Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για την ΕΒΕ – “Αποκλείονται χιλιάδες μαθητές” (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για την ΕΒΕ – “Αποκλείονται χιλιάδες μαθητές” (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Για χιλιάδες μαθητές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλά μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις, ωστόσο, δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν τελικά σε μία σχολή της επιλογής τους λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που ισχύει από φέτος, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ζητώντας να καταργηθεί η ΕΒΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως αναφέρουν, οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά καθώς, πέρα από το διάβασμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, κλήθηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν, ενώ την ίδια ώρα, αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι να αποκλείονται από τις επιλογές τους.  “Από την αρχή της ψήφισης του νομοσχεδίου, είχαμε δηλώσει ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στους μαθητές, αυτό φαίνεται και τώρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν άκουσε τις φωνές των γονιών αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας” τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς, σημειώνοντας ότι “αυτή τη στιγμή βλέπουμε μαθητές που έχουν αρκετά υψηλές βαθμολογίες να μη μπορούν να μπουν στις σχολές που επιθυμούν”.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει το “εδώ και τώρα” το σύνολο των γονιών και να μην εφαρμοστή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τις σχολές καθώς περίπου 22.000 μαθητές πανελλαδικά θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως είπε η Αλεξία Μελετλίδου, η οποία έδωσε φέτος πανελλήνιες εξετάσεις με στόχο να περάσει στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ, “ενώ έχω γράψει συνολικά 20.227 μόρια, έχω ξεπεράσει την περσινή βάση κατά 2.500 περίπου μόρια, δεν περνάω στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ για 0,03 λόγω της ΕΒΕ στο ελεύθερο σχέδιο”. Πρόσθεσε δε, ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ενώ η ίδια σκέφτεται να σπουδάσει στα Ιωάννινα, ωστόσο, δε θέλει να επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς της.

«Μπορώ να πάω στην αντίστοιχη σχολή των Ιωαννίνων, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνω οικονομικά την οικογένειά μου και μάλιστα χωρίς νόημα εφόσον κάλλιστα θα μπορούσα να έχω περάσει στην πόλη που μένω», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ειδικά φέτος, με όσα ζήσαμε με την καραντίνα και την τηλεεκπαίδευση, ένα τέτοιο μέτρο και μάλιστα όταν το σχέδιο δεν διδάσκεται στο σχολείο».

Σαν “κεραυνός εν αιθρία” έπεσε στα παιδιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εφαρμόζεται από φέτος, ανέφερε η Άννα Σιαννίδου, μητέρα μαθήτριας η οποία έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις με στόχο να περάσει στη γυμναστική ακαδημία, ωστόσο, παρόλο που συγκέντρωσε περισσότερα μόρια από πέρυσι δεν πιάνει την ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα πρακτικά μαθήματα. “Ζητάμε να καταργηθεί ή να ανασταλεί η ελάχιστη βάση για φέτος, καθώς θεωρούμε ότι τα παιδιά έχουν αδικηθεί. Όλα τα υπουργεία λόγω κορωνοιού έβγαζαν νόμους οι οποίοι προσέφεραν στους πολίτες ανακούφιση αλλά το δικός μας υπουργείο (σ.σ. Παιδείας) λειτουργεί τιμαριωτικά, σε παιδιά που έχουν τουλάχιστον οκτώ μήνες εγκλεισμό”, σημείωσε.

«Ήταν μια ξαφνική απόφαση και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με κλειστά σχολεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια, αθλητικά στάδια, πισίνες. Παρά λοιπόν τις δυσκολίες, τα παιδιά έγραψαν, πέτυχαν αλλά βλέπουν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής να αποκλείονται. Η μόνο οδός είναι να δώσουν ξανά πανελλαδικές αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να υποστούν ξανά αυτή τη διαδικασία», επισήμανε.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top