Πρώτο ζητούμενο οι λύσεις – Μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους

Πρώτο ζητούμενο οι λύσεις – Μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους

Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, της οποίας προήδρευσε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τα μέτρα αφορούν ουσιαστικά τρία επίπεδα.

Α. Το πρώτο είναι το επίπεδο των άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται. Για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για καταστροφές ή βλάβες σε υποδομές και σε περιουσίες.

Ταυτόχρονα, εγκρίνεται και μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά. Θα ανασταλούν οφειλές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά μάλιστα για τους δυο Δήμους της βόρειας Εύβοιας η αναστολή αυτή θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους- ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν πληγεί- καθώς κρίνουμε ότι συνολικά η περιοχή αυτή έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

Β. Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο των έργων αποκατάστασης. Καθαρισμοί, συγκομιδή κορμών, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και φυσικά οι αναδασώσεις και η ενίσχυση της πρόληψης.

Γ. Και το τρίτο επίπεδο είναι το επίπεδο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της περιοχής της βόρειας Εύβοιας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε μάλιστα πως ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης. «Όμως το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις».

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών περιλαμβάνει ουσιαστικά παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών, τριετή απαλλαγή των πυροπλήκτων από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την αποζημίωση και στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πυρκαγιές, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η πολιτεία προχωρά σε άμεση παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωση των οικοσκευών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ και έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για τη στεγαστική συνδρομή (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου), παρέχεται άμεσα η πρώτη αρωγή.

Επίσης, στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών αλλά και ειδικά μέτρα στήριξης για ανέργους και επιχειρήσεις.

Υπογράφεται σήμερα η ΠΝΠ για τις αναδασώσεις

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από σήμερα κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα.

Συμπλήρωσε ακόμη πως στον τομέα της αποκατάστασης: θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών και προφανώς με τη συνεργασία, με τη στήριξη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται σήμερα υιοθετούνται μια σειρά από σημαντικές καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιλέγονται γρήγορα οι περιοχές όπου πρέπει να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί και να γίνουν τα σχετικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

«Για το σκοπό αυτό, οι δασικές υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα υπάγονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες», είπε ο κ. Μητσοτάκης

Εκρηκτική άνοδος των νέων λοιμώξεων

Εκτοξεύτηκαν χθες οι νέες λοιμώξεις covid-19 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καθώς καταγράφηκαν 4.181 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.

Μάλιστα πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, μετά από εκείνα της 30ης Μαρτίου που είχαν ανακοινωθεί 4.340 κρούσματα και της 6ης Απριλίου με 4.309 νέα κρούσματα.

Χθες, ανακοινώθηκαν άλλοι 19 θάνατοι, ενώ 219 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανήλθαν σε 102.275 οι διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Τετάρτη, 11 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί ισχύουν τα κάτωθι:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα του προγράμματος Τουρισμός για Όλους

Παρουσία της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Τουρισμού, η κλήρωση του προγράμματος Τουρισμός Για Όλους.

Μάλιστα, σήμερα Τετάρτη (11/8) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με τους τελικούς δικαιούχους. Αν η αίτησή σας κληρώθηκε, θα δείτε το e-voucher: Μπορείτε να το τυπώσετε ή να το αποθηκεύσετε και να το χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Η ισχύς του voucher έχει παραταθεί έως 31.12.2021.

Αν η αίτησή σας οριστικοποιήθηκε, αλλά δεν κληρώθηκε, έχει εκδοθεί για εσάς voucher για τουριστικό γραφείο το οποίο ισχύει έως 31.12.2021. Θα δείτε το e-voucher: μπορείτε να το τυπώσετε ή να το αποθηκεύσετε και να το χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Αν η αίτησή σας απορρίφθηκε, δυστυχώς δεν δικαιούστε e-voucher, γιατί δεν πληροίτε τα εισοδηματικά κριτήρια. Εσείς που η αίτησή σας κληρώθηκε, επιλέξτε κατάλυμα από το οριστικό μητρώο παρόχων, για να κάνετε κράτηση ανάλογα με την Περιφέρεια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ