Θετικό rapid test, αρνητικό PCR και… αναμονή για εμβολιασμό

Θετικό rapid test, αρνητικό PCR και… αναμονή για εμβολιασμό

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Σε “αγώνα δρόμου” έχει εξελιχθεί η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού θετικού κρούσματος κορωνοϊού, αφού ολοένα και πληθαίνουν οι αιτήσεις που υποβάλουν καθημερινά οι πολίτες στη χώρα μας, προκειμένου να μπορέσουν να αποδείξουν ότι δεν νόσησαν, ότι η αρχική ένδειξη του rapid test ήταν ψευδής και να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορείς του GRTimes.gr, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην… ουρά της αναμονής για να εξεταστεί η αίτησή τους, με τους εργαζόμενους να δίνουν “μάχη” για να ανταπεξέλθουν και να προλάβουν να “κλείσουν” τις αιτήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή, ξεπερνούν τις 6.000 σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ καθημερινά υπάρχουν νέες.

Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι καινούργιο, όμως με τη δυνατότητα τρίτης δόσης εμβολιασμού διογκώθηκε, αφού πολλοί πολίτες που μπήκαν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι έχουν καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουν για να εμβολιαστούν.

Σε όλες τις καταγγελίες που έφτασαν στο GRTimes.gr παρατηρείται ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Οι πολίτες αρχικά έκαναν άμεσο τεστ αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια – ιδιωτική δομή ή σε φαρμακείο, με το αποτέλεσμα να βγαίνει θετικό. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ (PCR) και ενώ το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, εκείνοι συνέχισαν να φαίνονται στο σύστημα ότι νοσούν.

Το παράδειγμα της γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, που εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιέγραψε στο GRTimes.gr την ταλαιπωρία που υφίστανται για τρεις εβδομάδες, προσπαθώντας να αποδείξει ότι ουδέποτε νόσησε και να μπορέσει να εμβολιαστεί. Στις 14/11 έκανε rapid test σε φαρμακείο που βγήκε θετικό και την ίδια ημέρα μοριακό τεστ σε ιδιωτικό κέντρο, το οποίο είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Παρόλο που οι ιθύνοντες δήλωσαν το αποτέλεσμα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, η γυναίκα μέχρι σήμερα φαίνεται ότι νόσησε και δεν της επιτρέπει το σύστημα να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό αναμνηστικής δόσης.

Η ίδια αναφέρει ότι ποτέ δεν επικοινώνησε κάποιος μαζί της για να γίνει ιχνηλάτηση ή να την ενημερώσει ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα, όπως γίνεται σε περιπτώσεις που κάποιος νοσεί πράγματι από κορωνοϊό. Έτσι, θεώρησε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και θα μπορέσει κανονικά να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, όμως δεν της επιτρέπεται.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μόνο μία από τις χιλιάδες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και ανησυχία ειδικά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρειάζονται την ενισχυτική δόση για να προστατευτούν.

Σε επικοινωνία του GRTimes.gr με τον ΕΟΔΥ, ξεκαθαρίστηκε ότι υπεύθυνη να δηλώσει το αρνητικό δείγμα στην ΗΔΙΚΑ είναι η δημόσια ή ιδιωτική δομή στην οποία έγινε το μοριακό τεστ και ότι έως και σήμερα το PCR συνεχίζει να υπερισχύει ως δήλωση καταγραφής έναντι του rapid test. Από εκεί και πέρα, ύστερα από τη δήλωση του αρνητικού δείγματος, σε μία ή δύο ημέρες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό αφού θα φαίνεται ότι δεν νόσησαν. Τονίστηκε δε, ότι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την δομή που έκαναν το μοριακό τεστ και να βεβαιωθούν ότι δηλώθηκε από τους υπευθύνους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας, ανέφεραν στο GRTimes.gr, ότι οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον αποχαρακτηρισμό θετικού κρούσματος κορωνοιού, είναι πάρα πολλές καθημερινά και έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

H διαδικασία αποχαρακτηρισμού ενός κρούσματος κορωνοϊού στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19, είναι η εξής:

Ασθενής, ο οποίος έχει διαγνωσθεί ότι έχει προσβληθεί από COVID-19 και έχει ενταχθεί στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 δύναται να υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας, και ειδικότερα στο Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, αίτηση αποχαρακτηρισμού κρούσματος COVID-19, σε δύο περιπτώσεις.

(α) είτε έχει διαγνωσθεί ότι έχει προσβληθεί από COVID-19 μετά από θετικό αποτέλεσμα άμεσου αντιγονικού τεστ για τον ιό SARSCoV2 (Rapid Antigen Test) και, κατόπιν αυτού, έχουν διενεργηθεί στο πρόσωπο αυτό δύο (2) αρνητικοί μοριακοί έλεγχοι για τον ιό SARSCoV2 (PCR Test), οι οποίοι διενεργήθηκαν εντός των επομένων 72 ωρών από τον αρχικό έλεγχο και έχουν μεταξύ τους διαφορά 24 ωρών.

(β) είτε έχει διαγνωσθεί ότι έχει προσβληθεί από COVID-19 μετά από θετικό αποτέλεσμα άμεσου αντιγονικού τεστ για τον ιό SARSCoV2 (Rapid Antigen Test), μετά από έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε πύλη εισόδου της Χώρας, και, κατόπιν αυτού, έχει διενεργηθεί στο πρόσωπο αυτό ένας (1) αρνητικός μοριακός έλεγχος για τον ιό SARSCoV2 (PCR Test), ο οποίος διενεργείται άμεσα (η λήψη των δειγμάτων πρέπει να γίνεται σε χρονικό διάστημα μιας (1) ώρας από τον αρχικό έλεγχο).

Τα 4 βήματα του αποχαρακτηρισμού

  1. Η αίτηση αποχαρακτηρισμού και τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους προς το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας είτε ηλεκτρονικά είτε εγχάρτως, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
  2. Το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας διαβιβάζει κάθε σχετική αίτηση στον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου Υγείας για τη γνωμοδότησή του.
  3. Ο αποχαρακτηρισμός του θετικού κρούσματος COVID-19 διενεργείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, μετά από γνωμοδότηση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη συνδρομή των προ- αναφερομένων στην παρ. 1 προϋποθέσεων, όπως αυτές προκύπτουν από τις αντίστοιχες καταχωρίσεις των σχετικών ελέγχων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19 και στη βάση επιδημιολογικών ελέγχων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από COVID-19.
  4. Ο αποχαρακτηρισμός θετικού κρούσματος COVID-19 επιφέρει ως αποτέλεσμα την ανάκληση:

α) του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/ 2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, το οποίο είχε ενδεχομένως εκδοθεί στο όνομα του συγκεκριμένου φυσικού προσώπου , ή

β) της βεβαίωσης θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19, η οποία είχε ενδεχομένως εκδοθεί στο όνομα του συγκεκριμένου φυσικού προσώπου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5 της παρούσας.».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ