Θεσ/νίκη: Τα νέα μέτρα “έκλεισαν” 1.000 επιχειρήσεις

Θεσ/νίκη: Τα νέα μέτρα “έκλεισαν” 1.000 επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Περισσότερα από 1.000 καταστήματα δε θα ανοίξουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 07.00, όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο κ. Μιχάλης Επιτροπίδης επισημαίνει ότι “επιπλέον 1.000 επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν καθόλου, με πάνω από 5.000 εργαζομένους να μη μπορούν να πάνε στις δουλειές τους”. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ακόμα 1.000 επιχειρήσεις στο Νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίες λειτουργούσαν ως καφέ και μετά από τις 11 το βράδυ ο μεγαλύτερός τους τζίρος ήταν από τα ποτά, πλήττονται βαρύτατα.

“Μετά το lockdown ο πρώτος μήνας ήταν πολύ δύσκολος, ο Ιούλιος ήταν λίγο καλύτερος και περιμέναμε τον Αύγουστο αλλά και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να δουλέψουν τα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης” εξηγεί στη συνέχεια, προσθέτοντας πως όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε ούτε τουρισμός στην πόλη ούτως ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Διαβάστε επίσης: Τζήκας στο GRTimes.gr: Τα σχέδια μετά την ακύρωση της ΔΕΘ

Συμπληρώνει δε, πως υπάρχει μεγάλος φόβος ότι θα χαθούν χιλιάδες ακόμα θέσεις εργασίας, καθώς εκτιμά ότι από την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα. “Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και για τους επιχειρηματίες που πλήττονται, καθώς τα 534 ευρώ δε φτάνουν ούτε για το ενοίκιο των καταστημάτων, όχι για να ζήσει κάποιος και την οικογένειά του”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης. “Στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αντιλαμβάνεστε ότι θα εργάζεται το μισό προσωπικό καθώς θα είναι κλειστά μετά τα μεσάνυχτα και στους υπόλοιπους που δε θα ανοίξουν καν, θα βγουν σε αναστολή”, αναφέρει στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι “όπως πληροφορηθήκαμε, χιλιάδες άτομα που δεν εργάστηκαν τον μήνα Ιούλιο στην εστίαση, δε θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ”.

“Θα πρέπει η κυβέρνηση να δει πολύ θετικά, έστω με την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή να βοηθήσει και άλλες επιχειρήσεις να την εισπράξουν ή και κάποιο άλλο κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, να παραμείνουν και να μη κλείσουν τα καταστήματα εστίασης”, σημειώνει μιλώντας στο GRTimes.gr.

Διαβάστε επίσης: Ακύρωση ΔΕΘ: Πόσα εκατομμύρια ευρώ χάνει η Θεσσαλονίκη

Κέντρα διασκέδασης θα ανοίγουν από το απόγευμα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί είναι οι επιχειρηματίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική, κυρίως νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, που αναζητούν νέους – νόμιμους τρόπους για να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ακόμη και μετά την απαγόρευση, και να μην αναβάλουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, γνωστό νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εμφανίζεται ο δημοφιλής καλλιτέχνης, Νίκος Βέρτης, ανακοίνωσε αλλαγή στο ωράριό του. Έτσι, θα ανοίγει από νωρίς το απόγευμα και θα κλείνει στις 00:00 το βράδυ, όπως προβλέπεται από τους νέους περιορισμούς. Νέα ωράρια λειτουργίας εφαρμόζουν και κλαμπ στη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι σώζεται από τη σεζόν ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Επιτροπίδης τις συγκεκριμένες κινήσεις των επιχειρηματιών και αν μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι πρόκειται περισσότερο για “κινήσεις απελπισίας” και ότι “με αυτό τον τρόπο, θα προσπαθήσουν να δουλέψουν τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο είναι σίγουρο πως δε θα μπορέσουν καλύψουν τα έξοδα”.

Τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Θυμίζουμε, ότι όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», όπως ανέφεραν.

Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα (ΕΔΩ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top