Θεσσαλονίκη: Η κοινότητα εθελοντών που μαγειρεύει και κάνει «delivery» σε άπορους

Θεσσαλονίκη: Η κοινότητα εθελοντών που μαγειρεύει και κάνει «delivery» σε άπορους

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης είναι μία κοινότητα αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης που απαρτίζεται από εθελοντές της πόλης. Αυτή την περίοδο υπάρχουν 15 ενεργοί εθελοντές, ενώ συνολικά είναι γύρω στα 30 άτομα. Επίσης, κάθε εβδομάδα παράγουν περίπου 100 μερίδες φαγητού.

Το μεγάλο «πλεονέκτημα» των Περβολάρηδων Θεσσαλονίκης είναι το «delivery» που γίνεται, είτε για να μαγειρέψει κάποιος, είτε να δοθεί φαγητό σε άστεγους ή οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Όμως, αυτό προαπαιτεί από τους εθελοντές να παρέχουν το δικό τους όχημα για τις διανομές.

Αξιοποιείται οτιδήποτε είναι βρώσιμο, με αποτέλεσμα τα φαγητά να είναι πεντανόστιμα όπως μας έχουν πει. Επίσης, εκτός από τον μάγειρα που διαθέτει η κοινότητα, στο σπίτι τους μαγειρεύουν και οι νοικοκυρές, τις οποίες τα μέλη, προμηθεύουν με προϊόντα. Στη συνέχεια παίρνουν το φαγητό από τα σπίτια τους και διανέμουν τις μερίδες. «Οποιοσδήποτε μπορεί κι επιθυμεί να μαγειρέψει σπίτι του, εμείς τον βοηθούμε. Του πάμε τα τρόφιμα στο σπίτι και στη συνέχεια τα διανείμουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη» εξιστορούν μέλη των Περβολάρηδων Θεσσαλονίκης.

Η διανομή στους άστεγους γίνεται κάθε Σάββατο, ενώ έχει προηγηθεί χαρτογράφηση της πόλης, όπου πάει μία ομάδα και μοιράζει ζεστό φαγητό. Το ίδιο, συμβαίνει και με τις μερίδες που παραδίδουν μέλη δύο φορές την εβδομάδα ή τελάρα με λαχανικά σε οικογένειες. «Οι οικογένειες μας εντοπίζουν από πληροφορίες που μεταφέρονται συνήθως από στόμα σε στόμα. Στη συνέχεια επικοινωνούμε μαζί τους και εφόσον έχουν όντως ανάγκη τους πηγαίνουμε τρόφιμα και μπαίνουν ουσιαστικά στο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας που έχουμε» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Γιώργος, μέλος των Περβολάρηδων.

Συνήθως οι άνθρωποι που διαμένουν κάπου, έχουν οικονομικά προβλήματα ή είναι τελείως άποροι. «Επίσης, πρέπει να διακρίνεις σε ποιον αξίζει να δώσεις μία μερίδα και ποιος σε κοροϊδεύει. Έχουμε αναπτύξει σχέσεις και δεσμούς με αρκετούς ανθρώπους που βοηθάμε και θέλουμε το καλύτερο για όλους» σύμφωνα με την Μαρία, ένα ακόμη μέλος των Περβολάρηδων.

Η προμήθεια των προϊόντων για το μαγείρεμα

Στόχος της ομάδας εκτός της βοήθειας που προσφέρεται μέσω του φαγητού ή βρώσιμων υλικών, είναι να σώζεται όσο πιο πολύ τροφή γίνεται.

Κάθε Παρασκευή γίνεται η ανάκτηση των λαχανικών, καθώς η Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης κλείνει για το Σαββατοκύριακο. Από εκεί οι έμποροι δίνουν τα περισσεύματα «μήπως και πιάσουν τόπο» τονίζουν στο GRTimes.gr οι εθελοντές. «Είτε είναι σε μέτρια κατάσταση είτε σε κακή, τα ξεχωρίζουμε. Κάποια χρίζουν άμεσης επεξεργασίας, άλλα κρατάμε για τα μαγειρέματα και κάποιες ποσότητες πηγαίνουν σ αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Όλα τα προϊόντα που παίρνουμε από τη Λαχαναγορά είναι δωρεάν, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τα πετούσαν. Τουλάχιστον έτσι πιάνουν τόπο».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μέσα στη λαχαναγορά υπάρχει μία ανεξάρτητη αποθήκη, όπου οι έμποροι αφήνουν φρούτα και λαχανικά τα οποία ονομάζονται Social Place. «Παίρνουμε τρόφιμα από τη Λαχαναγορά, τα επεξεργαζόμαστε και τα κάνουμε κομποστοποίηση» συμπληρώνει ο υπεύθυνος – μέλος των Περβολάρηδων, Φίλιππος Πολατσίδης.

Επιπλέον, προμηθεύονται ψωμί από διάφορους φούρνους που τους βοηθούν, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υπάρχει υποστήριξη και από κάποια τοπικά σούπερ μάρκετ.

Η φιλοσοφία και το κτήμα στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης

«Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να εμπλέκει όλους όσοι μετέχουν στο εγχείρημα σε διάφορες δραστηριότητες, έτσι ώστε να γίνουν ενεργοί εθελοντές, μαθαίνοντας για παράδειγμα τι είναι η οικιακή οικονομία, αλλά και πώς θα αξιοποιήσουν την τροφή στο σπίτι. Είναι μία θετική ανατροφοδότηση που όλοι βγαίνουν ωφελημένοι» σημειώνουν στο GRTimes.gr μέλη της κοινότητας.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα αγροτικό εγχείρημα στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης, όπου παράγονται βιολογικά λαχανικά, κομποστοποιημένα υλικά αλλά και είδη μελισσοκομίας.

Τι λείπει από τους Περβολάρηδες αυτή την περίοδο

«Αυτό που αναζητούμε είναι «χέρια» να μας βοηθήσουν στις μεταφορές, την επεξεργασία ή την ανάκτηση τροφής. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακτήσαμε 400 κιλά τροφής. Για να είναι βιώσιμη η ομάδα και η διανομή, πρέπει να μπει νέο «αίμα» τονίζει ο κ. Πολατσίδης.

Ένα πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα είναι ότι πάρα πολλοί πολίτες που είχαν στραφεί στον εθελοντισμό μέσα στην καραντίνα, επέστρεψαν στη δουλειά τους και σταμάτησαν να παράγουν εθελοντικό έργο σύμφωνα με τα μέλη. «Όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, χάνουμε σε βοήθεια» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  • Τους Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης θα τους βρει οποιοσδήποτε επιθυμεί στον χώρο τους, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Πυλαία Θεσσαλονίκης 17, κοντά στο «τενεκεδένιο» σχολείο.

Να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει σταθερό ωράριο και όλα γίνονται κατόπιν συνεννόησης. Το καλύτερο σύμφωνα με την ομάδα είναι η επικοινωνία μέσω των social media.

*Η ομάδα των Περβολάρηδων, καλύπτει τα έξοδά της από μικρές χορηγίες ιδιωτών και από σταθερές συνεργασίες με ομάδες του εξωτερικού.

Facebook: Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης-Pervolarides of Thessaloniki

Ιnstagram: pervolarides_thessalonikis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

O Άλλος Άνθρωπος: Το πρώτο μαγείρεμα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Never walk alone: Η γερμανική φιλοζωική που αγκαλιάζει 5.000 αδέσποτα στην Ελλάδα

Ο εθελοντισμός στα «χρόνια» του κορωνοϊού

Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη: Μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια μάζεψαν 600 κιλά σκουπίδια (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top