Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων τίμησε σήμερα, στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Στην τελετή μνημοσύνης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ώστε να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τον θάνατο 353.000 ανθρώπων και των χιλιάδων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους. Να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν και κόλλυβα.

«Μεγάλη μέρα και ένα έτος ορόσημο. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και 103 χρόνια από την Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι, ό,τι η σιωπή των ανθρώπων που ήρθαν από εκεί, κουβαλώντας τον πόνο, την δυστυχία και έναν ξεριζωμό που τον «πέρασαν» με δάκρια και αίμα. Εκείνη την σιωπή, την μετατρέψαμε αρχικά σε ψίθυρο και στη συνέχεια σε φωνή και κραυγή. Λέμε ΟΧΙ στην υποχωρητικότητα και ΝΑΙ στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση» τόνισε φανερά συγκινημένη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

Επιπλέον, κοινός στόχος των τριών Ομοσπονδιών είναι η από κοινού διεκδίκηση από την Πολιτεία, να καθιερωθεί μία ημέρα μνήμης για όλα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας για το «χρέος» που έχουν οι Έλληνες, ώστε να παλέψουν για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Μαζευτήκαμε όλοι, για να τιμήσουμε, να θυμηθούμε και να διατρανώσουμε τη πεποίθησή μας για κάποια πράγματα. Εδώ στη Θεσσαλονίκη 103 χρόνια η λύρα δεν σίγησε, το τραγούδι, το μοιρολόι του Πόντου δεν σταμάτησε να τραγουδιέται σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Δικό μας χρέος σήμερα είναι να παλέψουμε μέχρι της τελική δικαίωση, δηλαδή την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, των αδερφών μας Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και όσων στερήθηκαν τα σπίτια και τις πατρίδες τους».

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου υπενθύμισε μ’ έναν λακωνικό λόγο, ό,τι οι Έλληνες δεν ξεχνούν ποτέ να τιμούν τους νεκρούς και παράλληλα, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που βοηθούν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοηθούν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, γιατί μην ξεχνάτε πως εμείς τους τιμούμε τους νεκρούς μας, ως ελληνικός λαός».

Να σημειωθεί, πως στην εκδήλωση συμμετείχαν καλλιτέχνες που απόδωσαν Ποντιακά και Αρμένικα τραγούδια. Επίσης, στην εκδήλωση μίλησε ο δρ. Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Από το Ιστορικό Γεγονός στη Διεθνή Αναγνώριση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Ο αριθμός «353.000» με κεριά στην Αριστοτέλους-Φόρος τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (ΦΩΤΟ)

Ένα περίπτερο-μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ)

Ο Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης τίμησε τους νεκρούς της γενοκτονίας των Ποντίων

ΠΚΜ: Αυτές θα είναι οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top