Η Θεσσαλονίκη «γυρνάει το πρόσωπο» στη θάλασσα-Συνεδρίαση για το παραλιακό μέτωπο

Η Θεσσαλονίκη «γυρνάει το πρόσωπο» στη θάλασσα-Συνεδρίαση για το παραλιακό μέτωπο

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Εξειδικευμένη ενημέρωση στους επτά Δήμους με εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη της παράκτιας ζώνης 40 χλμ. από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό έργο, από αυτά που γίνονται μία φορά σε βάθος πολλών δεκαετιών, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας την ανάπλαση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, κατά τη διάρκεια της αναλυτικής παρουσίασης του σχεδίου, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, “η πραγματικότητα είναι ότι το συγκεκριμένο έργο το οποίο οραματιστήκαμε και βάλαμε σε μία τροχιά πριν από μερικά χρόνια, είναι ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη. Γιατί δεν είναι άλλο από την τακτοποίηση αυτού του τεράστιου “θησαυρού” που έχουμε, του “διαμαντιού” του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ένα πραγματικά “ακατέργαστο διαμάντι”, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει πίσω. Η πόλη συμπεριφέρεται σαν να έχει την πλάτη της στη θάλασσα και δεν την έχει αξιοποιήσει όσο θα μπορούσε για λόγους αναβάθμισης της ζωής πολιτών και επισκεπτών, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους”.

Ο ίδιος τόνισε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε από την Περιφέρεια, είναι μία κοινή προσπάθεια όλων και δεν θα μπορούσε να πετύχει αν και οι επτά δήμοι που εμπλέκονται στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν 100% στο πλευρό της και είχαν δουλέψει μαζί για να φτάσουν στο σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Το σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Μιλώντας για το έργο ενοποίησης, ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η σημερινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού ο δήμος Θεσσαλονίκης με τα εννιά χιλιόμετρα που είναι στα όριά του, είναι η “καρδιά” του παραλιακού μετώπου.

“Είναι το έργο που θα επιτρέψει πια σε όλους να ξέρουν ανά μέτρο σε αυτά τα 40 χιλιόμετρα, ποιες μπορεί να είναι οι χρήσεις, οι δυνατότητες ανάπτυξης και ανάπλασης και πως θα μπορούσε αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και για αναπτυξιακούς λόγους”, σημείωσε.

Ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι αναβαθμιστεί η περιοχή δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτά τα 40 χιλιόμετρα να δημιουργηθούν ήπιες μορφές επιχειρηματικές, αθλητικές, πολιτιστικές, να γίνει μία ενιαία διαδρομή περιπατητική και ποδηλατική σε όλο το μήκος. “Ουσιαστικά να κάνουμε όλα αυτά τα 40 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου, όπως σήμερα είναι η περιοχή από τον Λευκό Πύργος έως το Μέγαρο Μουσικής”, σημείωσε, θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα με εικόνα. “Ουσιαστικά μια ζώνη που θα απολαμβάνει η κοινωνία, οι επισκέπτες, οι πολίτες και θα μπορούν να αναδειχθούν σημαντικές δραστηριότητες για το δήμο Θεσσαλονίκης”, είπε, συμπληρώνοντας ότι έχουν ήδη προβλεφθεί, μέσα και από τις προτάσεις που κατέθεσε ο δήμος.

Ζέρβας: Από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ της νέα εποχής

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι “το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο συζητάμε σήμερα, μιας πόλης απόλυτα συνδεδεμένης με τη θάλασσα,  είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ της νέα εποχής. Είναι ένας στόχος οραματικός, μεγαλεπήβολος, αλλά συγχρόνως και απαιτητικός. Είναι ένα έργο που μπορεί να μετασχηματίσει τη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η γεωγραφία, η φύση, η ιστορία της πόλης, μετατρέπονται σε ένα τεράστιο αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα.

“Με αυτό το έργο μπορούμε να ξανά συστηθούμε στον κόσμο ως ένα  αστικό πολεοδομικό συγκρότημα με φιλοδοξίες, δυνατότητες, αυξημένο βοιωτικό επίπεδο και να κοιτάξουμε στα μάτια περιοχές – υπόδειγμα αστικής ανάπτυξης, με πρώτο μοντέλο που έρχεται στο μυαλό όλων να είναι αυτό της Βαρκελώνης και της αλλαγής που έγινε από το 1992 όταν η πόλη στράφηκε προς τη θάλασσα, όταν μέχρι την τότε γυρνούσε τη πλάτη προς τη θάλασσα, κάτι που, ίσως, σε κάποιο βαθμό, συμβαίνει σήμερα και στη πόλη μας”, υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πισίνες μέσα στη θάλασσα στην Αρετσού έως το 2030

Ο κ. Ζέρβας, τόνισε ότι είναι επιτέλους ευκαιρία η περιοχή αυτή να εξυγιανθεί, να στραφεί, να αξιοποιήσει και να ενοποιήσει πλήρως το ομορφότερο και ελκυστικότερο κομμάτι της που είναι το θαλάσσιο μέτωπο, εξηγώντας ότι τεχνικά και οικονομικά είναι εφικτή η δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου που θα ξεκινάει από το Καλοχώρι και θα φτάνει μέχρι το Αγγελοχώρι, με συνολικό μέτωπο 40 χιλιομέτρων, ενώ του δήμου Θεσσαλονίκης είναι εννέα χιλιόμετρα, τα οποία ξεκινάνε από την περιοχή των λαχανόκηπων και φτάνει στα όρια του δήμου Καλαμαριάς.

Η συνεχόμενη παράκτια ζώνη, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα είναι μια ζώνη αναψυχής, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι “είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει το έργο με τη μέγιστη συναίνεση” καθώς “αυτό είναι που θα κρίνει την ταυτότητα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης” και ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Από τη μεριά του ο ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “το παραλιακό μέτωπο της πόλης αφορά όλους τους πολίτες, καθώς αυτό που σχεδιάζουμε είναι η αλλαγή φιλοσοφίας για τις επόμενες δεκαετίες”,  λέγοντας στη συνέχεια ότι η ανάπλαση μπορεί και πρέπει να γίνει ο “καταλύτης”, ούτως ώστε η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη, φιλικότερη στο περιβάλλον, πόλος έλξης για τουρίστες, επισκέπτες αλλά και επιχειρηματίες.

Μιλώντας για τις υποδομές που θα δημιουργηθούν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, τόνισε ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών, ειδικά σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ θα αποφέρει τουριστικά έσοδα από την προσέλκυση επισκεπτών.

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός – πολεοδόμος και συντονιστής της μελετητικής ομάδας Τάκης Δούμας, ανέλαβε να κάνει την λεπτομερή παρουσίαση τους σχεδίου στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, συνεχάρη τον κ. Μπίλια για την πρωτοβουλία μέχρι το τέλος του έτους να ενημερώσει όλα τα δημοτικά συμβούλια που αφορά το θέμα αλλά και να ακούσει τις ενστάσεις που ενδεχομένως υπάρχουν.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση 45 ημερών από τις 19 Νοεμβρίου 2021 και το χρονοδιάγραμμά του είναι το εξής:

-Ιανουάριος 2022: ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης.

-Φεβρουάριος 2022: ολοκλήρωση αξιολόγησης και ενσωμάτωσης σχολίων, προτάσεων και διορθώσεων – Τελικό σχέδιο.

-Μάρτιος 2022: έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου.

-Απρίλιος 2022: έγκριση σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

-Αμέσως μετά: προώθηση του σχεδίου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

-Νοέμβριος 2022: γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Δεκέμβριος 2022: υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Όλο το σχέδιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=62&proclid=5048.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top