Θεσσαλονίκη: Φόβοι για λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας

Θεσσαλονίκη: Φόβοι για λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

«Καμπανάκι» για χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων αλλά και εκτόξευση της ανεργίας το επόμενο διάστημα, χτύπησαν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, μετά τις ανακοινώσεις για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα οι άνθρωποι της αγοράς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης που πάρθηκε ξαφνικά – μετά τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων, ενώ οι ίδιοι προετοιμάζονταν για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τη Δευτέρα 5 Απριλίου, κάτι το οποίο προκάλεσε αναβρασμό στους εμπόρους και οργή. Οι ίδιοι τόνισαν για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη να επανεξεταστεί η απόφαση και να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, επισήμανε από τη μεριά του ότι εδώ και τρεις ημέρες – έπειτα δηλαδή από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν θα ανοίξει τελικά το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη – επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν έξυπνα μέτρα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Ιωάννης Μασούτης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την έκτακτη σημερινή συνεδρίαση πολύ σημαντική και ευχαρίστησε αρχικά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Με τη σειρά του στάθηκε στο γεγονός ότι πριν ληφθεί η απόφαση να μην ανοίξουν τελικά τα καταστήματα και ενώ οι έμποροι είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες, δεν ζητήθηκε η άποψη του δήμου, της περιφέρειας και των φορέων, τονίζοντας ότι αφενός προέχει η διασφάλιση της δημόσια υγείας αφετέρου όμως δεν ενημερώθηκαν οι επαγγελματίες και δεν τους δόθηκαν εξηγήσεις με στοιχεία για την ανατροπή της απόφασης.

Τέλος, κάλεσε όλους τους αιρετούς και τους εκπροσώπους των φορέων «να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είμαστε και εμείς σε αυτήν την κουβέντα, ή τουλάχιστον πρώτα να ενημερωθούμε εμείς και να μη το μαθαίνουμε από τα κανάλια».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τόνισε πως υπάρχει τεράστια αγωνία για την επόμενη μέρα και πως αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα θα δούμε λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. Τόνισε δε, χαρακτηριστικά, ότι «το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι το λιανεμπόριο, γιατί το πρώτο που κάνουν οι λοιμωξιολόγοι, όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι να κλείσουν το λιανεμπόριο, παρόλο που δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα».

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, πρόκειται για την «τρίτη φορά που μας κλείνουν αιφνιδιαστικά» και συνέχισε αναφέροντας ότι «πέντε μήνες ήταν κλειστό το λιανεμπόριο» και το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης αυξήθηκε κατά 300%. «Αν φταίμε, πείτε μας να το αλλάξουμε για να γλιτώσουμε από την πανδημία», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλους, ο οποίος έκανε λόγο για δραματική κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η εκτίμηση της γενικής συνομοσπονδίας είναι για 200.000 λουκέτα λόγω κορωνοϊού. «Αν συνεχιστεί αυτό θα θερίσουμε θύελλες και πολλά λουκέτα στη χώρα μας. Ό,τι δηλαδή δεν κατάφερε να κάνει η δεκαετής κρίση θα το κάνει ο κορωνοϊός που θα ρίξει ταφόπλακα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι 4/10 επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει» οικονομικά.

Αιφνιδιασμός, ψεύτικες ελπίδες και σκωτσέζικο ντουζ στους ανθρώπους του λιανεμπορίου, χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, τονίζοντας ότι η οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε «ασπιρίνες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, τόνισε από τη μεριά του ότι ο κλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την αγορά και την εστίαση, ενώ χαρακτήρισε απογοήτευση το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης δεν κλήθηκαν πριν από την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γεωργιάδης, τόνισε ότι αυτή η απότομη αλλαγή άποψης, δηλαδή να μην ανοίξουν τελικά τα καταστήματα, ήταν λάθος καθώς αρκετοί έμποροι προετοιμάστηκαν για το άνοιγμα, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το άνοιξε – κλείσε των καταστημάτων και το σύστημα αρκονταιόν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων, Πέτρος Σημάδης, τόνισε ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι ζούμε με τα επιδόματα φτώχειας και δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε δουλειά», ζητώντας, μεταξύ άλλων, στήριξη και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους με ασφάλεια αλλά και να μην υπάρξουν απολύσεις.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Κώστας Ιακώβου, τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ότι το ψυχολογικό κομμάτι του επαγγελματία, πλέον, είναι πάρα πολύ δύσκολο, χωρίς να μπορεί να πιστέψει κανέναν αυτή τη χρονική στιγμή για το τι θα γίνει στο μέλλον, προτείνοντας να εκδοθεί ένα ξεκάθαρο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το λιανεμπόριο τοποθετήθηκαν, πέραν του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, των Επικεφαλής και Δημοτικών Συμβούλων όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, οι: Απόστολος Τζιτζικώστας – Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου – Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Πρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιωάννης Μασούτης – Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης – Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος – Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης – Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γεωργιάδης – Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Θανάσης Νικολόπουλος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, Κυριάκος Τσιαούσης – Πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Γκλαρνέτατζης – Πρόεδρος Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ