Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο για τη “νέα Τούμπα”

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο για τη “νέα Τούμπα”

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής που αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Το σώμα απέρριψε τη μία και μοναδική ένσταση που κατατέθηκε.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, “είμαι συγκινημένος γιατί φτάνουμε στο τελικό στάδιο όπου δίνουμε την έγκριση μας γι΄αυτή τη φάση. Ουσιαστικά με αυτή την απόφασή μας κλείνει ένας μακρύς κύκλος με πολλά επιμέρους θέματα περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, πολεοδομικά, για ένα έργο που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει». “Είναι μνημείο αρτιότητας η εισήγηση που έχετε στα χέρια σας”, ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί ακολούθως θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα μπορέσουν να εκπονηθούν τα επιμέρους σχέδια και να έρθουν προς έγκριση, καθώς χρήζουν δανειοδότησης από πολλούς φορείς.

“Θεωρώ ότι σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο, μια σημαντική στιγμή για τη πόλη μας, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εγκρίνει, με βάση αυτές τις παρατηρήσεις που γίνανε και όλη αυτή τη δουλειά που έγινε από πολλούς φορείς, από πολλούς εργαζόμενους, αυτήν την εισήγηση που έχουμε ούτως ώστε πολύ σύντομα να πάμε στο επόμενο στάδιο και πολύ σύντομα να δούμε τα σχέδια, τις άδειες και να έχουμε την τελική κατασκευή του νέου γηπέδου της Τούμπας. Προσωπικά θα είμαι πολύ ευτυχείς το να βρεθώ, όπως είχε βρεθεί ο Γιώργος Κούδας, όπως ήταν και ο πατέρας μου το 1959 μέσα στο γήπεδο και να χαρούμε μια επιτυχία της πόλης μας”, υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Πριν πάρει τον λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε προηγηθεί συζήτηση και τοποθετήσεις από επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, ενώ η προϊσταμένη του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού, Κατερίνα Δαναδιάδου, ανέφερε στην εισήγησή της ότι ο δήμος ήταν συμμέτοχος και αρωγός στην προσπάθεια, ώστε να επιλυθούν τα επιμέρους προβλήματα, μετά την έγκριση της χρήσης γης με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, “επισημαίνοντας την ανάγκη για μέριμνα στην υπογειοποίηση της Κλεάνθους, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.” Σχετικά με την ένσταση πολίτη, η κα. Δαναδιάδου σημείωσε ότι είναι αβάσιμη, καθώς οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν αίρονται επί της ουσίας από τις διατάξεις του νόμου. Η υπηρεσία μας προτείνει την κρίση της ένστασης ως αβάσιμη. Η οδός Κλεάνθους δεν καταργείται, υπάρχει η μέριμνα υπογειοποίησής της βάσει του σχεδίου”, ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, υπογράμμισε πως μέσα στην εισήγηση αναφέρεται ρητά ότι «οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν διαμορφωμένοι και έτοιμοι προς κοινή χρήση στο δήμο Θεσσαλονίκης άνευ καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, οι δε για την εξυπηρέτηση δημοτικών σκοπών κοινωφελείς χώροι θα παραδοθούν ελεύθεροι βαρών και θα μεταβιβαστούν στον δήμο Θεσσαλονίκης προς αξιοποίηση για την εκπλήρωση του σκοπού τους».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ανέφερε ότι ορθά ο ΠΑΟΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία της εκπόνησης των μελετών για την επιτάχυνση του έργου, τονίζοντας, ότι όλοι θέλουν να ολοκληρωθεί γρήγορα, λέγοντας, επίσης, πως είναι σημαντικό αναπτυξιακά. “Το γήπεδο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, εάν μάλιστα συνδυαστεί με εμπορικές δραστηριότητες, ενώ θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Σε ότι αφορά την ένσταση, δεν υπάρχει λόγος να γίνει δεκτή”, είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, τόνισε ότι η δουλειά που έγινε από την υπηρεσία, είναι εξαιρετική, μιλώντας και ως μηχανικός και ως πολιτικός. «Θέλουμε το γήπεδο να είναι η αφορμή, ώστε ο περιβάλλον χώρος να διαμορφωθεί προς όφελος των κατοίκων», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, υπενθύμισε ότι στηρίζει την προσπάθεια από την πρώτη μέρα αυτής της προσπάθειας, παρότι έθεσε τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες του. “Στηρίζω την προσπάθεια αυτή από την πρώτη ημέρα, έχω υπερψηφίσει όλες τις ενδιάμεσες θέσεις. Είμαι οπαδός του Ηρακλή, αλλά το 1959 όταν εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Τούμπας πήγα σε αυτό με τον θείο μου και έτρεμαν τα πόδια μου από τη συγκίνηση. Θέλω να συμβάλω και εγώ στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Πρέπει ο ΠΑΟΚ με τον Δήμο να δεσμευτούν με ένα μνημόνιο συνεργασίας. Πρέπει όλοι να κερδίσουμε. Και η πόλη και ο ΠΑΟΚ και ο Δήμος”, ανέφερε χαρακτηριστικά. ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι «λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι για μια τόσο μεγάλη ομάδα χρειάζεται νέο γήπεδο, μεγαλύτερο και σύγχρονο. Σεβόμαστε όμως και τις ευρύτερες ανάγκες των κατοίκων της Τούμπας”.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», Κώστας Ξενόπουλος, ανέφερε ότι “ο Δήμος θα έπρεπε να διασφαλίζει τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά αυτό πιστεύουμε δεν συμβαίνει. Δεν είναι μόνο η Κλεάνθους, είναι και οι γύρω δρόμοι που θα επιβαρυνθούν και αυτοί. Θα ζημιωθεί και ο λαϊκός κόσμος της Τούμπας, τα μικρά μαγαζιά που τις Κυριακές βγάζουν μεροκάματο όταν παίζει ο ΠΑΟΚ”.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, τόνισε πως μοναδική επιφύλαξη είναι μήπως οι ρυμοτομικές ρυθμίσεις επιβαρύνουν περαιτέρω τη οδό Λαμπράκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ