Θεσσαλονίκη: Με «μία χούφτα» μύδια έχουν ξεμείνει οι παραγωγοί που εφοδιάζουν όλη τη χώρα

Θεσσαλονίκη: Με «μία χούφτα» μύδια έχουν ξεμείνει οι παραγωγοί που εφοδιάζουν όλη τη χώρα

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Μύδια για ολίγους και τυχερούς φαίνεται ότι θα έχει το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τους παραγωγούς. 20% στις εγχώριες αγορές, στο μηδέν οι εξαγωγές λόγω έλλειψης αποθέματος.

«Η φετινή παραγωγή είναι αρκετά μικρή, εξαιτίας της καταστροφής του 90% στον γόνο που είχε τοποθετηθεί για το 2022 λόγω των υψηλών  θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Ουσιαστικά θα προωθηθεί συνολικά στις αγορές ένα 20%. Προμηθεύουμε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, διότι παράγουμε αρκετά ποιοτικά και γευστικά μύδια σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου “Ποσειδών” του δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνος Βερβίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση είναι τεράστια απ’ όλη την Ελλάδα και ιδίως από την Αθήνα, την Κρήτη και τα νησιά. Φαίνεται ότι για φέτος οι εξαγωγές θα είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές, διότι οι παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να προμηθεύσουν με μύδια την εγχώρια αγορά. «Η ζήτηση είναι μεγάλη στο εξωτερικό και για το μέγεθος και για τη γεύση του μυδιού από την περιοχή μας. Ουσιαστικά μας έχουν μείνει «μία χούφτα» μύδια» εξηγεί ο κ. Βερβίτης.

Όσον αφορά τις τιμές που θα κυμανθούν και πού αυτές θα κυμανθούν, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ποσειδών» ελπίζει πως θα παραμείνουν σε φυσιολογικά πλαίσια, αν και θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη σε κάποια περίοδο της τουριστικής σεζόν. «Το 2021 χάθηκε η μισή μας παραγωγή και φέτος ένα 80% περίπου. Ελπίζουμε να κρατηθούν οι τιμές όσο πιο χαμηλές γίνεται για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι στο τέλος της σεζόν».

Τί γίνεται με τις αποζημιώσεις των μυδοκαλλιεργητών από τα έτη 2020 και 2021

«Καταφέραμε σε συνεργασία με τον κ. Γεωργαντά να αποζημιωθούμε για το 2020 με τις οικονομικές δυσκολίες που είχαμε από τον κορωνοϊό. Μπήκαν οι υπογραφές, μπήκε και στο ΦΕΚ η απόφαση. Ουσιαστικά, κάθε στρέμμα θα αποζημιώνεται με 672 ευρώ. Για την ώρα δεν έχουν μπει χρήματα στους λογαριασμούς μας, αλλά ευελπιστούμε μέχρι τον Ιούνιο να έχει προχωρήσει η διαδικασία. Θα είναι μία μικρή ανάσα, όμως αρκετά σημαντική για τους παραγωγούς» συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Βερβίτης.

Όσον αφορά τη ζημιά που υπέστησαν οι μυδοκαλλιεργητές από τον καύσωνα του καλοκαιριού του 2021, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των καλλιεργειών, ο πρόεδρος προσθέτει στο GRTimes.gr ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο για εκ νέου αποζημιώσεις, αν και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ανθρώπους της Κυβέρνησης γι’ αυτό τον λόγο.

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μυδιών

«Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν χρήματα να πάρουν ούτε ψωμί και δεν είναι υπερβολή. Αξιοπρεπείς οικογένειες που δούλευαν σε καθημερινή βάση, εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν ούτε την οικονομική άνεση να αγοράσουν τα βασικά ούτε να τοποθετήσουν σιγά σιγά την παραγωγή για το 2023. Όσα χρήματα είχαν μείνει στην άκρη, έχουν «κάνει φτερά» για τις βασικές ανάγκες. Ελπίζουμε να μην έχουμε ακόμη μία καταστροφική χρονιά για να βάλουμε τουλάχιστον τον γόνο της παραγωγής για το 2023» σημειώνει ο πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου “Ποσειδών” του δήμου Δέλτα.

Τέλος, με βάση τα λεγόμενά του από τα τέλη Ιουλίου όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα, όσον αφορά τις πωλήσεις, τα έσοδα, τα έξοδα και τις αποζημιώσεις που περιμένει ο κλάδος με τόση αγωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τεράστια η ζημιά στις μυδοκαλλιέργειες–Τι συνέβη και ποιο είναι το τρίπτυχο σωτηρίας

Anthipathella Subpinnata: Το μαύρο «διαμαντένιο» κοράλλι του Αιγαίου απειλείται με εξαφάνιση (ΦΩΤΟ)

Γιατί παραλίες Καβάλας και Θερμαϊκού γέμισαν νεκρά μύδια

Νεκρά ψάρια ξέβρασε παραλία στην Χαλκιδική – Ίδιο φαινόμενο με μύδια στην Καβάλα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top