Σύλλογος Δρομέων Υγείας: Παραμένει σε κίνδυνο το Σέιχ Σου – Διάσπαρτη καύσιμη ύλη

Σύλλογος Δρομέων Υγείας: Παραμένει σε κίνδυνο το Σέιχ Σου – Διάσπαρτη καύσιμη ύλη

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα μας, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στο Σέιχ Σου – Τι αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης – “Καθαρίστηκαν μόνο 3.000 στρέμματα από τα 20.000 που είχαν υλοτομηθεί – Διάσπαρτη καύσιμη ύλη”

Οι τόνοι από διάσπαρτα δέντρα που κατέστρεψε το φλοιοφάγο έντομο, οι εστίες από ξηρά κλαδιά, σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά που συνεχίζουν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Σέιχ Σου, εξακολουθούν να προκαλούν αγωνία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που την τελευταία εβδομάδα έχουν συγκλονιστεί βλέποντας την πύρινη λαίλαπα να σαρώνει στο πέρασμά της διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και στους ανθρώπους που καθημερινά βρίσκονται στο δάσος και γνωρίζουν καλά κάθε σημείο.

Μπορεί ο καθαρισμός του μεγάλου περιαστικού δάσους να συνεχίζεται από τα μέσα Ιουνίου και να έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημαία τα οποία ήταν επικίνδυνα, όμως το Σέιχ Σου συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού στο εσωτερικό του υπάρχει μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που μπορεί να αποβεί μοιραία για εκδήλωση πυρκαγιάς. “Δυστυχώς, ο καθαρισμός έγινε μόνο στα 3.000 στρέμματα από τα συνολικά 20.000 που έχουν υλοτομηθεί”, λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας, Δημήτρης Λαμπρινίδης, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του.

Διαβάστε επίσης: Αυτοψία GRTimes στο Σέιχ Σου – Περιπολίες, υδροφόρες και απαγόρευση κυκλοφορίας (VIDEO)

“Δεν έχουν καθαριστεί περίπου 15.000 στρέμματα του δάσους και υπάρχει τεράστια καύσιμη ύλη. Ακόμα και γύρω από τα καμένα, υπάρχουν στοίβες από ξηρά κλαδιά και κορμούς τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί, κάτι που μετατρέπει το Σέιχ Σου σε μια εν δυνάμει ως ‘μπαρουταποθήκη'”, επισημαίνει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο καθαρισμός του περαστικού δάσους να συνεχιστεί και να μη σταματήσει σε λίγες μέρες που λήγει η σχετική σύμβαση. Ο ίδιος, μάλιστα, θίγει το γεγονός, ότι ο καθαρισμός ξεκίνησε μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η κατάσταση να κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. “Μόλις προχθές έγινε ο καθαρισμός μερικών δασικών δρόμων για να κινούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και, επίσης, μερικών αντιπυρικών ζωνών. Αυτά θα έπρεπε προφανώς να έχουν γίνει από τον Μάιο. Ακόμα, αμφιβάλλω αν οι κρουνοί της πυροσβεστικής και οι δεξαμενές έχουν νερό και ότι σε περίπτωση που χρειαστεί δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα όπως στην Εύβοια και την Αττική”, σημειώνει.

Σχετικά με τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο περιαστικό δάσος, ο κ. Λαμπρινίδης επισημαίνει ότι είναι μόνο τέσσερις, βρίσκονται γύρο από τα παρατηρητήρια και στο υδραγωγείο και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθεί η έκταση των 30.000 στρεμμάτων.

Απαγόρευσαν την είσοδο σε εθελοντές

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι, όπως καταγγέλλει ο κ. Λαμπρινίδης, ότι τις τελευταίες ημέρες που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4 σχετικέ με εκδήλωση πυρκαγιάς, οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του συλλόγου που γνωρίζουν καλά το δάσος και ήθελαν να βοηθήσουν εθελοντικά για την προστασία του. “Αρνούνται την συνεργασία. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και αυτό που γίνεται είναι εντελώς παράλογο. Από τη στιγμή που το δάσος είναι κλειστό σε πεζοπόρους, δρομείς και ποδηλάτες, είναι πιο εύκολο κάποιος κακοπροαίρετος να μπει μέσα από κάποια αφύλακτη είσοδο και να μην τον εντοπίσει κανένας. Θα μπορούσαν να έχουν έλεγχο στις εισόδους και όχι να κλείσουν το δάσος”, επισημαίνει, σημειώνοντας ότι οι εθελοντικές ομάδες που περιφρουρούν το Σέιχ Σου δε μπορούν να κάνουν συνέχεια περιπολίες και να γυρίζουν στα μονοπάτια, καθώς είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικό, ωστόσο, θα μπορούσαν να το αναλάβουν τα μέλη του συλλόγου.

Σημειώνεται ότι, η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, με την οποία συνεργάζεται ο σύλλογος, έχουν επισημάνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και στους συναρμόδιους φορείς την κατάσταση που έχει περιέλθει το περαστικό δάσος προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ