Πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση 748 εκατομμυρίων ευρώ

Πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση 748 εκατομμυρίων ευρώ

Θετικά αξιολογήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και υπήρξε πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή. «Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του.

Παράλληλα, τόνισε ότι επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

Την ίδια ώρα εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας. Σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση επιχορηγήσεων 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) την περίοδο 2021-2026», επισημαίνει η Επιτροπή και προσθέτει ότι αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναδυθεί ισχυρότερη από την πανδημία covid19.

Προς νομοθέτηση ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Στο χθεσινό Eurogroup συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της κυβέρνησης για την μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί.

Η πρόβλεψη αυτή που έρχεται να αντικαταστήσει την προσωρινή εξάμηνη παράταση της μείωσης ΦΠΑ η οποία ίσχυε με βάση τον υπολογισμό της χωρητικότητας των δομών βοηθά να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα και θέτει βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και των κατοίκων που επωμίζονται τις συνέπειες του μεταναστευτικού κύματος.

Άλμα της Ελλάδας στη διεθνή ανταγωνιστικότητα

Δώδεκα θέσεις ανέβηκε στα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα κατατάσσεται το 2021 στην 46η θέση, από την 49η θέση το 2020 και την 58η θέση το 2019. Η χώρα μας ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και πηγές σχολιάζουν πως αυτό αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα έχει βελτιώσει την θέση της, συγκριτικά με το 2019:

-στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», κατά 8 θέσεις στην 52η  θέση από την 60η,

-στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», επίσης κατά 8 θέσεις στην 52η θέση από την 60η.

-στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», κατά 14 θέσεις στην 44η θέση από την 58η ,

-και στις «Υποδομές», κατά 2 θέσεις στην 39η από την 41η.

Εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά παρουσία του πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν

Η Ελλάδα -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή εκδήλωση- ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Κατέθεσε από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.  Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε ορίζοντα 7ετίας θα δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός τέσσερις είναι οι πυλώνες: Η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή και οι ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών. Ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπεται πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων, καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση, μεγάλα οδικά έργα, καθώς και επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Εύσημα για την Ελλάδα, από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Σήμερα, Ευρώπη και Ελλάδα είναι μαζί σε αυτό το εγχείρημα. Εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίσαμε να βγούμε από αυτή την κρίση μαζί και να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας προς τον άλλο. Και μαζί γράφουμε Ιστορία. Για το λόγο αυτό, η δική σας επιτυχία, η επιτυχία της Ελλάδας, είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία» τόνισε στην ομιλία της στην Αρχαία Αγορά, μετά την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου από τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισε ότι το Σχέδιο που εκπονήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, που θα πετύχουν οι Έλληνες και θα ανήκει στους Έλληνες. Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα αναδιαμορφώσει βαθιά την ελληνική οικονομία, η οποία θα αγκαλιάσει τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και πρόσθεσε ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αυτό το Σχέδιο η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ.

Οι βασικοί πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Το σχέδιο, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ, συνολικά 455 έργα για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη. Αφορούν έργα που  έργα που επιλύουν εκκρεμότητες από το παρελθόν (π.χ. ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων) και έργα που χτίσουν γέφυρες με το μέλλον (π.χ. 5G στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους).

Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης

Σχετικά με τα δάση, πυλώνες του σχεδίου είναι το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και η Εμβληματική Επένδυση για την Πάρνηθα. Το πρώτο χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ για να φυτευτούν 30 εκατομμύρια δέντρα και το δεύτερο με 24 εκατ. ευρώ για  αντιπυρικά έργα στην Πάρνηθα.

Εκπαίδευση και ψηφιακός μετασχηματισμός

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης το σχέδιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ αποτελείται από: τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και τη στρατηγική για αριστεία και καινοτομία στα Πανεπιστήμια.

Υποθαλάσσιες διασυνδέσεις

Για τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις προβλέπεται η υποθαλάσσια διασύνδεση του δυτικού και νότιου τμήματος των Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας και με το ήδη λειτουργικό δίκτυο των βόρειων Κυκλάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 195 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δεξιότητες και απασχόληση

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας μέσω του επανασχεδιασμού και της συνολικής μεταρρύθμισης των ενεργητικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η χώρα μας.

Τουρισμός

Σχετικά με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος το σχέδιο αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός ακόμα πιο ποιοτικού και πολυσχιδούς τουριστικού προϊόντος, μέσω της αναβάθμισης υποδομών, της καλύτερης προβολής της χώρας και της καλλιέργειας εναλλακτικών μορφών τουρισμού  Όλες οι δράσεις, κατατείνουν: α) στην επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προοπτική ολόκληρου του έτους, β) στην ανάδειξη νέων προορισμών και, κυρίως γ) στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ποιες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες επανεκκινούν τις επόμενες μέρες

-Από το Σάββατο 19 Ιουνίου  μειώνεται η αναλογία των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 16 τ.μ. στο λιανεμπόριο.

-Ξεκινά η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών.

-Επαναλειτουργούν οι παιδότοποι σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες .

– Επαναλειτουργούν τα Λούνα Παρκ με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποστάσεις, μάσκα, αντισηπτικό, κλπ)

-Επαναλειτουργούν οι Υπηρεσίες Ευεξίας

-Από 1 Ιουλίου επανεκκινεί η λειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών (κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας)  με το 50% της δυναμικότητάς τους

Συνεχίζεται η διάθεση των self-tests

Τη σπουδαιότητα του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self tests σε ομάδες του πληθυσμού, επισήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Καταδεικνύεται καθημερινά ότι τα self tests συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορωνοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας, τόνισε.

Η δράση αυτή που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε προγραμματιστεί για δύο μήνες ολοκληρώνεται με επιτυχία και για το λόγο αυτό θα  συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι  οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό και οι νέοι 18 ως 30 ετών με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Δύο φαρμακευτικοί Σύλλογοι ανακοίνωσαν  την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self-tests προβάλλοντας δικαιολογίες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να τους προφυλάξει από την διασπορά και τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Για την περιοχή της Αχαΐας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self-tests η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι τα super market της περιοχής όπου υπάρχει ήδη συμφωνία.  Επίσης η εφοδιαστική αλυσίδα των self-tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν. Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το ίδιο σχέδιο και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να μην συνεχίσει τη διάθεση των self-tests στους πολίτες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top