Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με την covid-19, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις τιμές της ενέργειας, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προσκλητήρια επιστολή του προέδρου Σαρλ Μισέλ προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Βεβαίως, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και θα αξιολογήσουν ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της αύξησης των τιμών.

Για τον covid-19, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά την επιδημία και τα εμβόλια και θα ανταλλάξει απόψεις για τα διδάγματα που αντλήθηκαν σχετικά με τις στρατηγικές εμβολιασμού. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με τις προσπάθειες συντονισμού και ετοιμότητας, θα ασχοληθούν με το θέμα της διεθνούς αλληλεγγύης και θα εξετάσουν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε εμβόλια για όλους.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν θέματα όπως η πρόοδος όσον αφορά το ψηφιακό θεματολόγιο και τους βασικούς νομοθετικούς φακέλους, καθώς και η σημασία της ψηφιακής συνδεσιμότητας και των παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων.

Για τη μετανάστευση θα αξιολογηθεί η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2021 ενώ αναφορικά με το εμπόριο θα γίνει στρατηγική συζήτηση με θέμα την εμπορική πολιτική της ΕΕ.

Θα εξεταστούν επίσης οι προετοιμασίες για σημαντικές επικείμενες συνόδους κορυφής (COP26, COP15 για τη βιοποικιλότητα) και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Λόγω εμβολιασμού αποφύγαμε 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε Μ.Ε.Θ. και 5.530 διασωληνώσεις

Επιστημονική μελέτη με την οποία αποδεικνύονται με στοιχεία τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στην χώρα μας παρουσίασε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας. Ανάλυση που έγινε για να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και να διαλυθούν παρερμηνείες σχετικά με το όφελος του εμβολίου. Από τα στοιχεία της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έναρξη του εμβολιασμού μέχρι τις 11 Οκτωβρίου προκύπτει ότι:

-Λόγω εμβολιασμού έχουμε 8.413 λιγότερους θανάτους, 5.561 λιγότερες νοσηλείες σε Μ.Ε.Θ. και περίπου 5.530 διασωληνώσεις. Εάν είχαμε εμβολιασμό 95% του πληθυσμού μας σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους.

-Η αποτελεσματικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους ανεξαρτήτως ηλικίας έναντι θανάτου από κορονοϊό είναι της τάξεως του 91%, δηλαδή 11 φορές παραπάνω μείωση του κινδύνου.

-Η αποτελεσματικότητα ανά συγκεκριμένο εμβόλιο σε σχέση με τους θανάτους για τους πλήρως εμβολιασμένους με το εμβόλιο της Pfizer είναι στο 90%, με το Moderna στο 97%, με το AstraZeneca στο 94%, ενώ υπολείπεται ελαφρά το Johnson & Johnson.

-Η αποτελεσματικότητα συνολικά σε επίπεδο νοσηλείας σε Μ.Ε.Θ., για όλο τον ενήλικο πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό, είναι της τάξεως του 95%, είναι το 1/20 σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δηλαδή 20 φορές μείωση κινδύνου στους εμβολιασμένους. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα για τους ατελώς εμβολιασμένους φτάνει στο 76%. Είναι εξαιρετικά υψηλή η αποτελεσματικότητα για όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του Johnson & Johnson.

-Στην προ Δέλτα περίοδο σε σχέση με τις Μ.Ε.Θ., η αποτελεσματικότητα φτάνει το 97% για τους πλήρως εμβολιασμένους ανεξαρτήτως εμβολίου, ιδιαίτερα και για τη μετά Δέλτα περίοδο κυμαίνεται από 91% για το Johnson & Johnson μέχρι 98% για το εμβόλιο της Moderna.

Είναι γεγονός -όπως επισήμανε ο Καθηγητής- ότι όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, εμφανίζονται κρούσματα της νόσου και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό.

Ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 6.500.000.000 δόσεις. Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν το όφελος για τη δημόσια υγεία από την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στις μεγάλες, που κινδυνεύουν περισσότερο. Ενόψει της χειμερινής περιόδου στην οποία αναμένεται να αυξηθεί η κυκλοφορία τόσο του ιού όσο και άλλων αναπνευστικών ιώσεων η ανάγκη ενίσχυσης εμβολιαστικής προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντική. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου. Και η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη. Άλλες χώρες ήδη μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα το οποίο θα το δούμε και στην χώρα μας με την εποχικότητα. Η Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34% αντιμετωπίζει ένα τεράστιο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από απώλειες, που ξεπερνούν τους 500 ανθρώπους ανά ημέρα. Η Ρωσία με 34% περίπου του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο είχε πάνω από 1.000 θανάτους σε μία ημέρα.

Υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στα Πανεπιστήμια

Όπως αποδεικνύεται, η ακαδημαϊκή κοινότητα ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα του εμβολιασμού και συμβάλλει αποτελεσματικά στη λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών, έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις (ή έχουν νοσήσει) το 74,79%. Με μία δόση (ή νοσήσαντες) το 78,64%. Σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα το ποσοστό εμβολιασμένων (και νοσησάντων) φοιτητών ξεπερνάει το 90%. Στους καθηγητές, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις (ή νοσήσαντες) είναι πάνω από το 92% και το συνολικό προσωπικό είναι 89%.

Δεν αλλάζουν οι στόχοι για μείωση των ρύπων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση είχε χθες με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Τζέφρι Σακς, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens ESG & Climate Crisis Summit», που διοργάνωσε «Η Καθημερινή» αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα. Αναφερόμενος στους στόχους για την μείωση των ρύπων ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν εκδηλωθεί η πανδημία και πριν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των συλλογικών εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030. Πρόκειται για μία τολμηρή απόφαση. Σκοπεύουμε να παραμείνουμε σε αυτό το μονοπάτι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επί του παρόντος βιώνουμε σημαντική αναστάτωση στην αγορά φυσικού αερίου. Έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που θα έχει αυτή η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αλλά δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Πρέπει να είμαστε τολμηροί και φιλόδοξοι, εάν θέλουμε να φτάσουμε τον στόχο μας για μείωση των εκπομπών κατά 55%. Θα εκπονηθεί ένα τελικό σχέδιο που θα υποβληθεί στην Επιτροπή -το νέο μας εθνικό σχέδιο για την ενέργεια- το οποίο θα περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με το πώς θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι το 2030».

Πρόταση του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ναυτιλία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας: «Έστειλα μία επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής όπου παρέθεσα τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία. Πιστεύω ότι οι Έλληνες εφοπλιστές θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της έρευνας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από πηγές ενέργειας με βάση τον άνθρακα… Η ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου ή ενδεχομένως και ενός ταμείου που θα επενδύει σε καινοτόμες ιδέες γύρω από την απεξάρτηση της ναυτιλίας από πηγές με βάση τον άνθρακα είναι μια λογική προσέγγιση από την πλευρά της ελληνικής ναυτιλίας… Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή τη συζήτηση δίχως να το κάνουμε «αμυντικά»: Αναγνωρίζοντας ότι η ναυτιλία ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, θα πρέπει να καινοτομήσουμε σε τεχνολογικό επίπεδο, να συνεργαστούμε με τους μεγάλους παίκτες, τους μεγάλους κατασκευαστές κινητήρων, τα μεγάλα ναυπηγεία.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι εφοπλιστές μας θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση… Αυτό που δεν θα δεχτώ, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι να μην συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το αποτύπωμα της ναυτιλίας μας είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τη συμβολή μας στο ευρωπαϊκό Α.Ε.Π.. Οπότε αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη».

Σημειώνεται ότι η ελληνική ναυτιλία ελέγχει πάνω από το 50% του εμπορικού στόλου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη Δευτέρα δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο του δακτυλίου. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο δακτύλιο εναλλάξ σύμφωνα με το καθεστώς μονά-ζυγά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους. Εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν καθημερινά στο δακτύλιο ανεξάρτητα από τον αριθμό τους δύο βασικές κατηγορίες

-Πρώτον οι τύποι των «καθαρών» οχημάτων, δηλαδή, τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα από κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και τα Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2.

-Και δεύτερον όσοι έχουν άδεια δακτυλίου. Εκεί υπήρχαν πάρα πολλές εξαιρέσεις οι οποίες θα εκλογικευθούν και οι άδειες θα μειωθούν στο μισό.

Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν τόσο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι.

Δεν υπάρχει θέμα διοδίων στο κέντρο της Αθήνας

Θέμα διοδίων στο κέντρο της Αθήνας, είχε τεθεί από συγκοινωνιολόγους σε μία ομάδα εργασίας και αφορούσε σε ένα περιβαλλοντικό τέλος διέλευσης. Όπως τόνισαν, ωστόσο χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης δεν τίθεται ζήτημα επιβολής διοδίων και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εφαρμοστεί κανένα τέλος διέλευσης. Αυτό που προωθείται είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος στην Αθήνα, με την συμμετοχή όλων των φορέων και όλων των υπουργείων. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας: Ένα Παρατηρητήριο που θα «ομογενοποιήσει» δράσεις και αποφάσεις για την κίνηση και μια τεχνική ομάδα που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του δακτυλίου.

Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ε.Ε. καταγράφεται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα -σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα- κατέγραψε τον Σεπτέμβριο, πληθωρισμό 1,9%, ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έφτασε το 3,4% και στην Ε.Ε. το 3,6%. Αυτό σημαίνει όπως εξηγούν πηγές, ότι η χώρα μας έχει πληθωρισμό κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και συγκεκριμένα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα της Ε.Ε. με το χαμηλότερο πληθωρισμό μετά την Μάλτα και την Πορτογαλία.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι πανευρωπαϊκό και πολύ σοβαρότερο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απ΄ ό,τι στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην Γερμανία ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 4,1%, ενώ στην Ισπανία, την Σλοβακία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχία και την Βουλγαρία ήταν στο 4%.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ