Στα “κάγκελα” γονείς για τη σχολική στέγη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Στα “κάγκελα” γονείς για τη σχολική στέγη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Στα “κάγκελα” βρίσκονται γονείς στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης που τα παιδιά τους φοιτούν σε τέσσερα σχολεία της περιοχής και όπως τονίζουν υπάρχει σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα με τη σχολική στέγη.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι, μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τεσσάρων σχολείων της Καλαμαριάς με αίτημα να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή.

Ειδικότερα, οι γονείς μαθητών του 3ου, 9ου και 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών τους σε σχολικά κτίρια άλλων συνοικισμών, που όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους “απαιτεί χρόνο και συνεπάγεται διέλευση από επικίνδυνους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας” ενώ παράλληλα, ζητούν να αξιοποιηθεί κτίριο που στεγάζει σήμερα το 10ο Γυμνάσιο και διαθέτει κενές θέσεις.

“Ζητάμε την αξιοποίηση των αδιάθετων αιθουσών που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στη γειτονιά μας, είναι αρκετές, και μπορούν να καλύψουν το μαθητικό δυναμικό που αποφοιτά αυτή τη στιγμή από τα Γυμνάσια της περιοχής μας” δήλωσε μεταξύ άλλων η Μελίνα Θεοδοσιάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ο Λυκείου, η οποία στη συνέχεια τόνισε ότι για τις αίθουσες που παραμένουν κενές, “έχουμε φορολογηθεί και έχουμε χτίσει ένα ολοκαίνουργιο σχολείο, και δεν θα μετακινηθούμε σε κανένα άλλο που βρίσκεται σε άλλη γειτονιά”. Όπως ανέφερε στη συνέχεια, “διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών μας να φοιτήσουν σε σχολείο της γειτονιάς τους από τη στιγμή που υπάρχουν οι αίθουσες”. Ακόμα, πρόσθεσε πως “εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί και δεν βρίσκεται λύση” και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα παιδιά στοιβάζονται σε ένα κτήριο, ενώ υπάρχει την ίδια ώρα άλλο που παραμένει άδειο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως τονίζουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πρόταση της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς για μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, η οποία θα έδινε λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή χωρίς την απομάκρυνση των μαθητών, μέχρι να ανεγερθεί νέο Λύκειο, απορρίφθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς καθώς δεν έγινε δεκτή από κάποιες δημοτικές παρατάξεις. Γι’ αυτό το λόγο όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Σαραφίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου, “ζητάμε απλά να πρυτανεύσει η λογική. Υπάρχει συγκεκριμένη λύση που προτάθηκε και δεν ακούσαμε από όσους την καταψήφισαν άλλες εναλλακτικές ή ρεαλιστικές προτάσεις και δεν πειστήκαμε για τους λόγους της άρνησης. Η λογική λέει ότι υπάρχουν αίθουσες που μπορούν να καλύψουν τα παιδιά μας για να μην μετακινούνται δυόμιση και τρία χιλιόμετρα περνώντας από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, που είναι δεδομένο, ότι όταν κινούνται καθημερινά 200-300 παιδιά θα υπάρξει ατύχημα”.  Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαραφίδης, το χρόνιο πρόβλημα έχει κινητοποιήσει το σύνολο των κατοίκων – γονέων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν άμεσα να βρεθεί λύση.

Μοναδικό Γενικό Λύκειο στην περιοχή Αγίου Ιωάννη και Νέας Κρήνης είναι το 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, χωρητικότητας 351 μαθητών το οποίο τη χρονιά 2019-2020 είχε 380 μαθητές και στο οποίο πρέπει να εγγραφούν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, του 10ου Γυμνασίου και ένα μέρος των μαθητών του 9ου Γυμνασίου, διευκρινίζεται στην επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων σχολείων προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Σύμφωνα με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, φέτος αποφοιτούν από τα παραπάνω τρία γυμνάσια άνω των 160 μαθητών που θα πρέπει να φοιτήσουν στο 3ο Λύκειο ενώ οι δυνατότητες υποδοχής στο 3ο Λύκειο ανέρχονται μόλις σε 81 παιδιά. Έτσι, θα εξαναγκαστούν τουλάχιστον 80 παιδιά να μετακινηθούν προς το 4ο-5ο Λύκειο Καλαμαριάς, σε αποστάσεις άνω των 2 χιλιομέτρων από τα γυμνάσια τους και διαμέσου δρόμων ταχείας κυκλοφορίας και με ένα ολόκληρο στρατόπεδο να παρεμβάλλεται . Την ίδια στιγμή εντός του κτιρίου που φιλοξενεί το 10ο Γυμνάσιο παραμένουν κενές θέσεις για 200 μαθητές, που αρκούν για να στεγάσουν τους όλους τους μαθητές που θα πρέπει να ξενιτευτούν σε άλλο συνοικισμό, επισημαίνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Όπως δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Κόπτσης, “η καλαμαριά έχει ένα τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι φετινό, αλλά δεκαετιών που κάθε χρόνο γίνεται πιο οξύμωρο. Σε έναν χώρο που έχουμε για παράδειγμα δέκα δημοτικά, τέσσερα γυμνάσια και δύο λύκεια, φυσικά, συσσωρεύεται σε κάποιες μονάδες ένας αριθμός μαθητών περισσότερο από το αναμενόμενο. Εκεί, πρέπει να γίνονται κάποιες μετακινήσεις” είπε στη συνέχεια τόνισε ότι “το θέμα της στέγασης αφορά αποκλειστικά και μόνο τον δήμο, ο οποίος προσπάθησε να κάνει κάποια μεταστέγαση η οποία δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Δείτε όσα είπε αναλυτικά:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top