Κορωνοϊός: “Παλεύουν” να επιβιώσουν οι ξεναγοί στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: “Παλεύουν” να επιβιώσουν οι ξεναγοί στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν σήμερα οι ξεναγοί στην Ελλάδα, μετά από μια χαμένη καλοκαιρινή σεζόν όσον αφορά στην άφιξη ξένων επισκεπτών και τη μηδενική κίνηση του περιηγητικού τουρισμού, όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Ξεναγών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αναστασία Γαϊτάνου, πάνω από το 90% δεν εργάστηκαν φέτος ενώ ζουν με την οικονομική στήριξη των 800 ευρώ εδώ και έξι μήνες. Πλέον, επισημαίνει ότι τίθεται σοβαρότατο θέμα επιβίωσης για τους περίπου 2.300 επαγγελματίες του κλάδου που υπάρχουν στη χώρα μας, αφού ολόκληρο το καλοκαίρι, εποχή δηλαδή που κάθε χρόνο περιμένουν για να εργαστούν και να καλύψουν τα έξοδα του χειμώνα, ελάχιστοι ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν έστω και δυο-τρεις ξεναγήσεις.

“Κάποιοι έχουν να δουλέψουν από τον Οκτώβριο. Ο χειμερινός τουρισμός δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτος και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα επιβαρύνει κι άλλο την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε”, σημειώνει, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, τα οποία παράλληλα θα εξασφαλίζουν ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

“Πολλοί από εμάς έχουμε δάνεια, ενοίκια, βοηθάμε τα παιδιά μας που σπουδάζουν ή πηγαίνουν σχολείο, ενώ την ίδια στιγμή “τρέχουν” και άλλες υποχρεώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν οικογένειες που ζουν μόνον από έναν μισθό, αυτό του ξεναγού, και αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν”, αναφέρει η κα. Γαϊτάνου, προσθέτοντας πως “μπορεί πρόσφατα να ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης που αφορούν τους επαγγελματίες του κλάδου, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βγει ΦΕΚ που να διευκρινίζει απόλυτα τι αφορούν”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πανδημία του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν σχεδόν όλες οι προγραμματισμένες ομαδικές και περιηγητικές εκδρομές από τα τουριστικά γραφεία, αναγκάζοντας τους ξεναγούς να μείνουν χωρίς εργασία και με μηδενικό εισόδημα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζήτησαν δουλειά σε εντελώς διαφορετικό κλάδο, ούτως ώστε να βρουν ένα εισόδημα για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες.

“Αυτό που ζητάμε δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά βοήθεια από το κράτος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ξανά δουλέψουμε”, αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Ξεναγών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δε ληφθούν υπόψιν όσα ζητούν.

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή 28 Αυγούστου, “θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού”, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα αφορά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ