Ρελάνς Κυριάκου Μητσοτάκη με επίθεση φιλίας στον τουρκικό λαό

Ρελάνς Κυριάκου Μητσοτάκη με επίθεση φιλίας στον τουρκικό λαό

Επίθεση φιλίας όχι μόνο στην ηγεσία αλλά και στον λαό της Τουρκίας ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, έναντι της προκλητικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, στο Council of Foreign Relations είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, ο πρωθυπουργός από βήματος της Γενικής Συνέλευσης, ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αποδόμησε έναν προς ένα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου και έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, με την αποφασιστική στάση απέναντι στην απαράδεκτη στάση της τουρκικής ηγεσίας, απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό. «Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλικές σχέσεις μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης πως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» για όλους τους Έλληνες, ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα συμβιβαστεί ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας του καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί bullying από κανέναν.

Μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής

Σε πρωινό εργασίας στο Council of Foreign Relations ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά ζητημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε αισιοδοξία για την περαιτέρω προοπτική της, που δεν βασίζεται όπως είπε μόνο στον τουρισμό, αλλά σε πολλούς τομείς και υπογράμμισε την έμφαση που δίνει στην κοινωνική συνοχή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο του λαϊκισμού.

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την κατάσταση της Οικονομίας

-Πριν από ένα μήνα, καταφέραμε να βγούμε από τον Μηχανισμό Ενισχυμένης Εποπτείας της ΕΕ. Βασικός στόχος, τώρα, είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Το καταφέραμε αυτό, επειδή εφαρμόσαμε μια πολιτική σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετώπισαν πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ενώ ταυτόχρονα, διασφαλίσαμε ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι σε μια πορεία μείωσης του πρωτογενούς μας ελλείμματος. Φέτος θα είναι γύρω στο 2% και το 2023 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

-Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας και η ανεργία είναι στο 11% τώρα, από 17% που την παραλάβαμε. Το καταφέραμε επειδή μπορέσαμε να αναπτύξουμε την οικονομία πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε.

-Μειώσαμε τους φόρους και καταφέραμε να εξοικονομήσουμε περισσότερα έσοδα για το Κράτος, επειδή η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και επειδή κάναμε αρκετά βήματα στην αντιμετώπιση ενός ιστορικού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, που είναι η φοροδιαφυγή.

-Καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις. Θα έχουμε φέτος μία χρονιά-ρεκόρ, με επενδύσεις σε όλους τους τομείς. Ανακοινώθηκε ήδη η μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα της φιλοξενίας στην Ευρώπη που αφορά στην εξαγορά από ένα μεγάλο fund από τη Σιγκαπούρη του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών μιας από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές μας μονάδες, σε αξία που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία για την πορεία της χώρας

-Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει φέτος σε οικονομικές επιδόσεις πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η αύξηση του ΑΕΠ μας θα ξεπεράσει το 5%. Αναμένω ανάπτυξη και του χρόνου. Η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση, ακόμα κι αν υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη.

-Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώνεται πάρα πολύ γρήγορα, ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

-Οι αγορές, εμπιστεύονται αυτήν την κυβέρνηση. Ένας από τους λόγους για τους οποίους καταφέραμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχει να κάνει με την πολιτική κατάσταση. Είμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Θα εισέλθουμε στην εκλογική χρονιά το 2023 και αναμένουμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Οι επενδυτές το βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός μακροπρόθεσμος πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα.

-Την ίδια στιγμή υπάρχει και ένα «μαξιλάρι» 40 δισ. ευρώ, το οποίο έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς δημοσιονομικά.

Για την αναπτυξιακή προοπτική

-Ο τουρισμός είναι σημαντικός για την Ελλάδα. Θα αποφέρει περισσότερα από 18 δισ. ευρώ έσοδα φέτος. Αλλά δεν είναι η μόνη πηγή ανάπτυξης στην Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλοι τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο. Χτίζουμε πολλές υποδομές για να φέρουμε φυσικό αέριο όχι μόνο για να εξυπηρετήσουμε την ελληνική αγορά, αλλά και τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη. Ο αγροτικός μας τομέας παράγει εξαιρετικά προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας. Οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ αγγίζουν τα πορτογαλικά επίπεδα. Μπορείτε να προσθέσετε σε αυτά την Ελλάδα ως περιφερειακό κόμβο υπηρεσιών -μιλήσαμε για την εκπαίδευση, την υγεία και φυσικά την τεχνολογία. Όλες οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, επενδύουν στην Ελλάδα. Η Microsoft ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε μια μεγάλη επένδυση για τρία υπερσύγχρονα κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα. Η τεχνολογία σε πέντε χρόνια θα μπορούσε να συνεισφέρει κοντά στο 10% του ΑΕΠ.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης

-Όταν ήρθαμε στην εξουσία, είχαμε τρεις βασικές προτεραιότητες: Η πρώτη ήταν να αλλάξουμε το δημοσιονομικό μείγμα και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπερφορολογήσουμε την παραγωγή και την εργασία. Καταφέραμε να το κάνουμε.

-Η δεύτερη και πιο σημαντική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την αλλαγή του ιστού της οικονομίας, ώστε να είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο προστασίας του εργατικού δυναμικού. Υπήρξε αντιμετώπιση των παραδοσιακών γραφειοκρατικών εμποδίων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Η πιο σημαντική είναι μάλλον η ψηφιοποίηση του Κράτους. Θα τονώσει την παραγωγικότητα και θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και του κράτους.

-Το τελευταίο σημείο ήταν η αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης των τραπεζών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Καταφέραμε να τα μειώσουμε κάτω από το 10%.

Για την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης του λαϊκισμού

-Το 2015 εξελέγη στη χώρα μας μια ριζοσπαστική αριστερή λαϊκιστική κυβέρνηση. Δεν δυσκολεύτηκε να συνεργαστεί με ένα κόμμα της ακροδεξιάς για να κυβερνήσει, γεγονός που μαρτυρά πως οι λαϊκιστές έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, είτε ανήκουν στην αριστερά είτε στη δεξιά.

-Ο λαϊκισμός είναι πρόκληση παντού. Είναι ακόμα μια πρόκληση για την Ευρώπη. Και φυσικά, σε δύσκολες εποχές, είναι πολύ εύκολο να υπόσχονται ουσιαστικά τα πάντα στους ψηφοφόρους, χωρίς στη πραγματικότητα να εξηγούν πώς θα πετύχουν τους στόχους τους. Ήμασταν οι πρώτοι που εκλέξαμε μια λαϊκιστική κυβέρνηση. Ίσως λοιπόν, μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα για να επισημάνουμε τους πραγματικούς κινδύνους της εκλογής λαϊκιστών στην εξουσία. Αν δεν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε τα κόμματα των λαϊκιστών, πρέπει να καταλάβουμε ότι όλη η δυσαρέσκεια από την οποία τρέφονται οι λαϊκιστές είναι στην πραγματικότητα αληθινή δυσαρέσκεια.

-Η εισοδηματική ανισότητα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά μας για να διασφαλίσουμε ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στον δύσκολο χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως:

-Πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Και αυτός είναι ο λόγος που έχω υποστηρίξει σθεναρά μια πιο τολμηρή ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου. Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να επιβάλουμε ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο που εισέρχεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συντάσσονται μαζί μας και κατανοούν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης.

-Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις κοινωνίες μας απέναντι στο πρόβλημα της αύξησης του κόστους ζωής. Θα είναι πιο εύκολο για τη Ρωσία να παίξει τα παιχνίδια της παραπληροφόρησης και να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

Κυρ. Μητσοτάκης for President;

Μάλιστα ο συντονιστής της συζήτησης με τα μέλη του Council of Foreign Relations, Ρόμπερτ Ρούμπιν, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι ήταν εξαιρετικός και δίνοντάς του τα εύσημα για την ολοκλήρωση της συζήτησης στον προβλεπόμενο χρόνο, του είπε χαριτολογώντας: «Γιατί δεν κατεβαίνετε για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών; Έχουμε ένα μικρό συνταγματικό πρόβλημα, αλλά ούτως ή άλλως δεν δίνουμε τόση σημασία στο Σύνταγμα αυτές τις μέρες. Άρα ίσως… ». «Είμαι μια χαρά στη θέση που βρίσκομαι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να του πει και πάλι ο συντονιστής κλείνοντας: «Είστε μια χαρά εκεί που είστε. Αυτή είναι μια πολύ καλή απάντηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τσακαλώτος: Όταν ο Μητσοτάκης λέει “το μαξιλάρι που εμείς χτίσαμε” μπορεί να μας εξηγήσει το “εμείς”;            

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα ειρήνης στον τουρκικό λαό -Τα δυο tweet στα τουρκικά

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία -Δεν θα συμβιβαστώ, είναι κόκκινη γραμμή» (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top