Ψήφος αποδήμων: Πλειοψηφία με 288 «ναι»

Ψήφος αποδήμων: Πλειοψηφία με 288 «ναι»

Με 288 ναι επί της αρχής, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για τη νομοθεσία περί της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Επί της αρχής, το νομοσχέδιο έλαβε 288 «ναι» -πλειοψηφία πρωτοφανή για την ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα , επτά «όχι», ενώ υπήρξε και ένα «παρών».

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 288 από τους 296 βουλευτές. Επτά ψήφισαν «όχι» και ένας «παρών». Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Σε πολλά άρθρα μάλιστα η συναίνεση χτύπησε «κόκκινο» καθώς συγκέντρωσαν πλειοψηφία 295 βουλευτών αφού τα ψήφισαν και από το ΜέΡΑ 25.

Η πλειοψηφία διαμορφώθηκε μετά την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων με εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Το άρθρο 4 αφορά τον τρόπο εγγραφής στους ελληνικούς καταλόγους για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λόγω δικαιολογημένης απουσίας δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Μουζάλας και Κυριάκή Μάλαμα) ενώ έλειπαν ακόμη δύο. Ετσι, τελικά η πλειοψηφία διαμορφώθηκε στους 288.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Αυτό το ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων του εξωτερικού καταργείται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Η σημερινή συνεδρίαση συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Ανοίγει για όλον τον ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προτάθηκε απο την ΝΔ, αλλά απέκτησε εμβέλεια απο την διακομματική στήριξη. Αποτελεί υπόδειγμα συναίνεσης».

«Απο την πρώτη στιγμή εξέφρασα την ευχή να πάρει την στήριξη και από τους 300. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε με 291. Κάνω μια ύστατη έκκληση στον κ. Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.
Είναι αλήθεια ότι η αρχική εισήγηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες εξωτερικού

Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο.

Όμως το Σύνταγμα απαιτεί την στήξριξη απο 200 βουλευτές για να ισχύει το νομοσχέδιο. Καλέσαμε σε διακομματική επιτροπή τα κόμματα για διάλογο. Συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για μέγιστη συναίνεση. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας

ΟΙ διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία σύγκλισης:

– η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Απορώ πως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο του Συντάγματος.

– οι κάτοικοι εξωτερικού θα ασκούν το δικαίωμα σε εκλογικά κέντρα αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς

– αυξάνονται απο 12 σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Απο τους 15 οι τουλάχιστον 3 θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ο ένας εξ αυτών να βρίσκεται σε μια απο τις 3 πρώτες θέσεις.

– ορίζεται ότι προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολυνθούν μπαίνουν 2 προϋποθέσεις. Υποχρέωση να έχουν μείνει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να εχουν φορολογικές υποχρεώσεις αν είναι ανω των 30 ετών. Τέθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις απο το ΚΚΕ και απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απαραίτητο να το υιοθετήσουμε για να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν το θέλαμε. Η κυβέρνηση έπρεπε στο πλαίσιο της συναίνεσης να το αποδεχθεί για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.
Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η επιθυμητή λύση αλλά η μόνη ρεαλιστική. Αν δεν υπήρχε δεν θα είχαμε νομοσχέδιο και δεν θα κάναμε ποτέ το άλμα δεν θα δίναμε την δυνατότητα στους έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής του. Τώρα έχουμε έναν νόμο έστω και με ατέλειες.
Το νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως Δημοκρατική νίκη.

Ο αποκλεισμός των Ελλήνων απο την διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς το να ταξιδεύει κάποιος στην Ελλάδα για να ψηφίσει έχει κόστος. Το νομοσχέδιο είναι μια Δημοκρατική και Κοινοβουλευτική νίκη. Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική. Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνικήξ τους εστία

Περνάμε απο τον περιορισμένο Ελλαδισμό στον αληθινό ελληνισμό των ανοικτών οριζόντων (Στ. Ράμφος).

Η συνεδρίαση η σημερινή στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι.

Με τον εμβληματικό νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Woensdag 11 december 2019

Τσίπρας: Ο δρόμος για την ψήφο των αποδήμων άνοιξε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ασκήσει κριτική για αρρυθμίες, αστοχίες και αντιφάσεις, αλλά δεν θα ακολουθήσει την τακτική της ΝΔ που «μετέτρεψε τα εθνικά θέματα σε πεδίο κεντρικής αντιπαράθεσης». Είπε συγκεκριμένα: «…Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική…Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς για λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα».

Ακολούθως είπε ότι δεν θα ακολουθήσει αυτή την τακτική που «είναι παράδειγμά προς αποφυγή και ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας».

Ξεκαθαρίζοντας την στάση του για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «εμείς στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές. Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας».

Σημείωσε ωστόσο ότι οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να έχουν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση καθώς η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Υποστήριξε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλου, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και με την προώθηση του αγωγού East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.

Συνεχίζοντας την κριτική υποστήριξε: «Ορθώς κάνατε και συναντήσατε τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά μάλλον πρέπει να είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο…Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίσατε τη διεξαγωγή και Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία…Αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο. Και τέλος, βγήκατε προχθές από την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνατε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση. Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη. Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια».

Καταλήγοντας είπε ότι «δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας…Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών».

Σημείωσε ότι «η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβύη και συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα. Και ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο».

Δέσμη έξι πρωτοβουλιών

Θέλω λοιπόν να καταθέσω μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών «που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση»:

-Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

-Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

-Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.

-Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου…Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.

-Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.

-Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.

Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι «ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν». Αναφέρθηκε στα δύο αγκάθια που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ανέφερε ότι «η πρότασή του είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα…Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων.

Κομματάρχης Ομογένειας ο κ. Διαματάρης

Τέλος αναφέρθηκε στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών κ. Διαματάρη, λέγοντας ότι «εσείς δεν θέλατε υφυπουργό για τον απόδημο Ελληνισμό, που να ενώνει. Κομματάρχη Ομογένειας θέλατε. Γιατί αν ο κ. Πατέρας κουβαλούσε χίλιες ψήφους και πήρε θέση διοικητή νοσοκομείου, στο μυαλό σας ο κος Διαματάρης, κουβαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της Ομογένειας. Για αυτό και παρά τον σάλο με τη ψεύτικη αριστεία στο βιογραφικό του, δεν τολμήσατε να τον αποπέμψετε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για λήξαν θέμα.

Γεννηματά: Να καταστεί σαφές ότι όποιος απλώσει δάχτυλο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει χέρι

Με το κρίσιμο ζήτημα της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας άνοιξε την τοποθέτησή της στην Βουλή η κυρία Φώφη Γεννηματά καλώντας την κυβέρνηση να συμφωνηθούν τέσσερις βασικές προτεραιότητες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι “Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναβαθμίζει την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας. Στην καρδία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έρχονται οι επεκτατισμοί της Τουρκίας. Μια νέα πραγματικότητα που επιβάλει εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Καθαρές εθνικές γραμμές που θα εμπεδώνουν εθνική ομοψυχία” για να εξηγήσει: “

Τέσσερις προτεραιότητες:

– στοχευμένη διπλωματική ενεργοποίηση προς ΕΕ, ΝΑΤΟ και όλους οργανισμού. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά όποιοι δραστηριοποιηθεί παράνομα σε οικονομική ζώνη άλλου. Στο πλαίσιο αυτό τόσο εσείς κ. Πρωθυπουργέ στο ΕΛΚ όσοι και εγώ στο σοσιαλιστικό να κάνουμε απαραίτητες ενέργειες

– πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο και επαφές με χώρες Ρωσία Κίνα κ.α.

-αναβάθμιση δυνάμεων αποτροπής. Να καταστεί σαφές ότι όποιος απλώσει δάχτυλο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει χέρι

– οριοθέτηση ΑΟΖ με όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές ότι ο μόνος φδρόμος επιλυσης διαφορών είναι η Χάγη. Να ξεκινήσουν στην Χάγη συνομιλίες για κατάρτιση συνυποσχετικού. Η εθνική μας κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οποιος ασκήσει βία για καταπάτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων οφείλει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει το τίμημα”.

Αναφορικά με το υπο συζήτηση νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η κυρία Γεννηματά υπενθύμισε την αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε να μην προσμετράται η ψήφος του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση καθώς το τελικό νομοσχέδιο με τις προϋποθέσεις που θέτει αποκλείει χιλιάδες ψηφοφόρους απο την διαδικασία ενώ δεν προβλέπει και την διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Τόνισε ωστόσο:

“Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις εμείς δίνουμε την θετική μας ψήφο γιατί γίνεται το πρώτο βήμα για την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε”

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

“Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει χωρίς τακτικισμούς το θέμα με στόχο να διευκολυνθούν οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό προκειμένου να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής του” επισήμανε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η θετική στάση του Περισσού δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

“Η στάση μας διέφερε απο εκείνη άλλων κομμάτων που στην αρχή αντιμετώπιζε τους ομογενείς ως “κουκιά”” είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει “περισσεύουν οι κορώνες περι συναίνεσης. Το ΚΚΕ δεν θα επιστρέψει να κρυφτούν πίσω απο το νομοσχέδιο οι μεγάλες ευθύνες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι αυτοί διώχθηκαν απο την πατρίδα μας εξαιτίας των πολιτικών σας”.

“Ας σταματήσει η υποκρισία και η δήθεν στοργή που σας έπιασε για τους ομογενείς” είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε “Η διευκόλυνση που δίνει ο σημερινός νόμος πρέπει να αξιοποιηθεί απο τους έλληνες του εξωτερικού και για να τιμωρήσουν αυτούς που τους έδιωξαν. Εμείς σε αυτούς απευθυνόμαστε – όλους όσοι βλέπουν με την ίδια τους πείρα ότι η κατάσταση και στις χώρες που μετανάστευσαν δεν είναι ρόδινη”.

Παράλληλα ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση για το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας είπε ότι “όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία πρέπει να γίνει στην βάση του Διεθνούς Δικαίου του Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων”

Βαρουφάκης: Καταψηφίζουμε το προσβλητικό νομοσχέδιο για τους Έλληνες της διασποράς

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους», τόνισε ο γραμματέας της της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά».

«Όταν η ΝΔ και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν πρόσβαση στη κάλπη των Ελλήνων της διασποράς, εμείς ανταποκριθήκαμε από τη πρώτη στιγμή, δεν το είδαμε μικροκομματικά, δεν μετρήσαμε κουκιά και υπερθεματίσαμε. Είδαμε το νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού. Καταθέσαμε άμεσα τις προτάσεις μας, προτείνοντας εκλογικές περιφέρειες στις χώρες όπου βρίσκονται οι Έλληνες της ομογένειας ώστε να τους δώσουμε πραγματικά το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Ο νόμος όμως αυτός, μόνο προσβολή προσφέρει στους απόδημους. Όχι μόνο δεν τους δίνουμε κάτι αξιόλογο ή δικαιώματα αλλά τους παίρνουμε πίσω και πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι «τα κόμματα είχαν μια ευκαιρία που χάθηκε να διορθώσουν μια κατάφωρη αδικία ετών για τους Έλληνες της διασποράς που υπερβαίνει τεχνικά και νομικά ζητήματα».

«Μιλάμε για ανθρώπους που η πατρίδα ξεπούλησε ή έδιωξε κατά κύματα, ανθρώπους που διατηρούν σχέσεις λατρείας και θυμού με την Ελλάδα και τους οποίους εμείς θυμόμαστε μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη. Όποιος όμως θέλει να ζητήσει αφαίρεση των δικαιωμάτων τους να το κάνει ξεκάθαρα. Αλλά μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από ακροβατισμούς», επεσήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο εισάγει επικίνδυνα δαιμόνια με τις βασικές αρχές που το διέπουν, όπως το άκρως ανησυχητικό κριτήριο για τη διετία που συνδέει τη κάλπη με την φορολογική δήλωση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

«Η δημοκρατία μας μπαίνει σε περιπέτειες με αυτό το νομοσχέδιο» είπε και επέμεινε στη πρόταση του κόμματος του για τις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού.

«Προσβάλετε τις βασικές αρχές της ισοτιμίας της ψήφου. Δεν δίνετε στους Έλληνες της διασποράς δικαιώματα με αυτό το νομοσχέδιο αλλά τους παίρνετε πολλά περισσότερα. Την ίδια ώρα εισάγουμε δαιμόνια τα οποία μόνο για να υποσκάψουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις μπορούν να προσφέρουν», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:

«Δεν δίνετε ισότιμη ψήφο. Πικραίνετε τους απόδημους. Το ΜεΡΑ25 δεσμεύεται να προασπίσει τα δικαιώματα τους για πραγματική ένταξη τους στη πατρίδα και στο πλαίσιο αυτού του δημοκρατικού αγώνα εμείς καταψηφίζουμε».

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Αφορά τους νέους έως 30 ετών χωρίς προϋποθέσεις

“Η λύση που δίνουμε αναμφίβολα δεν είναι η ιδεώδης. Δεν είναι η ιδανική. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική από πολιτική άποψη και η μόνη που σήμερα μας πηγαίνει μπροστά” δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπερασπιζόμενος στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Υπενθύμισε τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων, που οδήγησε στη διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου ως αποτέλεσμα συμβιβασμού προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία των 200 ψήφων.

“Με τη λύση που δίνουμε πετυχαίνουμε κάτι που είναι πραγματικά σπουδαίο. Όλοι οι νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 30 ετών μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς στην ουσία καμία απολύτως προϋπόθεση” επισήμανε ο κ.Θεοδωρικάκος.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όριο για το πότε έφυγε κάποιος από τη χώρα σε σχέση με το δικαίωμά του να ψηφίζει από τη χώρα από την οποία βρίσκεται. Και αυτό καθώς όπως τόνισε: “Είτε έφυγε κάποιος 20 είτε 30, είτε 40, είτε 50 χρόνια από την πατρίδα η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος είναι να μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρόνια, και όχι υποχρεωτικά συνεχόμενα, στα οποία βρέθηκε στην Ελλάδα, είτε για να εργαστεί στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα ή να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε για να σπουδάσει γιατί κείνο το διάστημα μπορεί να ήταν μαθητής ή φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, στη δημόσια ή ιδιωτική τεχνική ή επαγγελματική σχολή, είτε για να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική του υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα.”

Στην πραγματικότητα λοιπόν με την ύπαρξη αυτών των προϋποθέσεων, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι προϋποθέσεις που περιγράφονται για την ύπαρξη ενεργού φορολογικής δήλωσης και ενεργού φορολογικού μητρώου, σε καμία περίπτωση δεν έχουν μπει για να δοθεί “ταξικό πρόσημο”, αλλά γιατί ετέθη από πολιτικές δυνάμεις η ανάγκη απόδειξης της συνειδητοποίησης των συμφερόντων του πολίτη ως προς την πολιτική κατάσταση της χώρας καθώς και στοιχειώδους οικονομικού δεσμού με την πατρίδα. Υπενθυμίζεται ότι την προϋπόθεση αυτή έθεσε το ΚΚΕ.

Ο κ.Θεοδωρικάκος όμως σχολίασε ότι οικονομικό δεσμό “ας μη κοροϊδευόμαστε έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες οι κατοικούν στο εξωτερικό, αφού σχεδόν όλοι διαθέτουν έστω και μια πολύ μικρή ιδιοκτησία στην πατρίδα μας” και κατέληξε: “Η ρύθμιση λοιπόν αυτή αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Πόσοι ακριβώς είναι δεν το γνωρίζουμε.Σημασία έχει πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.”

Απάντησε δε σε ορισμένους ομογενείς με ακραίες θέσεις, που διαφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου: “Προσωπικά θεωρώ λάθος το «όλα ή τίποτα» που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα.”

Είπε άλλωστε χαρακτηριστικά: “Οταν κάποιοι με ρωτούν εάν βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο θέλω να τους πω ότι είναι βέβαιο ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτό το ποτήρι έχει μέσα νερό. Ενώ αν δεν ψηφίσουμε όλοι μαζί αυτή τη ρύθμιση, το ποτήρι δεν θα έχει μέσα ούτε μία σταγόνα.”

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στις κατηγορίες περί μικροκομματισμού τακτικισμου από την κυβέρνηση προς όφελος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επόμενες εκλογές, επικαλούμενος την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, ότι “αν κάποιος ζημιώνεται προφανέστατα από την ύπαρξη όρων και προϋποθέσεων, που προφανώς βλάπτουν περισσότερο τους μετανάστες που απουσιάζουν πολλές δεκαετίες από την πατρίδα, αυτός ο κάποιος είναι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν ιστορική πολιτική ταυτότητα.

Και η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορική πολιτική ταυτότητα και μεγάλο τμήμα των ομογενών που έχουν μεταναστεύσει πριν πολλές δεκαετίες είναι παραδοσιακά κοντά στις δικές της και συντηρητικές και φιλελεύθερες αξίες.”

Βέβαια δεν ήταν η πρόθεση εξαρχής της ΝΔ να μεινουν εκτός ρυθμίσεων νομοσχεδίου οι ομογενείς, αλλά οι αυστηροί όροι προέκυψαν στη διακομματική επιτροπή με πίεση κυρίως του ΚΚΕ.

Ο κ.Θεοδωρικάκος απάντησε όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ: “Τις τελευταίες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να διαμορφώσει μια στοιχειωδώς οργανωμένη αντιπολιτευτική στρατηγική επιτίθεται στην κυβέρνησή μας με μια παρωχημένη και ανεδαφική ρητορική περί παλινόρθωσης του αυταρχικού κράτους της κακιάς δεξιάς.

Σήμερα αποδεικνύεται ξανά ότι αυτό που εσείς προσπαθείτε να ονομάσετε κακιά δεξιά, είναι μια μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που έχει την ικανότητα να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, έχει την ικανότητα να ενώνει δυνάμεις, να οδηγεί σε συγκλίσεις, να υπερασπίζεται τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων.”

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ