Τεράστιες καθυστερήσεις στα νέα διόδια Λαγκαδά – Σερρών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τεράστιες καθυστερήσεις στα νέα διόδια Λαγκαδά – Σερρών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Τεράστιες ουρές σημειώνονται τις τελευταίες δύο μέρες στην περιοχή του Λαγκαδά με το άνοιγμα των παράπλευρων διοδίων «Λαγκαδά – Σερρών». Έντονος είναι ο προβληματισμός των πολιτών που κινούνται σε καθημερινή από τον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά και των επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι κάνουν λόγο για μείωση της αγοραστικής κίνησης και τεράστιες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.

Τα νέα διόδια βρίσκονται σ’ ένα σημείο του δρόμου (σ.σ. Θεσσαλονίκης -Καβάλας μετά το Δερβένι, στον κόμβο των Σερρών)  όπου οι οδηγοί μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες μέχρι 130 χλμ/ώρα, με αποτέλεσμα να «πέφτουν» απότομα στον συγκεκριμένο σταθμό διοδίων που έχει τοποθετήσει η Εγνατία Οδός ΑΕ. Πρόκειται για τον πλευρικό Σταθμό του κλάδου 3 του Κόμβου Λαγκαδά (κατεύθυνση προς Σέρρες).

Όπως εξήγησε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης τα διόδια βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και δύο μέρες, ενώ οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι πολλαπλές και έντονες: «Υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του δήμου, καθυστερούν την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνουν την αγοραστική κίνηση σε μία περιοχή που είναι ήδη σχετικά υποβαθμισμένη. Μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει η τοποθέτηση των συγκεκριμένων διοδίων», εόπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη ότι τέτοια κίνηση είναι λάθος αυτή χρονική περίοδο, διότι λόγω καλοκαιριού η κίνηση είναι αυξημένη και δημιουργούνται τεράστιες καθυστερήσεις για τους οδηγούς. «Το καλοκαίρι τα διόδια έπρεπε να μείνουν ελεύθερα, γιατί η κίνηση διπλασιάζεται αυτή την περίοδο. Είναι ανεπίτρεπτο ότι μπήκαν διόδια τώρα και λειτουργεί μόνο η μία λωρίδα, από τις δύο. Σκεφτείτε ότι δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος για την Εγνατία Οδό με βάση το κόστος δημιουργίας των πλευρικών διοδίων Λαγκαδά – Σερρών».

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Λαγκαδά, Σταύρος Βαρβαρίδης, προσθέτει την έντονη αγανάκτηση των επαγγελματιών της περιοχής: «Το παράδοξο είναι ότι έφτιαξαν διόδια σ’ έναν δήμο 40 χιλιάδων κατοίκων και μάλιστα σε ένα σημείο όπου δεν είναι για έξοδο σε διεθνή δρόμο, αλλά για τοπικές οδούς».

Προβληματισμός υπάρχει και για τη μελλοντική μείωση της αγοραστικής κίνησης, με τους πολίτες των γύρω περιοχών να προτιμούν άλλες περιοχές, πιο προσβάσιμες από τον δήμο Λαγκαδά σύμφωνα με τον κ. Βαρβαρίδη. «Μειώνεται η αγοραστική δύναμη της αγοράς, διότι από Λαγκαδά προς Θεσσαλονίκη εκατοντάδες πολίτες μπορεί να περάσουν τα διόδια 2-3 φορές την ημέρα για να μετακινηθούν στην εργασία τους». 

Το μεγάλο πρόβλημα των συγκεκριμένων διοδίων είναι ότι λειτουργεί μόνο ένα ταμείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι τιμές στα παράπλευρα διόδια «Λαγκαδά – Σερρών»

Δίκυκλα, Τρίκυκλα: 0,20 ευρώ
Ελαφρά Οχήματα: 0,30 ευρώ
Φορτηγά, λεωφορεία και οχήματα με λιγότερου από 4 άξονες: 0,80 ευρώ
Φορτηγά και άλλα οχήματα με περισσότερους από 4 άξονες: 1,10 ευρώ

Εναλλακτική λύση χωρίς να πληρώσετε τα διόδια

Υπάρχει ένας κάθετος δρόμος από την Λητή, στο ίδιο σημείο, όπου οι πολίτες παρακάμπτουν τα διόδια. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι οικονομικό, αλλά ψυχολογικό, διότι οι καθυστερήσεις σε ώρες αιχμής κρατούν πάνω από 10 λεπτά με τη λειτουργία μόνο ενός σταθμού».

Άνοιξαν… βιαστικά

Ο κ. Ταχματζίδης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των πολιτών του δήμου Λαγκαδά και των γύρω περιοχών στον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού, Γιώργο Κωνσταντόπουλο καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. «Τους έθεσα το ζήτημα, ζητώντας να δοθεί άμεση λύση σ’ ένα πρόβλημα με το οποίο δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε σε αυτή την περίοδο», είπε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών στα διόδια σε μελλοντικό χρόνο, ενώ όπως -είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr- τα διόδια άνοιξαν «βιαστικά» διότι ήταν μία απόφαση που είχε παρθεί πριν 5 χρόνια και θεωρούνταν προαπαιτούμενο για την πώληση της Εγνατίας Οδού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ανοίγουν οι φάκελοι με τα νομιμοποιητικά έγγραφα και τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων αναδόχων για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Επίσης ανοίγει η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγνατία Οδός: Τον Αύγουστο ο ανάδοχος- ανοίγουν οι προσφορές

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του GRTimes.gr:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top