Θεσσαλονίκη: Εθελοντής κάνει “λαμπίκο” τις πινακίδες σήμανσης (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Εθελοντής κάνει “λαμπίκο” τις πινακίδες σήμανσης (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Να καθαρίσει όλες τις πινακίδες σήμανσης οι οποίες βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση με αποτέλεσμα, πέρα από άσχημες αισθητικά να είναι και επικίνδυνες για τους διερχόμενους οδηγούς, “βάλθηκε” ένας 29χρονος στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για τον Νίκο Μίζα που σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων και με “όπλα” του μερικά σπρέι και δύο απλά υλικά, κατάφερε να καθαρίσει με τη βοήθεια του στενού του φίλου, αλλά κυρίως μόνος του, περισσότερες από 20 πινακίδες σήμανσης  που συναντούν στο δρόμο τους καθημερινά χιλιάδες οδηγοί και ήταν μουτζουρωμένες με οπαδικά συνθήματα και επωνυμίες ομάδων.

Έχοντας ζήσει για σπουδές και για επαγγελματικούς λόγους σε πολλές χώρες του κόσμου, ο Νίκος, αντιλήφθηκε ότι τέτοιες δράσεις είναι συνηθισμένες στο εξωτερικό και αποφάσισε να βελτιώσει την πόλη που μεγάλωσε. “Είναι πραγματικά πανεύκολο”, τονίζει στο GRTimes.gr, συμπληρώνοντας ότι, αν ο κάθε πολίτης είχε από ένα σπρέι και ξεκινούσε να καθαρίζει για ένα λεπτό κάθε πινακίδα, τότε το πρόβλημα θα είχε λυθεί. “Σήμερα πήγα μόνος μου και καθάρισα δύο πολύ μεγάλες πινακίδες επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, κοντά στο αεροδρόμιο και για την καθεμία χρειάστηκα μόλις 15-20 λεπτά”, προσθέτει, θέλοντας να δείξει ότι δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, ούτε πολλά χρήματα για να αλλάξεις μία άσχημη κατάσταση.

Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να καθαρίσει τις πινακίδες σήμανσης και όχι για παράδειγμα να αναλάβει κάποια άλλη δράση, αναφέρει ότι οι βασικοί λόγοι είναι δύο: “Πρώτον, γιατί τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας αφού δεν είναι δύσκολο να προκληθεί κάποιο ατύχημα, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και, δεύτερον, φυσικά το αισθητικό κομμάτι καθώς αυτή η άθλια εικόνα δεν τιμά ούτε τους μόνιμους κατοίκους αλλά ούτε και τους επισκέπτες της πόλης”, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν πρόκειται για γκράφιτι αλλά για βανδαλισμό της δημόσιας περιουσίας”.

Με τον ίδιο να μη κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, αλλά να την επισκέπτεται συχνά για να βλέπει τους γονείς του και παράλληλα να “τρέχει” τις δράσεις καθαρισμού, που έχει ξεκινήσει μετά την άρση απαγόρευσης μετακινήσεων, όπως ήταν λογικό, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου που διαβάζει τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και επικοινωνεί μαζί του. “Βλέπω ότι υπάρχει τεράστια συμπαράσταση και ανταπόκριση από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με το τηλέφωνο και τα μηνύματα να παίρνουν “φωτιά” κάθε φορά που κοινοποιείται μία δράση”, σημειώνει. Ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι το γεγονός, ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί του είναι και φανατικοί οπαδοί αθλητικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, που βλέποντας συνθήματα της ομάδας τους στις πινακίδες, του μεταφέρουν ότι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση, επικροτούν και προσφέρονται να βοηθήσουν για τον καθαρισμό τους.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει ποια σημεία έχουν σειρά για να καθαριστούν, ο Νίκος αναφέρει ότι έχει να κάνει κατά βάση με τον βαθμό επικινδυνότητας για τους οδηγούς, όπως για παράδειγμα στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης που κατά μήκος υπάρχουν πινακίδες οι οποίες είναι βανδαλισμένες σε τέτοιο βαθμό που ούτε καν φαίνονται και για αυτό σκοπεύει να αναλάβει δράση το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, πριν ακόμα σηκώσει ο ίδιος τα “μανίκια” είχε επικοινωνήσει πολλές φορές με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέλνοντας πολλά emails, προκειμένου να επισημάνει το πρόβλημα, όμως, οι απαντήσεις που λάμβανε ήταν ότι δεν μπορούν να καθαριστούν, πρέπει να αντικατασταθούν, ότι το κόστος είναι τεράστιο και ότι δεν γίνεται συνέχεια να αλλάζουν πινακίδες. Αρνούμενος, λοιπόν, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν είναι τόσο δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά και ότι το κόστος είναι πολύ μικρό. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ένα ειδικό σπρέι αξίας 13 ευρώ, χαρτί κουζίνας, γάντια και προστατευτικά γυαλιά.

“Πηγαίνοντας σε άλλες χώρες, ακόμα και σε αυτές που θεωρούνται φτωχότερες από την Ελλάδα, θα διαπιστώσει κανείς ότι τόσο τα πάρκα όσο και οι δρόμοι “λάμπουν” από καθαριότητα. Πώς είναι δυνατόν να έχουν πετύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα και εμείς να μην μπορούμε να καθαρίσουμε μερικές πινακίδες; Είναι απαράδεκτο να έρχονται άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ευρώπης για να επισκεφτούν τη χώρα μας και να αντικρίζουν τόση βρωμιά” λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν θα σταματήσει να προσπαθεί για να βελτιώσει την κατάσταση.

Με στόχο να καθαριστούν, όσο γίνεται περισσότερες πινακίδες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και για να στείλει το μήνυμα ότι μέσα από τον εθελοντισμό μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα, στα επόμενα σχέδια που έχει ο Νίκος είναι να τρέξει ένα νέο πρότζεκτ στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά όσοι το επιθυμούν, έτσι ώστε να επαναφέρουν σε καλή κατάσταση σημεία που σήμερα κατάντησαν επικίνδυνα. Μάλιστα, ήδη ο δήμος Θέρμης προσφέρθηκε με χαρά να τους παραχωρήσει τα απαραίτητα υλικά, που θα χρειαστούν για να τρέξουν τη δράση, ενώ βρίσκεται και σε επικοινωνία με αρκετούς ακόμα δήμους.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top