Τεράστια η ζημιά στις μυδοκαλλιέργειες–Τι συνέβη και ποιο είναι το τρίπτυχο σωτηρίας

Τεράστια η ζημιά στις μυδοκαλλιέργειες–Τι συνέβη και ποιο είναι το τρίπτυχο σωτηρίας

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Αβοήθητοι παρά τη μεγάλη καταστροφή παραμένουν οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου “Ποσειδών” του δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνου Βερβίτη που μιλά στο GRTimes. Κατά βάση από την Ισπανία τα μύδια που διατίθενται στα εστιατόρια. Ποιοί είναι οι τρόποι πρόληψης ανάλογων φαινομένων.

Στα αζήτητα έχουν τεθεί οι προσπάθειες των μυδοκαλλιεργητών για εκτενή μέτρα, έπειτα από την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε φέτος στις καλλιέργειες μυδιών του Θερμαϊκού Κόλπου. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 50% της φετινής παραγωγής καθώς επίσης και την καταστροφή κατά 90% του γόνου που είχε τοποθετηθεί για το 2022.

Ο πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» του Δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνος Βερβίτης μιλάει στο GRtimes.gr για τις τραγικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε όλο τον οργανισμό της μυδοκαλλιέργειας, εφόσον δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Από την πλευρά μας περιμένουμε από την κυβέρνηση είτε να παρθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τις μυδοκαλλιέργειες είτε να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλιώς θα υπάρξουν κινητοποιήσεις μέσα στον χειμώνα. Η ΠΚΜ μας έχει υποστηρίξει, οπότε το βάρος πέφτει στη κυβέρνηση. Μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη περί του θέματος και έχουν περάσει 2-3 μήνες από τότε».

Ένταξη του κλάδου στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ

Επιπλέον, εκτός από τα μέτρα στήριξης του κλάδου, ακόμη ένα πάγιο αίτημα -σύμφωνα με τον κ. Βερβίτη- είναι η ένταξη του επαγγελματικού κλάδου στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μην θεωρούνται οι μυδοκαλλιέργειες, «υψηλού ρίσκου».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μυδοκαλλιέργεια φέρνει περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ εισόδημα στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Ωστόσο η μισή παραγωγή φέτος χάθηκε και οι πιο ευνοϊκές προβλέψεις «βλέπουν» ένα 5%-10% του γόνου να έχει σωθεί για το καλοκαίρι του 2022. Επίσης, τα μύδια που προμηθεύονται τα μαγαζιά αυτή τη στιγμή είναι εισαγωγής και κατά βάση από την Ισπανία. «Μύδι από τον Θερμαϊκό σε εστιατόρια και ταβέρνες δεν υπάρχει ούτε ένα κιλό, ενώ λόγω των συνθηκών πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Και άλλες χρονιές δεχθήκαμε πλήγματα, αλλά φέτος ήταν κάτι τρελό. Καλλιεργούμε εδώ και 30 έτη περίπου και τέτοιες θερμοκρασίες δεν έχουμε ξανασυναντήσει» συμπληρώνει ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βερβίτη, η καταστροφή έφερε στο «φως» μία σωρεία προβλημάτων στις επιχειρήσεις των μυδοκαλλιεργειών στη Βόρειο Ελλάδα, όπου η στήριξη της πολιτείας είναι επιτακτικής ανάγκης προκειμένου να δοθούν λύσεις και να ξεπεραστεί η φετινή οικονομική κρίση, με στόχο την καλλιέργεια του 2023.

Το τρίπτυχο της σωστής καλλιέργειας μυδιών

Από την άλλη μεριά, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Βασίλειος Μιχαηλίδης που εξειδικεύεται στον Τομέα της Ζωολογίας μιλάει στο GRTimes.gr για το τρίπτυχο της επιτυχίας μιας σωστής καλλιέργειας μυδιών, ενώ εξηγεί πώς επηρεάστηκαν τα μύδια, αλλά και τα εκτενή μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν για να αποφευχθεί η μαζική καταστροφή τους.

«Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν είχαν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, αλλά και το γεγονός ότι η κατάσταση της υπερθέρμανσης εντείνει τέτοια φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή και το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρονιά, ωστόσο ποτέ δεν σημειώθηκαν τόσο έντονα φαινόμενα. Όταν μιλάμε για μυδοκαλλιέργειες δεν είναι θέμα μόνο των καλλιεργητών, αλλά και της πολιτείας» σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή, λείπουν τα έγκαιρα μέτρα διαχείρισης, σαν μία στρατηγική ελέγχου της κατάστασης των μυδοκαλλιεργειών. Πρώτα επιστήμονες, μετά μυδοκαλλιεργητές και στο γενικό σύνολο η πολιτεία είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα.

Τα μέτρα για την αποφυγή πανομοιότυπων καταστροφών:

– Συνεχείς έλεγχος των μυδοκαλλιεργειών

– Να υπάρχει εκτενής μέτρηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και των ρευμάτων

– Ειδικοί αισθητήρες (υπάρχουν σε μερικά σημεία)

– Να μεταφέρονται οι μυδοκαλλιέργειες σε βαθύτερα νερά, αλλά σε συγκεκριμένους μήνες του έτους και όχι με βάση την θερμοκρασία της θάλασσας στην επιφάνεια.

Για να δημιουργηθούν όλα αυτά και να βρίσκεται «καταφύγιο» για τα μύδια όταν υπάρχει ανάγκη, θα πρέπει το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι πάντα στην ατζέντα της πολιτείας, επειδή το πρόβλημα δεν είναι περιβαλλοντικό, αλλά οικονομικό σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ακόμη ένα πρόβλημα, είναι ότι στον Θερμαϊκό Κόλπο εκτός από το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο υπάρχει ρύπανση και παθογόνοι οργανισμοί που αναπτύσσονται εξαιτίας των θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν κι αυτά με τη σειρά τους τα μύδια.

«Οι θαλάσσιοι οργανισμοί εκτίθενται σε μία πληθώρα στρεσογόνων παραγόντων και όχι ενός, με αποτέλεσμα να μειώνουν αισθητά την ανθεκτικότητα και την ποιότητα των μυδοκαλλιεργειών. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω για μην επαναληφθούν παρόμοια θέματα» επισημαίνει στο GRtimes.gr ο κ. Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γιατί παραλίες Καβάλας και Θερμαϊκού γέμισαν νεκρά μύδια

Νεκρά ψάρια ξέβρασε παραλία στην Χαλκιδική – Ίδιο φαινόμενο με μύδια στην Καβάλα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top