Προοπτικές για πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα

Προοπτικές για πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα

Ανοίγουν οι προοπτικές για πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, με τη διενέργεια ενός πιλοτικού διαγωνισμού το επόμενο διάστημα, με σύμμαχο την τεχνολογία και γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ώστε να προσδιοριστούν οι θαλάσσιες περιοχές που είναι δυνατή η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών και να διασφαλιστεί η νομιμότητα και κοινωνική αποδοχή των πλωτών αυτών πάρκων.

Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 ώστε να προχωρήσει η δυνατότητα επενδύσεων για αιολικούς σταθμούς σε θαλάσσιες περιοχές.

Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα ήταν ότι η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών έχει πλέον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι κατάλληλη για μεγάλη ανάπτυξη στις ελληνικές θάλασσες.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την χερσαία και τα πλωτά αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλλουν στο να γίνει η Ελλάδα ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς παίκτες παγκοσμίως.

«Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Νορβηγία, δύο χώρες με τεράστια ακτογραμμή, οι ωκεανοί κρατούν το κλειδί για την επίλυση πολλαπλών προκλήσεων», τόνισε στην ομιλία του ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιορν Γκέλσταντ. «Τα πλωτά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν όχι μόνο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κορυφαίο ενεργειακό παράγοντα αλλά και να αναζωογονήσουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως τη ναυτιλία, τη ναυπηγική και τη βιομηχανία».

Στα άμεσα βήματα που απαιτούνται από πλευράς Πολιτείας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος. Επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, χρειάζεται να επιτραπεί η αδειοδότηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, να περιληφθούν οι ελληνικές θάλασσες στο υπό αναθεώρηση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, να διερευνηθούν και να καθορισθούν πιθανές ζώνες αποκλεισμού, ο σχεδιασμός του ηλεκτρικού συστήματος να λάβει υπόψη την προοπτική των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, να προωθηθούν πιλοτικά έργα εμπορικής κλίμακας και ένας πιλοτικός διαγωνισμός που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top