Θεσσαλονίκη: Δεν ευθύνεται το φλοιοφάγο για τις κουκουναριές που ξεράθηκαν

Θεσσαλονίκη: Δεν ευθύνεται το φλοιοφάγο για τις κουκουναριές που ξεράθηκαν

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Δεν προκλήθηκε από το φλοιοφάγο έντομο το πρόβλημα στις 18 κουκουναριές που έχουν ξεραθεί κατά μήκος της διαδρομής στη Νέα Παραλία.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από την κοπή της ξεραμένης κουκουναριάς που έγινε σήμερα το πρωί και την εξέταση που ακολούθησε, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, σημειώνοντας πως από ότι φαίνεται, το πρόβλημα οφείλεται σε μια αναερόβια κατάσταση η οποία δημιουργείται μέσα στις τσιμεντένιες δενδροδόχους.

Μάλιστα, το γεγονός ότι το φλοιοφάγο έντομο δεν ευθύνεται για τις 18 κουκουναριές που ξεράθηκαν, από τις συνολικά 660 που υπάρχουν κατά μήκος της Νέας Παραλίας, πιστοποιεί και ο επί σειρά ετών συνεργάτης του δήμου, Δημήτρης Αβτζής, διδάσκων στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

Θυμίζουμε ότι, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο από τον αρχιτέκτονα της Νέας Παραλίας, Πρόδρομο Νικηφορίδη, όπου απεικονίζονταν δέντρα που έχουν ξεραθεί και αναφερόταν ότι αυτά έχουν πληγεί από το φλοιοφάγο έντομο που αποδεκατίζει το Σέιχ Σου.

“Έχουμε 660 κουκουναριές και τις φυλάγουμε ως κόρη οφθαλμού”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα δένδρο το οποίο μπορεί να ευδοκιμεί κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά έχει πάρα πολλά προβλήματα αν οι βάσεις οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα δεν είναι στεγανές και έχουν υφάλμυρο νερό από κάτω. “Εμείς, παρόλα αυτά, επειδή γνωρίζουμε ότι είναι σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον τις προσέχουμε πάρα πολύ. Οι 18 που έχουμε χάσει, είναι πάρα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τις 660 που έχουμε και, μάλιστα, είναι πιο κάτω του φυσιολογικού, πράγμα πολύ θετικό που έχουμε μόνο τόσο λίγες απώλειες”, σημειώνει.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, για κάθε κουκουναριά η οποία έχει ξεραθεί, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, γίνεται εξέταση από τον κ. Αβτζή σχετικά με την αιτία και υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία. “Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει φλοιοφάγο έντομο και καμία κουκουναριά δεν νεκρώθηκε από φλοιοφάγο”, ξεκαθαρίζει ο κ. Δημητριάδης, με γνώμονα τα διαθέσιμα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κανένα φλοιοφάγο δεν έχει επιτεθεί στις κουκουναριές και θέλοντας να δώσει τέλος στην παραπληροφόρηση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, η διοίκηση του δήμου έχει ήδη εντάξει σε νέα εργολαβία του δήμου Θεσσαλονίκης την αγορά συνολικά 25 κουκουναριών από την Ιταλία, ώστε να υπάρχει και απόθεμα ενώ κάποιες από αυτές εξετάζεται το ενδεχόμενο να φυτευτούν και σε άλλα σημεία. Ακόμα, μέσα στην νέα εργολαβία υπάρχει ένα μεγάλο ποσό το οποίο αφορά το φυτικό υλικό κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Παράλληλα, όπως έξηγεί ο κ. Δημητριάδης, έχουν προχωρήσει προς επίλυση προβλήματα που αφορούσαν το υδραυλικό σύστημα της παραλίας, με τα περισσότερα να υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει και όλες οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και στα πάρκα, καθώς “πλέον υπάρχει άρδευση η οποία είναι απρόσκοπτη από την ΕΥΑΘ και άρα δε φοβόμαστε πλέον και μπορούμε να ξανά βάλουμε το φυτικό υλικό το οποίο είχαμε χάσει, ουσιαστικά, τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top