«Θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους» λένε οι αγρότες – Με λεωφορεία στην Αθήνα

«Θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους» λένε οι αγρότες – Με λεωφορεία στην Αθήνα

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Στο απροχώρητο φέρεται πως έχει φτάσει η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στις αποζημιώσεις χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο GRTimes.gr πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα.

Μαζική κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου για τις 5 Απριλίου στην Αθήνα, συντονίζεται από εκατοντάδες Αγροτικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των προϊόντων τους, που «χτυπήθηκαν» από τις συνεχόμενες κακοκαιρίες.

Θέμα επιβίωσης οι αποζημιώσεις για τους αγρότες

«Το συλλαλητήριο θα γίνει κανονικά, εκτός κι αν πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις που μας έχει δώσει η ίδια η κυβέρνηση. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός. Βιώσαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά και κυρίως στο οικονομικό κομμάτι. Δεν είναι μόνο ότι ανέβηκαν τα κοστολόγια και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στη δουλειά, αλλά το ότι καταστράφηκαν εμπορικά οι παραγωγές μας, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε καθόλου χρήματα»  ανέφερε στο GRTimes.gr το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος», Θωμάς Σιμούλης.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει θέμα επιβίωσης και μοναδικός στόχος είναι να ζουν αξιοπρεπώς οι οικογένειές τους. «Υπάρχει θέμα επιβίωσης και μόνος μας στόχος είναι να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Αναγνωρίζω τα προβλήματα του υπουργείου, έδωσε όμως κάποιες υποσχέσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιήσει τίποτα. Τα μηνύματα που «παίρνουμε» απ’ όλη τη χώρα είναι εκατοντάδες από τους αγρότες. Πλέον δεν «πάει» άλλο! Στόχος μας είναι να μιλήσουμε απευθείας με τον πρωθυπουργό, μήπως δοθεί μία λύση».

Παράλληλα, στο συλλαλητήριο της 5ης Απριλίου στην Αθήνα θα συμμετάσχουν αγρότες απ’ όλη την επικράτεια και με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της χώρας.

«Συλλαλητήριο στην Αθήνα με λεωφορεία και εκλογές με τρακτέρ στους δρόμους»

«Η κυβέρνηση μας εμπαίζει από τον Σεπτέμβριο, διότι τότε αναδείχθηκε το πρόβλημα. Ειδικά οι καστανοπαραγωγοί είχαν τεράστιο ζήτημα, λόγω μύκητα της περιοχής, όμως δεν είναι μόνο αυτοί. Μας πάνε από δεκαήμερο σε δεκαήμερο και πραγματικά δεν γνωρίζουμε πότε θα αποζημιωθούμε» λέει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μελίβοιας, Χρήστος Ρήγας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα η μόνη «διέξοδος» είναι το συλλαλητήριο στην Αθήνα, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα από τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

«Οι καλλιέργειες έχουν σταματήσει, ουσιαστικά «πάγωσαν» τα πάντα. Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε τις περσινές υποχρεώσεις μας και γι’ αυτό τον λόγο θα βάλουμε λεωφορεία για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, διότι πιστεύουμε πως οι αγρότες έχουν αγανακτήσει. Δεν υπάρχει άλλη «διέξοδο» και μάλλον θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους» προσθέτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μελίβοιας.

«Ζητάμε κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί»

Επιπροσθέτως, κατά το μέλος της επιτροπής των μπλόκων και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, Μαρούδα Ρίζο, ο πρωτογενής τομέας ζητάει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων, διότι αφορά ένα μεγάλο αριθμό παραγωγών της Ελλάδας.

«Είχαν δεσμευτεί πως οι αγρότες θα αποζημιωθούν για τα προϊόντα, αλλά ενώ ανακοινώθηκαν κάποια ποσά, δεν έχει πάρει κανένας τίποτα. Να μπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στις αποζημιώσεις και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα προχωρήσουμε σε συλλαλητήριο και ταυτόχρονα  θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στην ουσία ζητάμε κάτι, το οποίο έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, γιατί αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών. Θα μπουν λεωφορεία για μαζική κινητοποίηση από τις περιοχές που τα προϊόντα τους καταστράφηκαν» σημειώνει στην τοποθέτησή του, το μέλος της επιτροπή των μπλόκων.

Τι ζητούν οι αγρότες

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη και πρέπει να καλύπτουν όλους τους Νομούς της χώρας.
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α.)
  • Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72€/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76εκ ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αγρότες: Στο ΦΕΚ το θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης – Τα κριτήρια επιλογής

Οικονόμου για υποσχέσεις Τσίπρα στους αγρότες: «Όση αξία είχαν εκείνα που υποσχόταν το 2013, άλλη τόση έχουν αυτά που υπόσχεται τώρα»

Το πακέτο των 7 παρεμβάσεων για συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες – Τι ανακοινώθηκε (VIDEO)

Γ. Οικονόμου: Παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο για συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες

Μητσοτάκης από Φλώρινα: Το μεσημέρι τα μέτρα στήριξης για αγρότες & συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση

Λάρισα: Στις επάλξεις οι αγρότες-Τα κάστανά τους στους δρόμους πέταξαν οι παραγωγοί (VIDEO)

«Στα κάγκελα» οι αγρότες λόγω του ΑΤΑΚ-Βγήκαν τα τρακτέρ στην Επανομή (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top