Στη Βουλή θα μιλήσει ο πρωθυπουργός για τη Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας

Στη Βουλή θα μιλήσει ο πρωθυπουργός για τη Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στις 10.00 στη Βουλή, στη συζήτηση για την Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Στις 17:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λυπάμαι που κάποιοι δεν μπορούν να δουν το πραγματικό εθνικό συμφέρον

Συζητείται, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και μπαίνει σε ψηφοφορία η κύρωση της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία. Και όλοι καλούνται να τοποθετηθούν. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει γνωστό ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Επιμένει στο «όχι σε όλα» κι επιλέγει για άλλη μια φορά να τηρήσει μια μικροκομματική στάση βάζοντας το αντιπολιτευτικό του μένος πάνω από τα εθνικά συμφέροντα.

Για συμφωνία αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά -κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Σλοβενία-  τους ομολόγους του, υπογραμμίζοντας ότι «ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ». Για την ιστορική αυτή συμφωνία και τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες:

«Είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης. Θα έχουμε την ευκαιρία στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν ‘ναι’ ή ‘όχι’ σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε τρία ξεχωριστά αλλά αλληλένδετα επίπεδα».

Σε άρθρο του στο liberal.gr μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Το πρώτο είναι ότι με την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και τονώνει την αποτρεπτική ικανότητά τους. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει, με σύντομο χρονοδιάγραμμα και έναντι εξαιρετικού οικονομικού αντιτίμου, πλοία που ανταποκρίνονται απολύτως στις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου και τις τεχνολογικές επιταγές του 21ου αιώνα…

Δεύτερον, η συμφωνία αποτελεί την πλέον απτή απόδειξη του ενισχυμένου και διευρυμένου πλέγματος στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση την τελευταία διετία. Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά μας, και συνιστά πρόνοια που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν η συνθήκη του ΝΑΤΟ αλλά και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι συζητήσεις που έχουμε με τις Η.Π.Α. για την υπογραφή ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, πενταετούς διάρκειας, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας καλλιεργεί σχέσεις με στρατηγικό βάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τρίτον, η συμφωνία λειτουργεί ως πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. είναι μία οικονομική υπερδύναμη και εκ των πραγμάτων διαθέτει μεγάλη ήπια ισχύ, οφείλει όμως να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η συζήτηση αυτή έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι δεν θα ατονήσει, αλλά θα προχωρήσει με σταθερά βήματα ώστε να μετουσιωθεί σε πράξεις».

Η Ελλάδα προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

«Δεν έχουμε πρόθεση», τονίζει στο ίδιο άρθρο του ο πρωθυπουργός, «να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία» και προσθέτει: «Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς όλους και είναι πάντα ανοιχτή στον καλόπιστο διάλογο, όμως έχει την υποχρέωση, την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να προασπίσει την επικράτειά της, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σέβεται και στηρίζει τους συμμάχους της, αλλά παράλληλα δεν κάνει εκπτώσεις στα δίκαιά της. Η συμφωνία η οποία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Νέο πλαίσιο μέτρων από το Σάββατο, άρση περιοριστικών μέτρων για εμβολιασμένους

Από το ερχόμενο Σάββατο μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, πιο απλοποιημένα, με άρση περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους. Οι αλλαγές αφορούν τα εξής:

Πρώτον: Οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, χωρίς επιπλέον μέτρα πέρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την Επικράτεια. Εάν και  οποτεδήποτε χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα  ζητείται εισήγηση από την Επιτροπή. Δεν θα υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Συνεπώς, οι «κόκκινες» περιοχές που θα ανακοινώνονται από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τα μέτρα που θα εφαρμόζονται.

Δεύτερον: Στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης -οι οποίοι είναι ήδη αποκλειστικά για εμβολιασμένους- δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία, ενώ για το προσωπικό θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία.

Τρίτον: Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης που θα επιλέξουν να λειτουργούν ως αμιγείς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους -όπως και στους κλειστούς-  δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Συνεπώς, θα υπάρχει πλήρης ελευθερία στους χώρους όπου βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι.

Τέταρτον: Στους ανοιχτούς χώρους που θα λειτουργούν ως μικτοί θα  ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Πέμπτον: Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους στην παρούσα φάση θα έχουν σε ισχύ τους υγειονομικούς κανόνες που έχουν σήμερα, δηλαδή της χρήσης μάσκας και των επιτρεπόμενων ατόμων ανα τετραγωνικό όπως ήδη ισχύουν.

Εντός 15 ημερών η Επιτροπή θα επανεξετάσει το σύνολο των μέτρων με σκοπό την απλοποίησή τους.

Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουμε λίγες νοσηλείες

Ο κορωνοϊός είναι κοινός εχθρός. Και στη φάση αυτή πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία  στις περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τα κρούσματα είναι λιγότερα, τα περιστατικά νόσησης είναι λιγότερα και τα περιστατικά της βαριάς νόσησης ακόμα λιγότερα. Για παράδειγμα: Στη Βόρεια Ελλάδα  -όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας  Μίνα Γκάγκα- από την 4η ΥΠΕ που είναι στο «κόκκινο», έχουμε αυτή τη στιγμή 225 νοσηλευόμενους και 55 άτομα σε Μ.Ε.Θ., από τα οποία μόνο τα 2 είναι εμβολιασμένα, ενώ όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι. Η πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά ένας εμβολιασμένος είναι 20 φορές χαμηλότερη. Το μήνυμα κατ΄ επέκταση είναι σαφές: Πρέπει να εμβολιαστούμε. Για αυτό το λόγο ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που έχουν την λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη προκειμένου να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί.

Πρόταση της Ελλάδας για ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα αντισταθμίζει τις ανατιμήσεις

Οι τιμές της ενέργειας και η λήψη μέτρων ανάσχεσης των ανατιμήσεων συζητήθηκαν χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Θέση της Ελλάδας -όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- είναι να αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και να προστατευθεί η στρατηγική της ΕΕ για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια η οποία τελικά οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αντισταθμίζει τις υπερβολικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αξιοποιώντας μελλοντικά έσοδα από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων.

Να σημειωθεί ότι παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη χώρα μας έφτασε τα 204 ευρώ.

Κοινή παρέμβαση για την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Οι ανατιμήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος προκάλεσαν κοινή παρέμβαση πέντε υπουργών Οικονομικών μεταξύ  των οποίων και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Με κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν δραματικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και τις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούν σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και προτείνουν προσέγγιση του ζητήματος σε 5 πυλώνες:  Πρώτον, μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίσουμε τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση. Δεύτερον, να διαμορφώσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ώστε να περιορίσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. Τρίτον, να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Τέταρτον, να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, Και πέμπτον, να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική διακύμανσή της.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top