Σε τρεις πυλώνες τα νέα μέτρα ενίσχυσης έναντι των ανατιμήσεων

Σε τρεις πυλώνες τα νέα μέτρα ενίσχυσης έναντι των ανατιμήσεων

«Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σφοδρότατες και αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι τρία πράγματα θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις που αναμένονται. «Πρώτα από όλα, θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο», «ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η οικονομική ενίσχυση, κυρίως στους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους» και «ο τρίτος πυλώνας είναι η παρέμβαση στα καύσιμα».

Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου αναφορικά με την ενίσχυση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο επεσήμανε ότι «θα είναι οριζόντιο το μέτρο. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε».

Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους τόνισε πως «Αυτά θα είναι χρήματα τα οποία με κάποιον τρόπο απευθείας θα έρθουν στους ανθρώπους για να τους ανακουφίσουν. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή. Θα τα πάρει ο κόσμος για να ανακουφιστεί από τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζει».

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο τρίτος πυλώνας είναι και η παρέμβαση στα καύσιμα. Κι εκεί, όπως σε όλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε όλοι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα θα υπάρχει παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης».

Επίσης όπως επισημαίνουν πηγές, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα ανακούφισης διευκολύνονται από την πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους, που ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Οι εισροές από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, 887 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου που θέτει ο Προϋπολογισμός.

Τμήμα της αύξησης αυτής, περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. ευρώ καλύτερα του στόχου, γεγονός που αφενός επιβεβαιώνει ότι προτού ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία η οικονομία αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον Προϋπολογισμό, και αφετέρου διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης.

Στη Βουλή ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ – Θα πληρώνεται σε 10 δόσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον νέο ΕΝΦΙΑ που ισχύσει από εφέτος και περιέχει σειρά αλλαγών.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο συνολικός φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021.

Ο νέος φόρος θα πληρωθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης σύμφωνα με την πρόβλεψη, το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Οι μόνο που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με τη ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νέες κλίμακες, με μειωμένους συντελεστές, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, ενώ επίσης υπάρχουν και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

1. Τροποποιείται η μέθοδος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ως προς τα φυσικά πρόσωπα, σε διαφοροποίηση με τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες (ισούται εφεξής με τον κύριο φόρο επί του κάθε ακινήτου και την προσαύξηση του φόρου φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους).

2. Εντάσσεται στα υποκείμενα του ΕΝΦΙΑ ο μετά από αποποιήσεις κληρονόμος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

3. Παρατείνεται και για το έτος 2022 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται:

– σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Ομοίως, παρατείνεται και για το έτος 2022, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των ανωτέρω αναφερόμενων πυρκαγιών (ίσχυε για τα έτη 2018-2021).

– εντός των οριζόμενων οικισμών των Π.Ε. Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών (ίσχυε για το έτος 2021).

– στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας Αιδηψού της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση (ίσχυε ειδικά για το έτος 2021).

4. Μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου που διαμορφώνει τον ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ άλλων, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι οικείοι συντελεστές.

5. Ρυθμίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις εντάξεων νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ) και προσδιορίζονται οι σχετικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

6. Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

– Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ σήμερα η εν λόγω έκπτωση ισχύει για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.

– Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

7. Προβλέπεται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε έως δέκα (10) μηνιαίες δόσεις (έως σήμερα δεν προβλεπόταν μέγιστος αριθμός δόσεων).

8α. Ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με τον χρόνο υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ιδίως ως προς την περίπτωση κληρονόμων μετά από αποποιήσεις καθώς και την περίπτωση κληρονομικής διαδοχής.

8β. Προσδιορίζεται ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Ρυθμίσεις στήριξης ευάλωτων οφειλετών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, με το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ δημιουργείται ένα νέο πρόγραμμα που παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών, η οποία θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Στόχος είναι η αποφυγή κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες.

Δικαιούχοι θα είναι οφειλέτες των οποίων, πρώτον, το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος και έως τις 21.000 ευρώ ετησίως, και δεύτερον, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».

Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών

«Η πολιτική μας στην Ουκρανία κινείται επί τριών βασικών αρχών: το ανθρωπιστικό δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών επί του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τη συμπόρευση με τους συμμάχους και ετέρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώπιον της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ενημερώνοντας για τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος, Μανώλη Ανδρουλάκη που βρισκόταν καθ’ οδόν προς Ζαπορίζια, ο υπυργόςτόνισε πως τόσο ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, όσο και ο πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης, «τιμούν το διπλωματικό σώμα» με τα όσα έχουν πράξει. Πρόσθεσε πως αυτές τις ημέρες «έχει γίνει ό,τι είναι και δεν είναι, ανθρωπίνως δυνατόν, και προς τις ουκρανικές αρχές, και προς τις ρωσικές αρχές (που επιτίθεντο στην πόλη και δημιουργούσαν θύματα προς τον άμαχο πληθυσμό), και προς τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΑΣΕ, αλλά και στην Καθολική Εκκλησία που εφοδίαζε με καύσιμα και τρόφιμα τις τρεις τελευταίες ημέρες το κατάλυμα που ήταν ο πρόξενός μας κ. Ανδρουλάκης, μαζί με 120 ακόμα άτομα στο καταφύγιο του κτηρίου».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει συνυπογράψει το αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την Ρωσία. Υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει πετύχει να είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα που λειτουργεί σε πλαίσιο κατανοήσεως με μια σειρά άλλων χωρών, που πιστεύει σε αρχές και αξίες και τις οποίες υλοποιεί με την πολιτική της. Δεν είμαστε μια χώρα που έχει πολιτική α λα καρτ, και αυτό αναδείχθηκε από τη στάση μας στο Ουκρανικό. Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός οιουδήποτε, απαντά στα ερωτήματα που τίθενται στην εξωτερική πολιτική επί τη βάσει των αρχών και των αξιών που η ίδια ως κοινωνία, ως λαός, ως εθνική ύπαρξη στο βάθος του ιστορικού χρόνου εκφράζει. Αυτό κάνουμε. Στεκόμαστε πάντα από την πλευρά του διεθνούς δίκαιου, θεωρούμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον μας και ένα βήμα παραπάνω: ότι αυτό είναι το ορθό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανατιμήσεις-Πόλεμος: «Στοκάρουν» ζυμαρικά, ακόμα και χαρτιά υγείας

Χατζηθεοδοσίου: Χωρίς μέτρα για το ενεργειακό κόστος έρχονται ανατιμήσεις 35%-40% (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Πηλίδης: Προ των πυλών μεγάλες ανατιμήσεις σε αλεύρι και ηλιέλαιο (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Γ. Οικονόμου: Βελτίωση της επίδοσής μας στην απορρόφηση κονδυλίων με το σ/ν για το νέο ΕΣΠΑ

Μ.Κούπκας: Τεράστιο το ενεργειακό κόστος για τους δήμους – Αναγκαίο ένα «δίχτυ ασφάλειας» από την πολιτεία (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top