Στην «Νόσο των Δυτών» οφείλονται οι προσαράξεις των ζιφιών – Γιατί είναι δείκτες ηχορύπανσης

Στην «Νόσο των Δυτών» οφείλονται οι προσαράξεις των ζιφιών – Γιατί είναι δείκτες ηχορύπανσης

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Δείκτες θαλάσσιας ηχητικής ρύπανσης χαρακτηρίζονται οι ζιφιοί σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, Αιμιλία Δρούγα. Σημαντικός παράγοντας των προσαράξεων οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Οι μαζικές προσαράξεις ζιφιών σε ακτές της Κέρκυρας έφεραν πολλά εύλογα ερωτήματα, με κυριότερο τον λόγο που βρέθηκαν στις ακτές αυτά τα ζώα. Η επιστημονική υπεύθυνη του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, Αιμιλία Δρούγα εξηγεί μέσω του GRTimes.gr την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, τα αίτια των προσαράξεων, ενώ αναλύει την υπόθεση του ζιφιού στον Άλιμο που έχασε τη ζωή του και τονίζει στους πολίτες τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν εφόσον συναντήσουν ένα τέτοιο περιστατικό.

«Οι διασώσεις στην Κέρκυρα ήταν σε 3 ζιφιούς και όλες με επιτυχία γιατί τα ζώα δεν επαναπροσάραξαν. Τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά εξαιτίας των ήχων που εκπέμπουν διάφορα ερευνητικά πλοία εξόρυξης πετρελαίου ή κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ναυτικών ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού, ενοχλούνται και αγχώνονται, ανεβαίνουν γρήγορα στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, είναι ζαλισμένα και αποπροσανατολισμένα και γι’ αυτό εκθαλασσώνονται στα αβαθή. Η απότομη ανάδυση δημιουργεί φυσαλίδες στο αίμα των αγγείων τους και έτσι σπάει το τύμπανο του αυτιού τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους δύτες, γνωστό και ως η «νόσος των δυτών» τονίζει η κ. Δρούγα.

Επί πρόσθετα, η Ελληνική Τάφρος που είναι κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους επεκτείνεται ως και την Κρήτη. Σε αυτή ζουν, τρέφονται και αναπαράγονται διάφορα βαθύβια κητώδη όπως οι φυσητήρες, οι πτεροφάλαινες, αλλά και οι ζιφιοί και γι’ αυτό χρήζει προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με την συνιδρύτρια του ΑΡΙΩΝ. «Τα ζώα αυτά δεν είναι γνωστά, διότι καταδύονται σε μεγάλα βάθη ( ως και 4.000 μέτρα) για να βρουν τη τροφή τους, όπως, τα μεγάλα καλαμάρια. Σε δύο μέρες κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών προσαράξαν σε ακτές της ΝΔ και Β. Κέρκυρας τρεις ζιφιοί χωρίς εξωτερικά τραύματα όπως διαπίστωσε στην αυτοψία της η κτηνίατρος κ. Αναστασία Κορονάκη-μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Αρίων. Και οι 3 ζιφιοί μετά από πολλές ώρες και με τη βοήθεια των τοπικών εθελοντών διασωστών (ΕΜΕΔ) ελευθερώθηκαν από τις βραχώδεις ακτές σώοι. Αυτοί δεν επαναπροσάραξαν αλλά και δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλα κητώδη μπορεί να βυθίστηκαν νεκρά. Οι ζιφιοί δεν πολυεμφανίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας ούτε κάνουν μεγάλα άλματα έξω από το νερό και γενικά δεν πλησιάζουν τους ανθρώπους».

Η Αιμιλία Δρούγα συμπληρώνει ότι είναι αρκετά ανήσυχη για την έκβαση των σεισμικών ερευνών, αλλά σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του “Rainbow Warrior III” της Greenpeace που πλέει κοντά και νοτιότερα στο ερευνητικό σκάφος των σεισμικών ερευνών φαίνεται πως έχει σταματήσει προσωρινά τον ηχοβολισμό.

Ζιφιοί: Δείκτες θαλάσσιας ηχητικής ρύπανσης

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να εκβραστούν κι άλλα ενοχλημένα ή τραυματισμένα θαλάσσια θηλαστικά το επόμενο διάστημα, ιδίως όσο συνεχίζονται τέτοιου είδους έρευνες.

«Ένας ήχος στην Κέρκυρα μπορεί ν’ ακουστεί μέχρι την Κρήτη, διότι μιλάμε για χαμηλής συχνότητας ήχο. Προσωπικά τους ζιφιούς τους θεωρώ ” δείκτες θαλάσσιας ηχητικής ρύπανσης”, διότι όταν εκθαλασσώνονται στις ακτές συνήθως μαρτυρούν ότι πιθανόν να έχουν πέσει θύματα από τις ηχητικές αναταραχές που προκαλούν οι άνθρωποι μέσα στο σπίτι τους, στη θάλασσα» σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του ΑΡΙΩΝ.

«Τέτοιου είδους μαζικές προσαράξεις είχαν καταγραφεί το 1996, το 1997 και το 2014 με πάνω από 20 νεκρούς ζιφιούς στο Ιόνιο (Κυπαρρισιακό κόλπο, Κέρκυρα κ.α.) και στα Νότια της Κρήτης το 2018 με περίπου 8 νεκρούς ζιφιούς. Τότε γινόντουσαν συμμαχικές ναυτικές ασκήσεις με συμμαχικά πλοία του ΝΑΤΟ» υπενθυμίζει η Αιμιλία Δρούγα.

Επιπλέον, οι σεισμικές έρευνες που γίνονται με ηχητικά σήματα (σόναρ) εκπέμπουν χαμηλής συχνότητας ήχους- και έχουν ως στόχο να εντοπίσουν εκμεταλλεύσιμους φυσικούς πόρους, όπως είναι το πετρέλαιο (υδρογονάνθρακες), κ.α.. Όταν βρεθεί το κοίτασμα, πολλές φορές αυξάνουν την ταχύτητα του ήχου εντείνοντας το πρόβλημα τραυματισμού του ακουστικού συστήματος των ζιφιών.

«Δεν μπορούμε να αποδώσουμε 100% τις προσαράξεις στις σεισμικές έρευνες, διότι για την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ειδικές εξετάσεις με δείγματα από νεκρά ζώα» συμπληρώνει η συνιδρύτρια του ΑΡΙΩΝ.

Η υπόθεση του ζιφιού στον Άλιμο

Όσον αφορά τον ζιφιό στον Άλιμο, η επιστημονική υπεύθυνη του ΑΡΙΩΝ εξηγεί στο GRTimes.gr γιατί δεν είναι ίδια περίπτωση με αυτές στην Κέρκυρα.

«Στον Άλιμο, ο ζιφιός ήταν άρρωστος. Είχε να φάει αρκετό καιρό, το ανοσοποιητικό σύστημά του ήταν επιβαρυμένο και είχε έντονη αρτηρίτιδα. Επομένως, ο ζιφιός αυτός δεν είχε σχέση με τις σεισμικές έρευνες που γίνονταν στο Ιόνιο. Ωστόσο, η κατάληξη του ζώου με αυτό τον τρόπο μπορεί να επήλθε από άλλες ανθρωπολογικές παρεμβάσεις, όπως, από την κλιματική αλλαγή (π.χ. αύξηση θερμοκρασίας, επιδημιών, ασθενιών, κ.α.) ή καταναλώνοντας ακατάλληλη τροφή».

Τέλος, το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, παρακαλεί τους πολίτες που πηγαίνουν για περίπατο στην ακτή, εφόσον δουν ένα δελφίνι ή φάλαινα προσαραγμένο, να καλέσουν το πλησιέστερο λιμεναρχείο ή στον ΑΡΙΩΝ για να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές διάσωσής του. «Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και ν’ αρχίσει να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά κητώδη στις θάλασσες μας και όταν βρίσκονται ζωντανά στις ακτές ή νεκρά πρέπει να ακολουθούνται βασικά πρωτόκολλα για να μην ενοχλούνται. Αυτά οφείλουμε να τα προστατεύσουμε ώστε να συνεχίσουν να στολίζουν τις θάλασσες μας» προσθέτει η κ. Δρούγα.

Πηγή Φωτογραφιών: ΑΡΙΩΝ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απεγκλωβίστηκαν δύο ραμφοφάλαινες από παραλίες της Κέρκυρας

Φάλαινα Ζιφιός: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας – Θα οδηγηθεί σε καύση

Τραγική εξέλιξη: Εντοπίστηκε νεκρή η φάλαινα του Αλίμου στη Σαλαμίνα

Φάλαινα στον Άλιμο: Πολλά λάθη στην επιχείρηση διάσωσης, λέει η οργάνωση «Αρχιπέλαγος»

Στα ανοικτά αφέθηκε ελεύθερη η μικρή φάλαινα

Φάλαινα στον Άλιμο: Αγωνιώδεις προσπάθειες για να διασωθεί – Οι εκτιμήσεις των ειδικών (VIDEO)

«Αυτή τη στιγμή υποφέρει»: Τι συμβαίνει με τη φάλαινα που εντοπίστηκε στον Άλιμο -Τί είπε ο Αμυράς (VIDEO)

Φάλαινα φυσητήρας κολυμπά στην παραλία Αλίμου-Έχει τραυματιστεί και κινδυνεύει (VIDEO)

Αθήνα: Βρέθηκε φαλαινοειδές στη Βουλιαγμένη (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top