Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου (VIDEO)

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου (VIDEO)

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Πριν από λίγα λεπτά έφτασε στην έκθεση «Νικόλαος Γύζης – 120 χρόνια από τον θάνατό του» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, ενώ αμέσως μετά θα εγκαινιάσει την 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ την ξενάγηση κάνει ο επιμελητής της έκθεσης Δρ. Κωνσταντίνος Διδασκάλου.

Η έκθεση «Νικόλαος Γύζης: 120 χρόνια από το θάνατό του» οργανώθηκε στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων.

Ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής του 19ου αιώνα Νικόλαος Γύζης, άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει 627 έργα του. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, ζελατίνες, γλυπτά και πολλά σχέδια.

Ως γνήσιο τέκνο της Σχολής του Μονάχου, ο Γύζης ασχολήθηκε με την ηθογραφία, τη νεκρή φύση και το πορτρέτο αλλά και με ιδεαλιστικά – αλληγορικά θέματα, επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό Συμβολισμό, εκφράζοντας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο το πνεύμα της εποχής του.

Για τις ανάγκες της επετειακής έκθεσης η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης πλαισιώθηκε από γνωστά έργα του Γύζη που βρίσκονται σε συλλογές φορέων και ιδιωτών όπως: “Το Κρυφό Σχολειό”, “Το Τάμα”, “Τα Ορφανά”, “Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου”, “Μαργαρίτα Γύζη”, “Το Φανάρι”, “Κένταυρος και Έρως”, “Ο Ποιητής στην πηγή”, “Ο Ζαχαροπλάστης”, “Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στο βωμό της Αθανασίας”, κ.ά.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείο Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας Θράκης, την υποστήριξη της εταιρείας ALUMIL Α.Ε. ενώ τα έργα που την έχουν εμπλουτίσει προέρχονται από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, της ΑlphaBank, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Λάτση, της Οικογένειας Εμφιετζόγλου και του Κωνσταντίνου Διδασκάλου.

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Οκτωβρίου 2021 – 15 Ιανουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 18.00, Κυριακή 11.00-16.00.
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Β. Ολγας 182, Τ.Κ 54646 τηλ. 2313 318.538.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top