023/01

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Σημαντικά

00:0323/01

Εικόνες προ πανδημίας θυμίζει σήμερα η αγορά της Λάρισας (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

00:0023/01

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν στη Γερουσία το κατηγορητήριο για τον Τραμπ Διεθνή

23:5322/01

Μπάιντεν: Σχέδιο 2 τρις δολαρίων – Πρόβλεψη για πάνω από 600 χιλ. νεκρούς Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5022/01

Γερμανία – Κορωνοϊός: Ξεπέρασε το όριο των 50.000 θυμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4522/01

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τα άτομα 80-84 ετών Ελλάδα ,Κορωνοϊός

23:4022/01

Ολοκληρωμένη πρόσβαση για ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Αριστοτέλη Δήμοι

23:3022/01

Σ. Λιβανός: Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ελ. προϊόντων και εξαγωγών Αγροτικά ,Πολιτική

23:2622/01

Μπογιές και φέιγ βολάν στη δικαστικό Αντωνία Βαρελά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

23:2522/01

«Ιδιαίτερα σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Moderna» Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2022/01

Οδηγίες της ΓΓΠΠ ενόψει της επιδείνωσης του καιρού Κοινωνία

23:1022/01

Σουηδία: 4.214 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 84 θανάτους Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0522/01

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:0022/01

Ρωσία: Πάνω από 21.500 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5522/01

Αθώωση γυναίκας που κατηγορήθηκε για ασελγείς πράξεις σε βάρος του γιου της Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

22:5022/01

Κτίριο υποδοχής επισκεπτών αποκτά το ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας Περιφέρειες

22:4522/01

Συνάντηση Γεωργιάδη – Πάιατ: Τι συζήτησαν Πολιτική

22:4022/01

Δ. Θέρμης: Το “Βοήθεια στο Σπίτι” στο πλευρό όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά αδυνατ... Δήμοι

22:3722/01

Αρνητικά και τα 190 rapid test σε επαγγελματίες στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

22:3522/01

Στα 107,5 δισ ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο Οικονομία

22:2522/01

ΣΥΡΙΖΑ: Αν η ΝΔ είχε ακούσει τις προτάσεις μας ο Τουρισμός θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση Κόμματα ,Πολιτική

22:2022/01

ΠΚΜ: Οδηγίες για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού Κοινωνία ,Περιφέρειες

22:1522/01

Β. Κοντοζαμάνης: Άμεσα η προκήρυξη 500 νέων θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Υγεία

22:1022/01

Ινδία: 14.545 νέα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:0522/01

AstraZeneca: Αρχικά «μικρότερες ποσότητες» του εμβολίου της στην Ευρώπη Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:0322/01

Ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Επικαιρότητα

22:0022/01

Κομισιόν: Πράσινο φως σε Ουγγαρία για την προμήθεια του Sputnik-V Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:5522/01

Ιταλία-Κορωνοϊός: 13.633 κρούσματα, 472 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:5422/01

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη -Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

21:5022/01

Σκυλακάκης: Οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς που πλήττονται Κορωνοϊός ,Πολιτική

21:4522/01

Νέο μήνυμα Ναβάλνι από τη φυλακή: Είμαι καλά – Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω Διεθνή

21:4022/01

Σπάνια πολεμικά κειμήλια στο «Ελ. Βενιζέλος» Κοινωνία

21:3522/01

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα με τεχνικές προσαρμογές Ελλάδα

21:3022/01

Σοκ στην Ιταλία: Δεκάχρονη πέθανε από ασφυξία για διαδικτυακή πρόκληση! Διεθνή

21:2122/01

Καλλιθέα: Κατέληξε η ηλικιωμένη που μαχαιρώθηκε από τον εγγονό της Κοινωνία ,Σημαντικά

21:2022/01

Πορτογαλία: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:1022/01

Προς αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων η Ιαπωνία Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:0022/01

Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: Παράταση κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου Περιφέρειες

20:5822/01

Διευκρινίσεις Μαγιορκίνη για τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

20:5022/01

Τη Δευτέρα στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Διεθνή ,Ελλάδα

20:4022/01

Lockdown: Τι ισχύει για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών Κορωνοϊός ,Παιδεία

20:3022/01

Αυγενάκης: Κάνουμε τον αθλητισμό μας πιο καθαρό για να φιλοξενεί ακόμη περισσότερα παιδιά Αθλητισμός ,Πολιτική

20:2622/01

Δημοσκόπηση OPEN: Προβάδισμα ΝΔ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον εμβολιασμό Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Σημαντικά

20:2022/01

Σχοινάς: Όχι στο ποδόσφαιρο που προορίζεται για πλούσιους και ισχυρούς Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:1022/01

Φωταγώγηση Λευκού Πύργου για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολ... Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:0722/01

Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη Ελλάδα ,Πολιτισμός ,Σημαντικά

20:0022/01

Lockdown: Πόσα άτομα επιτρέπονται στα ταξί – Τι ισχύει για ψάρεμα και κυνήγι Κοινωνία ,Κορωνοϊός

19:5022/01

Ιταλία: 700 φέρετρα παραμένουν άταφα στο Παλέρμο Διεθνή

19:4222/01

Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο» Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:4022/01

Google: Απειλεί να κλείσει τη μηχανή αναζήτηση στην Αυστραλία Διεθνή ,Τεχνολογία

19:3622/01

Embryolab: Επιλέγουμε πρόληψη και προστασία από τον ιό για τη γονιμότητά μας Β.Ελλάδα ,Επιστήμη

19:3422/01

Αίρεται το σκληρό lockdown για Αργολίδα, Ανθήλη, Παλαικάστρου και Κάλυμνο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

19:3022/01

Συρία: Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από «ισραηλινή επίθεση» στη Χάμα Διεθνή

19:2022/01

ΗΠΑ: Οι ταξιδιώτες εξωτερικού θα μπαίνουν σε καραντίνα Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:1022/01

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν κάνουμε πίσω στο Αιγαίο για τα 12 ναυτικά μίλια Διεθνή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ