Σωτήριος για τα κάμπινγκ της χώρας ο… «Άγιος» Αύγουστος

Σωτήριος για τα κάμπινγκ της χώρας ο… «Άγιος» Αύγουστος

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ένα δύσκολο καλοκαίρι πέρασαν οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ της χώρας, μαζεύοντας πολλές αντοχές για την επόμενη χρονιά. Μία μέτρια τουριστική περίοδος για τους περισσότερους, ωστόσο ο μήνας Αύγουστος έσωσε την παρτίδα στο τέλος.

Εξαιρετική ήταν η κίνηση των τουριστών στη χώρα μας κατά τον μήνα Αύγουστο καθώς επίσης και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ, Αντώνη Δεληδημητρίου. «Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πήγαμε αρκετά καλά, ωστόσο αυτός που μας έσωσε ήταν ο… «Άγιος» Αύγουστος. Ωστόσο και πάλι, σε καμιά περίπτωση δεν πιάσαμε τα νούμερα του 2019. Ξεπεράσαμε ανά χρονικές περιόδους τα νούμερα του 2020, όμως ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να πάμε ακόμη καλύτερα» σημείωσε χαρακτηριστικά στο GRTimes.

Ο Άγιος Αύγουστος πήγε μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, κρατώντας τους ξένους ακόμη παραπάνω, ενώ οι Έλληνες λόγω των σχολείων ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους αρχές του ίδιου μήνα. «Συγκριτικά με το 2020 είχαμε περισσότερους Έλληνες, ενώ οι Βαλκάνιοι κινήθηκαν με τα περσινά στάνταρ. Μεγαλύτερη κινητικότητα υπήρξε από αρκετούς Ευρωπαίους».

Ωστόσο, πλήγμα για τους ιδιοκτήτες κάμπινγκ ήταν ο Ιούνιος λόγω της κακοκαιρίας και ο Ιούλιος με τα rapid test, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Δεληδημητρίου. «Υπήρξαν πολλές ακυρώσεις από οικογένειες, διότι το υψηλό κόστος των rapid test δεν επέτρεπε την μετακίνηση τους σε άλλη χώρα, με αποτέλεσμα να επιλέξουν τον εσωτερικό τουρισμό».

Ο απολογισμός του καλοκαιριού για το 2021

Όσον αφορά τα ανοιχτά κάμπινγκ που δουλεύουν όλο τον χρόνο, κινητικότητα υπάρχει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και αυτή την περίοδο. «Τα ανοιχτά κάμπινγκ επισκέπτονται κατά βάση κατασκηνωτές από τη Δυτική Ευρώπη, όμως και σε αυτή την περίπτωση, δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε τα νούμερα του 2020, εξαιτίας του κενού που δημιουργήθηκε φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο» προσθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ.

Να σημειωθεί, ότι τα παραθαλάσσια κάμπινγκ της χώρας έχουν κλείσει ήδη τις πόρτες τους και προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.

Μεγάλο πλήγμα για τους ιδιοκτήτες κάμπινγκ, ήταν η μη έλευση των οργανωμένων γκρουπ σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία κτλ. και οι περιηγήσεις σε θρησκευτικούς προορισμούς. «Δεν ήρθαν οι οργανωμένοι κατασκηνωτές, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος της πίτας, όμως από τώρα φαίνεται ότι υπάρχει αρκετή κινητικότητα για το 2022».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο κομμάτι των τουριστών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης φέτος επέλεξε να πραγματοποιήσει τις διακοπές του σε Ισπανία και Πορτογαλία, αντί για την Ελλάδα, διότι τα μέτρα κατά της Covid-19 ήταν λιγότερα σε σχέση με εδώ.

Αρκετοί πολίτες, σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου προτιμούν να ταξιδεύουν με το τροχόσπιτό τους αυτή την περίοδο παρά να διαμένουν σε ξενοδοχείο, επειδή η εξοχή είναι Covid Free περιβάλλον. «Ευελπιστούμε ότι με το πέρασμα της πανδημίας οι κατασκηνωτές θ’ αυξηθούν και θα προτιμούν ακόμη περισσότερο αυτό το είδος διακοπών».

Τέλος, μεγάλο «αγκάθι» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ είναι οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης από ταξιδιώτες με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. «Το πρόβλημα έχει αυξηθεί και υπάρχει μεγάλη οικονομικά ζημιά για όλους. Ουσιαστικά είναι τουρίστες που δεν καταγράφονται ως αφίξεις, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν σε περίπτωση κορωνοϊού, διότι βρίσκονται μόνιμα σε κίνηση» αναφέρει ο κ. Δεληδημητρίου.

Ο στόχος του 2022

Στόχος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις που αφορούν τους επαγγελματίες τους είδους, με στόχο την προσέγγιση τουριστικών πρακτορείων και τουριστών.

«Του χρόνου θέλουμε να είναι μία χρονιά ορόσημο για εμάς και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις από τώρα. Θέλουμε να έχουμε λύσει όλα τα θέματα που είχαμε να ξεπεράσουμε φέτος και επιτέλους να ζήσουμε ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Δεληδημητρίου, κατέληξε λέγοντας πως «ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, αλλά χτίσαμε αντοχές. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αντοχές μας έκαναν πιο έμπειρους για την επόμενη χρονιά και ελπίζουμε σε μία κανονικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κάμπινγκ: Χαμένος ο Μάιος, ο Ιούνιος μόνο με Έλληνες

Kάμπινγκ: Τι συμβαίνει με τις ελεύθερες εστίες κατασκήνωσης και τις προκρατήσεις

Κάμπινγκ: Στο 60% οι πληρότητες τον Αύγουστο – Αυξημένη η ζήτηση και λόγω καύσωνα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ