Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η παραχώρηση του νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Αναγεννήσεως 10, η «Βίλα Πετρίδη», στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας για έξι χρόνια, με δυνατότητα παράτασης.
Πριν ληφθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προηγήθηκε συζήτηση διάρκειας περίπου τριών ωρών, στην οποία τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση, ενώ διατυπώθηκαν και ενστάσεις.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στόχος της διοίκησης «ήταν να βρει αυτό το τόσο σημαντικό κτίριο μια σωστή χρήση και να προσφέρει μόνο ωφέλειες και όχι ζημίες για την πόλη και τον δήμο. Και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργήσαμε. Νομίζω ότι πάνω στο μίσος δεν οικοδομείται τίποτα υγιές. Όλοι κρατάμε τις μνήμες μας. Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα στη μνήμη και σε όποια ηθική ή υλική αξίωση”.
Οι φορείς
Όπως είπε ο καθηγητής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης, για να μην υπάρχουν προβλήματα στην συμφιλίωση θα πρέπει η διαδικασία να βασίζεται στην ισονομία.
Ο ίδιος τόνισε αρχικά πως ο πρώτος όρος του καταστατικού του ιδρύματος «είναι να αλλάξουμε την ιστορία μεταξύ μας και το δεύτερο είναι να ξεχάσουμε το δίκαιο αίτημα για αποζημιώσεις σε όσες ζημιές έγιναν στη διάρκεια της κατοχής και γιατί όχι την επιστροφή του δανείου που αναγκαστικά έδωσε η Ελλάδα στη ναζιστική Γερμανία για να κάνει τον πόλεμό της».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας – παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Βάγιας, τόνισε ότι η παραχώρηση της Βίλα Πετρίδη βρίσκεται σε αντίθεση με την προσπάθεια την επανόρθωση των γερμανικών αποζημιώσεων, που δεν διεκδικούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και που οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν. Συμπλήρωσε δε, ότι «μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, έχουμε χώρους βασανιστηρίων, ομαδικές εκτελέσεις, μεγάλες αποδράσεις, πείνα, μαχητικές διαδηλώσεις και τραγούδια της αντίστασης. Είναι στοιχεία της μαρτυρικής Θεσσαλονίκης και δεν πρέπει να αμβλυνθούν αυτές οι μνήμες».
Ο συν-γραμματέας Εθνικής Επιτροπής διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης, σημείωσε ότι «είναι ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας να μην επιτρέψουμε τη λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων. Δεν πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα υποτέλειας», τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πιο μαρτυρική πόλη μετά τη Βαρσοβία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ίδρυμα δεν έχει πραγματικό σκοπό τη συμφιλίωση της νεολαίας των δύο χωρών αλλά να εξυπηρετήσει τη γερμανική πολιτική.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης.
Η γενική γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, Μαρία Σαρηγιαννίδου, απατώντας σε όσα ειπώθηκαν νωρίτερα, ξεκαθάρισε ότι στόχος του ιδρύματος είναι η ενίσχυση και όχι η λήθη της ιστορικής μνήμης, ενώ σημείωσε ότι το ίδρυμα διοικείται από κοινού από τα υπουργεία που είναι αρμόδια για θέματα νεολαίας στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Πρόσθεσε δε, ότι στο Δ.Σ. του ιδρύματος συμμετέχουν επτά Έλληνες και επτά Γερμανοί. «Είναι στο χέρι μας να λειτουργήσει προς όφελος των δύο νεολαιών και μόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιπολίτευση
Όπως τόνισε, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, στην ουσία οι ανταλλαγές πολιτών διαφορετικών χωρών, αποτελούν τις μεγαλύτερες «γέφυρες» γνωριμίας και βοηθούν στην εδραίωση της αλληλεγγύης και της ειρήνης μεταξύ των λαών.
Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, έκανε λόγο για εγκατάλειψη της Βίλας Πετρίδη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον κάλεσε να απαντήσει για το πού θα στεγαστούν οι πολιτιστικές δράσεις του δήμου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, τόνισε ότι είναι υπέρ της ελληνογερμανικής συνεργασίας, ωστόσο, επισήμανε η Βίλα Πετρίδη δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς έχει στατικά και άλλα προβλήματα.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις σχετικά με τους σκοπούς του ιδρύματος.
Κατά της παραχώρησης της Βίλας Πετρίδη τάχθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακάς και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κωνσταντίνος Ξενόπουλος.
«Ύβρι για την ιστορία της πόλης», χαρακτήρισε την απόφαση ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», Κώστας Ξενόπουλος, τονίζοντας ότι ο χώρος θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από τον δήμο για πολιτιστικές δράσεις.
Αναλυτικά η πρόταση της απόφασης:
Α) Εγκρίνει τη δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση της ΒΙΛΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗ επί της οδού Αναγεννήσεως 10 που θα αποτελέσει την έδρα του Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ).
Β) Ορίζει ότι η χρονική διάρκεια της παραχώρησης ισχύει από την επομένη της υπογραφής του συμφωνητικού έως τις 31/12/2027 με δυνατότητα παράτασης με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Γ) Η αρχική υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας για την δωρεάν παραχώρηση θα συναφθεί με τον νόμιμο εκπρόσωπο του διμερούς διεθνούς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, ώστε να κατατεθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές για την απόδοση ΑΦΜ στο Ίδρυμα, με την επισήμανση ότι πρόκειται για υπό σύσταση φορέα ως προς την φορολογική του υπόσταση. Στη συνέχεια θα γίνει η επανυποβολή με τα φορολογικά στοιχεία του Ιδρύματος.
Δ) Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ) αναλαμβάνει όλες τις λειτουργικές δαπάνες που αφορούν στο κτίριο καθώς και τις δαπάνες συντήρησης του ακινήτου. Οι τυχόν επεμβάσεις, μεγάλης ή μικρής κλίμακας, στον ανωτέρω χώρο θα γίνουν από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ) σύμφωνα με την νομοθεσία και με την σύμφωνη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.
Ε) Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ) υποχρεούται να διαθέτει στην Β’ Δημοτική Κοινότητα τους χώρους του κτιρίου για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που αφορούν την νεολαία που θα πραγματοποιούνται εκτός ωρών λειτουργίας του Ιδρύματος.
ΣΤ) Δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου από αυτήν την παραχώρηση.
Ζ) Αναθέτει στον αντιδήμαρχο την υπογραφή του σχετικού παραχωρητηρίου.